Meille tulikin sitten eteen muutto uuteen talliin. Hoitosopimus on tallin puolesta irtisanottu. Sinällään harmi, kun syksy pitäisi pitää mahdollisimman stressittömänä Ripellä ja olin tätä jo etukäteen varmistellut. Kerettiin asua nykyisellä tallilla melkein kolme vuotta ja olin kaavailut, että se on Ripen viimeinen asuinpaikka.
Onneksi sain tallipaikan sovittua tutun ihmisen tallilta. Hän pyöritti nykyisen asuinpaikan tallia viimetalven, joten hoidostakin on jo etukäteen käsitys. Enkä ole eläissäni saanut hevoselle yhtä hyvää ja välittävää hoitoa, siitäkin huolimatta että Rippe sairasi ja vaati erikoishoitoa.
Rippe saa myös virikkeellisemmän ympäristön ja vielä paremmat maastot. Kaverit ja hoitaja ovat tuttuja. Sinällään muutto ei siis harmita. Muutamme lokakuun puolivälissä, aiemmin se ei ikävä kyllä ole mahdollista. Uuteen kotiin on alle 10km matkaa, joten todennäköisesti suoritan muuton ratsain.
Toistaiseksi syksy on mennyt tosi hyvin seasonal risesta huolimatta. Olen nostanut varmuudeksi Ripen lääkityksen 1,5 tablettiin ja se saa syödä sitä annosta muuttoon asti.
PPID-hevosilla on tässä syksyllä havaittavissa korkeampia ACTH-arvoja, jotka siis pahentavat cushingin oireita ja voivat esimerkiksi laukaista kaviokuumeen. Siksi ollaan vähän varpaillaan ja vältetään kaikkea mahdollista stressiä.
Seasonal rise on nyt juuri nousussa; se alkaa nousta elokuussa ja nousu jatkuu koko syyskuun. Lokakuussa arvon pitäisi taas alkaa laskea ja marraskuun loppuun mennessa tila normalisoituu.
Uusia olkiakin on taas saatu, joka rauhoittaa omistajan mieltä. Tosin nämä ovat hätävaraolkia. Oma viljelijämme paalasi vasta tämän viikon loppupuolella, enkä turhaan hae niitä enää tänne tallille ollenkaan. Hain toiselta viljelijältä alkuviikosta kymmenen paalia, jotka riittänevät hyvin muuttoon asti.
Kesän aikana tuli selväksi, että Ripen kaula ei kestä verkoista ruuan nyhtämistä kipeytymättä, joten verkot poistettiin. Oljet saavat kuitenkin vapaana laatikossa melkoista kyytiä (lentäen sitten hiekan sekaan), joten ostin Hevarilta heinälaukun. Kätevä kiinnittää laatikon reunaan, eikä pitäisi ison silmäkoon takia kaulaakaan rasittaa. Laukkuun mahtuu juurikin se kaksi kiloa olkea.
Kengittäjäkin ilmoitti, että nyt on siihen vasempaan kavioon saatu taas normaali holvikkuus takaisin. Todella hyvää ja kärsivällistä työtä on kengittäjä niiden kanssa tehnytkin, että siitä kamalasta kavion irvkuvasta on saatu taas edes lähelle normaali kavio. Tämä vertailukuva on edellisestä kengityksestä, mutta suunnilleen samalle se nytkin näyttää. Ensimmäinen kuva on ensimmäisestä kengityksestä puukenkien jälkeen.
Pidin pitkään etusissa putseja. Toki siksi, ettei kenkä irtoa, mutta myös ulkonäön takia. Heh.
Kuinka paljon Rippe siis saa heinää päivässä ja kuinka moneen annokseen se on jaettu? Entä olkea? Olen utelias näistä, kun tarkoituksena ensi talvena yrittää pitää omia hevosia hoikemmassa kunnossa kuin viime talvena ja ehkä samalla aavistus säästää heinässä. Viime talvena mokomat vain pulskistuvat heiniensä kanssa, mutta Jipun mahahaavataustan kanssa olen aika tarkka, ettei annokset ole liian pieniä ja näin ollen nopeasti syötyjä vaikka neljän tunnin välein syövätkin.
