sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Posterior Pectoral -lihaksen tiukkuus

Olen jo pidempään ollut vähän ymmälläni. Ymmälläni Ripen huonontuneesta liikkumisesta ja sen oudosta tavasta kävellä. Outo kävely on ollut sillä aina, mutta huomattavasti "pahentunut" talven aikana. Klinikallakin käytiin, kun kompastelua, jalan pettämistä alta ja vaikeutta alamäissä oli kokoajan enemmän. Mitään kovin suurta ei kuitenkaan löytynyt. Kipulääke ei helpottanut ongelmaa ja samanlainen sekasotkukäynti jatkui vaan. Käynti oli rytmitöntä, töksähtelevää, tuskastelin monelle, ettei Ripen kanssa ole kovinkaan mukavaa vaan kävellä, koska se ei osaa.
Käynti parani liikkeessä ja usein ensimmäisen raviptäkän jälkeen meno oli siedettävää. Muttta ensimmäiset alamäet ja alkukäynnit ovat viimeaikoina olleet melko tuskaisia. Ja myös väsyneenä lenkin lopuksi käynti saattaa mennä huonoksi.

Kun sitten taas kerran käpälöin Ripen satulavyön kohtaa ja sain aikaan erittäin hermostuneesti käyttäytyvän ponin, päätin ottaa asioista selvää. Tämä kohtahan on ollut aina herkkä. Jotkut väittävät, että voisi kertoa mahahaavasta, mutta myöskään Peptizole -kuurin aikana herkkyyteen ei tullut muutosta. Tuossa kohdassa on sellaiset kovat makkarat, jotka ilmiselvästi ovat todella arat. 


Ja mitä löysinkään netistä:Kyseinen lihas vaikuttaa jalan viemiseen eteenpäin ja sen aiheuttama tiukkuus voi oireilla mm. ongelmina alamäissä, haluttomuutena venyttää askelta, hankaluuksina selviytyä oksereista tai muista pituusesteistä, väsymisenä (koska lihas pistää hanttiin, kun etujalkaa vie eteen) jne. Ja epämääräisinä ongelmina liikkumisessa.

Olen nyt useamman päivän hieronut itse kevyesti tuota kohtaa ja alun aika rajunkin reagoinnin jälkeen tilanne on parantunut huomattavasti. Ne kovat mötikät ovat sulaneet, oikealta jo kokonaan, mutta vasemmalla riittää vielä tekemistä. Ja mikä parasta; Rippe kävelee ihan eri tavalla nyt. Eihän se ihmeitä tee, eikä kerralla ratkaise ongelmaa, mutta uskallan jo sanoa, että meillä tuon lihaksen hieronnasta on ollut suuresti apua. Ravissakin minusta Rippe liikkuu elastisemmin ja venyttää rohkeammin etusia.

Se onkin sitten ihan toinen asia, mikä sen alueen kipeyttää. Minä epäilen, että satulavyöllä on paljon väliä ja esim. koulusatulan vyö usein loppuu noille kohdille. Esim. nyt taas freeformin käytön jäljiltä alue oli minusta tiukempi. Käytän vuoroviikoin Hubertuksen yleissatulaa ja Freeformin matkasatulaa. Myös etujalkojan varominen voi alueen kipeyttää, mutta varmasti tilanne menee myös toisinpäin. Lihaskireyden aiheuttama vääränlainen tapa liikkua kipeyttää etujalkojen niveliä. Vaan kumpi oli ensin muna vai kana?

8 kommenttia:

 1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Täytyypä kokeilla hieroa omaakin heppaa tuolta alueelta. Se on herkkä paikka ja usein vielä satulavyö puristaa juuri siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Oli aika mielenkiintoinen oivallus itsellekin. Aina syy liikeongelmiin ei välttämättä ole nivelissä, vaan syy voi löytyä muualtakin. Ja tuota kohtaa tosiaan joissakin videoissa painellaan, kun yritetään diagnisoida mahahaavaa.. Mutta ilmiselvästi se kohta voi olla arka ihan muutenkin.

   Poista
 2. Oma hevoseni on kanssa oireillut tuota alueelta ja se johtui juurikin satulavyöstä. Vyön vaihtaminen auttoi sellaiseen, missä vyö vielä jatkuu solkien alla ja yli. Ja jossa kumpikin vastinhihna tulee omasta "kolosestaan" jolloin tuo ekstra pala ei liiku edes takaisin ärsyttäen aluetta.

  Vaikea selittää mutta tarkoitan esim. tällaista vyötä: http://www.teivonravijaratsastus.fi/product_pictures/big/Kouluvy%C3%B6+Air-Tex-1383.jpg

  VastaaPoista
 3. Meillä auttoi vastinhihnojen paikan siirtäminen, lampaankarvavyö ja hieronta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Hieronta on auttanut kovasti. Lampaankarvaa minä mietinkin, että olisko siitä apua.. Varmaan toi kouluvyö on enemmän ongelma, kun yleisvyö. Ajattelin, että jos hommais pidemmän vyön, jossa soljet tulisi ylemmäs. Se olisi ton Freeformin kanssa mahdollista.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen löydös! Varmasti hierominen on hyväksi, mahtaisiko etujalan venyttely olla myös paikallaqn hieronnan ja liikunnan jälkeen?
  Kyllä näiden kanssa sitten kaikenlaiseen vaivaan törmää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä venyttelystä oli itseasiassa jossain ohje. Ja kun Ripellä on ollut sellainen juttu, että vasenta jalkaa eteenpäin venyttäessä se alkaa notkumaan taaksepäin... Olen tähän asti miettinyt sille syyksi joko kipuja oikeassa jalassa (mutta miksi vain eteenpäin venytys olisi epämukavaa) tai jopa selän ongelmia. Mutta kun näin ne venytysohjeet, niin bingo! Saattaapa epämukavuus tulla juurikin tuon lihaksen venymisestä....

   Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.