perjantai 30. marraskuuta 2018

Marraskuun lopun pohdintoja ja tapahtumia

Mulla ois vaikka mitä kirjoitettavaa, kun vaan saisin aikaiseksi kirjoittaa!

Tuli tänään taas ruokia laittaessa mieleen, että usein kuulee kauhisteltavan, että joku syöttää "niin monesta purkista" hevostaan, koska "suurin osa hevosista pärjäisi pelkällä kivennäsellä". Se on toki totta, mutta esimerkiksi meidän tapauksessa monen purkin ruokavalio sisältää ne ihan samat aineet, kun siinä kivennäissäkissä. Mutta koska olen halunnut tasapainottaa jokaisen mineraalin ja jättää jotakin pois, niin olen kokenut helpoimmaksi mitata ne erikseen.
Miksi siis monesta pussista ja purkista syövän ruokavalio olisi jollain tapaa huonompi tai turhempi? Tietysti usein törmää siihen, ettei omistaja itsekään tiedä, kuinka paljon mitäkin ruokinta sisältää. Toisaalta sama voi olla myös sillä, joka syöttää vain "jotain kivennäistä".

Ripen ruokinta koostuu kahdeksasta erillisestä aineesta.



Litra heinäpellettiä (Black Horse Greenmix)
1rkl suolaa (Rippe ei syö suolakiveä)
0,5dl Racing ADE-vimin (D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää täällä pohjolassa, samassa tuotteessa on myös seleeniä)
2-4ml Racing Natural E (E-vitamiini on tärkeää cushing-hevosille ja sitä saisi mennä reilusti)
1rkl oluthiivaa (hyviä ravinteita, erityisesti B-vitamiinia suolistolle, sisältää myös kromia, joka on IR-hevosille hyväksi)
1rkl merilevää (jodi tulee tästä, teelusikka riittäisi täyttämään tarpeen. Jodi on tärkeää kilpirauhasen toiminnalle ja kilpirauhasen toiminta taas aineenvaihdunnalle)
1rkl Hiveplex (sinkki ja kupari oikeassa suhteessa toisiinsa ja hyvin imeytyvässä muodossa, vähän myös seleeniä)
Seleenimetioniinia 0,4mg (koska seleeni jää muuten vajaaksi, ihmisten tabletit tulivat tässä suhteessa kaikkein edullisimmiksi)

Pari viikkoa sitten muutin ruokinnan vanhaan ja hyväksi havaittuun. Takapuoli kuivui kahdessa päivässä ja poni piristyi silmissä. En tiedä mikä taika tässä on, mutta tällä me mennään jatkossa. Pieniä muutoksia tein viime talven reseptiin, koska osa lisäravinteista oli vaikeita hankkia. Ja magnesiumia en ole nyt antanut purkista ollenkaan tällähetkellä. 




Muuten marraskuu on mennyt aika pitkälti vaan huokaillessa. Ei ole paljon jaksanut mitään tehdä. Eikä kyllä itseasiassa ole ollut oikein mahdollisuuttakaan.
Mie sähläsin kengityksen kanssa ja väli venyi aika pitkäksi. Pitkä kengitysväli ja pohjien koppuroituminen tarkoitti sitä, että Ripellä oli kengittäjän saapuessa enää kaksi kenkää jalassa (ja kaksi lenkkaria). Onneksi kengittäjä sai niihin kahteen repaleiseenkin kavioon kengät kiinni. Tavoite on kuulemma saada kengät pysymään viisi viikkoa ainakin. Putsitin jalat ja kiedoin kädet kyynärpäitä myöten ristiin.
Rippe ei ole aiemmin irtokengistä juurikaan kärsinyt.

Talveksi se sai eteen Equilibrium-kengät ja hokit sovitettiin varpaalla vähän taaemmas. Ihan tyytyväisesti se on nyt kaksi päivää niillä kopsutellut. Hokit laitettiin toki ja tilsakumit myös. 





Josko tässä nyt pikkuhiljaa taas tekisi ryhtiliikkeen ja saisin meidät vähän liikkeelle. Rippe tosin ei ole liikunnan vähyydestä ollut moksistaan. Päinvastoin se on notkeampi, kun pitkiin aikoihin. Kiitos metsätarhan.