VastaaPoistaJemmassa olisi nyt tämän vuotista kauran olkea ja vanhaa ohranolkea, jota laitan pakkasten tultua pihattoon turpeen päälle. Mutta kauran olkea ajattelin pikkuhiljaa tässä alkaa ujuttaa heinien kanssa...
Rippe syö vain kolmesti päivässä, tällähetkellä se saa heinää 2-2-3,5 (sai välissä jo vähän enemmänkin ennenkun sain olkia, mutta minusta tämä määrä on parempi). Oljet olen nyt laittanut vapaasti saataville ulos ja sitä menee vähän vaihtelevasti, mutta noin 1,5-2kg päivässä, tästä osa hukkakorsia. Lisäksi Rippe syö sen puoli kiloa heinäpellettiä, josta kohta siirrytään siihen heinähaketäysrehuun. :)
PoistaViime talvena heinää meni kuusi kiloa eli 1,5-1,5-3 ja kaikkiin heinäannoksiin oli sekoitettu olkea mukaan 1-0,5-0,5. Eli yhteensä 6kg heinää ja 2kg olkia ( + puoli kiloa heinäpellettiä).
Sekoittamisessa oli se hyvä puoli, että heinäannos oli ns. isompi ja kesti kauemmin syödä, koska sieltä valkattiin. Oljet myös tuli paremmin syötyä.
Mutta onhan siinä oma hommansa sekoitella varsinkin säilöheinän kanssa, joka on pehmeää ja kosteaa. Kuivan kanssa varmaa helpompi.
Tulevassa kodissa heinät punnitaan tallin puolesta, joten siksikin jätän oljet erikseen nautittavaksi. :)
Heinäverkkoruokinnasta en pidä hevosten kohdalla erityisesti juuri siitä syystä, että syömisasento on luonnoton jos verkko on nostettu riippumaan. Toisaalta vapaasta heinäpaalista syötynä tulee lähes samanlainen vetovoima ja nykäisy. Tuikun kohdalla huomasin tyytymättöyyden ja ärtyisyyden kun se söi puiden väliin roikkumaan laitetusta heinäverkosta. Samoin huomasin myös jos heinäverkko on asetettu heinäkasan päälle, että sitä otti pattiin kun joutui reikien läpi nyhtämään.
VastaaPoistaTutkimustuloksia hyödyistä ja haitoista löytyy. Heinäverkon etu näennäisesti on hyvä silloin jos tarkoitus on hidastaa syöntitahtia, sama määrä verkkoon laitettuna hevonen saa syötyä annoksen hitaammin. Jos ei muuta vaihtoehtoa löytyisi, pitäisin heinäverkkoruokintaa viimeisenä vaihtoehtona tämä näkemääni perustuen.
Itseasiassa Ripellä verkko on ollut laatikon pohjalla, jotta syöntiasento on luonnollinen. Mutta juuri tämä tuntuu kipeyttävän sitä enemmän, kun melko matalalla oleva karsinan verkko.
PoistaMulla ei aiemmilla hevosilla ole ollt verkon kanssa ongelmia, mutta toki Ripellä voi olla myös kaulassa jotain muuta häikkää, jota verkko pahentaa. Osteopaatin mukaanhan sillä oli kaula jumissa ja ranka kipeä. Otin silloin verkot pois, paitsi sisällä se sai osan yöheinistä verkkoon. Koko kevättalvi meni hyvin, mutta keväällä laitoin sille ulos verkon ja pikkuhiljaa vanhoja oireita alkoi tulla. Verkkojen poistamisen jälkeen oireet vähenivät todella paljon (jalan altapettäminen, etuosan jäykkyys).
Toivottavasti muutto menee hyvin! Kuulostaa ainakin siltä, että uusi paikka on parempikin kuin vanha.
VastaaPoistaMinä olen aina suhtautunut slow feeding -verkkoruokintaan vähän skeptisesti juurikin sen takia, että siitä aiheutuu niskaan aikamoinen rasitus. Juurihan julkaistiin siitä tutkimuksestakin, että slow feeding -verkon nyhtäminen vastaa 38 kilon nostamista. Ei ole hevosta sellaiseen tehty! Tosin itsekin olen käyttänyt verkkoja välillä, mutta korkeintaan parilla ruokintakerralla. Meillä pihatossa on nyt käytössä ajastinportit ja ne ovat kyllä aivan huiput. Voi antaa tosi vähän kerrallaan, koska ruokaa tulee tiheästi - ilman, että tallinpitäjän pitää koko ajan rampata ruokkimassa.
Rippe näyttäisi olevan melkoisen hienossa kunnossa!
Joo, alkujärkytyksen jälkeen olen itsekin tullut siihen tulokseen, että muutto on meille ainoastaan hyvä asia. Vaikka ajankohta onkin huonoin mahdollinen. Itseasiassa olin vähän kaavaillut, että mahdollisesti muutettaisiin tähän kyseiseen paikkaan joskus kevään aikana, kun hän alkaa varsinaisesti tarjoamaan tallipaikkoja vieraille. Onneksi päästään muuttamaan jo nyt, vaikka heillä on omakin muutto silloin kesken. En millään nimittäin haluaisi stressata Rippeä millään "väliaikaismajoituksella".
PoistaTota verkkotutkimusta itsekin luin ja se vahvisti näkemystäni entisestään. Siinähän oli myös, että alhaalla olevaan verkkoon käytettiin enemmän voimaa, kun ylhäällä olevaan.
Rippekin välillä otti hampailla verkosta ja nosti koko laatikkoa! Voi vaan kuvitella millainen voima siinä niskaan ja kaulaan kohdistuu. huh.
Että tavallaan voisi ajatella kuonokopan olevan jopa ystävällisempi ratkaisu syömisen rajoittamiseen, kun verkko.
Me jossain vaiheessa myös kaavailtiin, että heinäautomaatit olisi tosi kätevät tai sitten juurikin ajastinportit. :)
Kiitos! Se pääsi vähän kuivahtamaan tässä syksyllä taas, mutta nyt taas näyttää vähän paremmalle. Vaikka sen kylkiluiden vilkkuminen tuntuukin olevan yleinen paheksunnan aihe joidenkin keskuudessa. Siksikin muutto tekee meille varmasti hyvää. :)
Minulla oli Muulilla oljet tuplaverkossa pari kuukautta. Tämän myötä se söi olkea maksimissaan kilon viikossa (okei, ehkäpä heinäannos oli turhan suuri, kun ei jäänyt enää olkinälkää) eikä oljesta tullut ollenkaan hävikkiä, kun se sai sitä niin hitaasti verkosta.
VastaaPoistaNyt viimeksi sitten otin sisäverkon pois ja laitoin pari kiloa olkea vain yhteen verkkoon.. ja mikä on tulos, seuraavana päivänä melkein kaikki on revitty maahan eikä se todellakaan kelpaa enää!
Palaan tuplaverkkojärjestelyyn heti pikimmiten ja kun vaakakupissa on luonnoton syömisasento ja kaulan kipeytyminen ja toisessa kupissa taas vatsahaavan ehkäisy ja laihdutus, valitsen jälkimmäisen vaakakupin. Eikös kaikki ratkaisut hevosenhoidossa vaadi kompromisseja tai valintoja, vain luontoon vapaaksi päästäminen vapauttaa meidät näistä mietelmistä :)
Uusi tallipaikka kuulostaa erinomaiselta :)
Juuri näinhän se on - on tasapainoteltava plussien ja miinusten välillä. Rippe kipeytyy verkosta todella merkittävästi, joten se joutuu olemaan ilman. Tosin haaveilen vähän uudessa kodissa ripustavani verkon luonnottomasti ylös puuhun tmv. Josko silloin repimiseen käytettävä voima vähenisi.
PoistaJa itseasiassa luulen, että Rippekin voisi syldä oljey verkosta jos muut heinät olisivat vapaasti syötävissä.
On mulla yhden kesän ollut heinät tuplaverkoissa, mutta silloin Rippe söi niistä nätisti ja nypläten, eikä reuhtonut.
Mahtava muutos kyllä noissa kavioissa! :)
VastaaPoistaJoo, itse havaihduin siihen vasta äskettäin, että ei ne enää ole niin kamalat. :) Kantaa vielä kasvatellaan oikealle paikalleen, mutta muuten alkaa olla jo aika hyvä.
Poista