Kylmä ilma tuntuu olevan vähän ongelmallinen ja Rippe on ollut nyt ulkona 200g toppaloimen kanssa. Sillä se on ollut selästään pehmeä ja tyytyväinen. Ilmahan on toki ollut tosi raaka, eikä Ripen karva ole todellakaan mitenkään laadukasta. Lisäksi cushing tekee toisilla hevosilla kylmänarkuutta.
Täytyy varmaan vähän uudistaa loimia, koska nyt mulla on kasa sisätoppiksia ja vähemmän ulkotoppiksia. Nykyinen talli on lämmin ja vedoton, eikä Rippeä ole tarkoitus ainakaan toistaiseksi klipata, joten se ei tarvitse sisälle loimea. Ulos sensijaan tarvitaan varmaan paksumpaakin, kun tämä 200g kettuloimi.


Rippekin osaa käskystä hymyillä :)

7 kommenttia:

  1. Minäkin annan monesta purkista: ya-sacc, elektrolyytti, MSM-inkivääri, E-vit+seleeni, hampunsiemen ja melassileike + kivennäinen. Siinähän ne tulivat ja tämä on osoittautunut sopivaksi. Omalla hevosellani on ollut ajoittain lanta löysähköä, vesipierua, turvotusta, mutta tällä kompolla menty ja lähes pari vuotta luomuheinällä, on ollut yllättävän hyvä, lanta sopivaa palleroa. Joskus lausuntojen takana voi olla yleistystä, kuinka moni sitten osaa perustella, miksi mitäkin antaa. Mutta kuinka moni monen purkin arvostelijoista osaa perustella, miksi hänen mielestään se on turhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Ja joskus monta purkkia vaan on paljon kätevämpi valinta.
      Ja toisaalta silloin on helpompi myös jättää jotain kokeilumielessä pois, kun kaikki ei ole samassa pelletissä. :)

      Poista
    2. Tämän takia olen valinnut useamman purkin juuri siitä syystä, että saa tarvitsemat yksitellen kuin yhdestä pelletistä, missä jokin ainesosa ei sovi ja sitä täytyy selvittää, miksi pelletti ei sovi, miksi hevonen reagoi. Meillä oli käytössä Racing Selectid ja se oli hyvä, mutta syöttömäärän olisi pitänyt olla iso, jotta siitä saisi tarvitsemansa hyödyn ja toisaalta tämän kanssa oli epämääräistä vaihtelua. Päädyttiin melassileikkeeseen, missä on sopivasti kuitua ja ei sisällä ylimääräistä. Tätä saa vain max 2 dl, jotta saan muut syötettyä mukana. Mieluummin ottaisin hakkeen, mutta sitä ei ole saatavilla. Hampunsiemen kokonaisena säilyy kauemmin, syöttömäärät pienet ja tätä olen syöttänyt nyt vuoden ja havainnut sen edut. Herkkävatsaisen kanssa suosin mielellään tuotteita, missä ei ole useampaa ainesosaa vain yhtä, jolloin voi nähdä tuottaako se ongelmia. Jos ei sovi, niin ei tarvitse veikata, mikä voi olla syynä.

      Toisilla on jumiutuneita käsitteitä ja on sitä tullut vastaan väittämiä, mitkä voi heti kumota, mutta usein on parempi olla hiljaa ja tehdä se, mikä on omalle hevoselle parhain ratkaisu.

      Poista
  2. Jos tarve on syöttää monesta, sitten syötetään, mutta muuten kyllä ihan laiskuuttani yritän selvitän mahdollisimman vähillä säkeillä. Oikeastaan ainoa muuttuva tekijä hevosteni perusruokavaliossa on öljy, jota saavat talvikaudella kuuriluontoisesti mutta muuten mennään perussetillä mash, soija, chevinal, kalkki ja suola (koska eivät syö sulakiveä ja hikoavat PALJON). Syövät kauraa ja kohtuuttoman hyvälaatuista esikuivattua ja juovat lesevettä talvikaudella hikoilua tasapainottamaan. Ei ole vatsaongelmia ja kaviot ja karvakin näyttäisi omaan silmään asiallisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tossakin jo melko monta ainesosaa. Melkein yhtä monta, kun Ripelläkin. :D äkkiä niitä kyllä kertyy, vaikkaihan tarpeeseen syöttäisi.
      Ja usein on niin, että se säkki sisältää juurikin noi kaikki: soijaa, lesettä, kauraa tai muuta viljaa, vitamiinit ja hivenaineet sekä suola. Noin pääpiirteittäin.

      Mie koitin laiskuuttani siirtyä yhden pussin taktiikkaan, mutta ei onnistunut.. joten sitten mennään tällä, millä hevonen kulkee ja maha pelaa. Yhdestä kivennäisestä odottelen vielä tarkempaa tietoa, jota olin harkinnut otettavaksi ruokavalioon.

      Poista
    2. Mitä kivennäistä olet harkinnut?

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.