torstai 19. heinäkuuta 2018

Ensi talven ruokintaa miettimässä

Ripen ruokintahan koostuu tällähetkellä heinäpelletistä, pellavasta ja kasasta erinäisiä lisiä. Koska sopivaa kivennäistä tai tiivisterehua (tai miksi nyt suomessa kutsutaankaan ns. balancer-rehuja) ei löytynyt, niin kokosin tarvittavat lisät eri purkeista.
Homma on toiminut moitteetta, Rippe on voinut hyvin ja syönyt ruokansa mukisematta. Mutta olen salaa haaveillut ruuasta, joka täyttäisi tarpeet vähän helpommalla. 





Ruoka siis sisältää tarvittavat vitamiinit, kivennäiset ja rasvahapot. Lisäksi se on saanut samalla vatsantäytettä ja heinänkorviketta. Heinäpelletti on myös pitänyt sen mahan todella hyväsä kunnossa, löysää lantaa ei ole juurikaan ollut.
Toisaalta olen toivonut, että saisin ruuan jonka voisi A) syöttää kuivana ja B) olisi mahdollisimman helppo muillekin ohjeistaa.

Rippe ei voi syödä sinimailasta, enkä halua sille lisättyä rautaa. Pelkästään nämä kaksi vaatimusta sulkevat pois käytännössä kaikki markkinoilla olevat rehut (Spillers olisi ainut sopiva sillä oletuksella, että "
Grass nuts" ei sisällä sinimailasta). Sitten on muutamia pienempiä hienosäätöjä, kuten esimerkiksi soijattomuus (okei - tässä uudessa on soijaöljyä, mutta rehu on GMO-vapaa) ja kelatoidut kivennäiset.

Ruokalista on näyttänyt nyt jo pitkään tältä (se on hieman syksystä muokkautunut vielä): 


- vajaa litra (n.500-600g) Amequ heinäpellettiä
- 1 dl pellavaa  
- loraus pellavaöljyä (koska nyt on käytössä ns. pellavapuriste, josta öljy on puristettu pois, muuten antaisi pari desiä Fortinut pellavajauhetta)
- 5g merilevä
- 10g magnesiumia
- 10g Hiveplex
- 15g Mervue Equine Racing-E (tosin nyt on PowerE olosuhteiden pakosta)
- ½dl ADE Vita-rae
- 30g suola
(kuurina aminohappoja ja kanelia)

Ja nyt sen olisi mahdollista näyttää tältä:

- 700g Amequ Metasense-rehua
- suolaa

Jokainen varmaan ymmärtää tämän jälkeen, miksi olin niin kovin innoissani, kun tanskalainen Amequ-rehusarja vastasi toiveisiini. Kyseessähän on rehu, jossa ei ole sinimailasta, lisättyä rautaa, viljaa eikä melassia. Se koostuu pitkälti heinähakkeesta, mutta siihen on lisätty tarvittavat vitamiinit ja kivennäiset (sekä rasvahapot) hyvin imeytyvässä muodossa. Plussana tuote on suunniteltu herkkämahaisille (sisältää pektiiniä ja monia vatsaa helliviä yrttejä) ja se on pääosin karkearehu-muodossa (parempi diasteemalle, kun pelletit).

Laskin myös Hoptilla ruokinnan ja eipä voisi paljon paremmin osua kohdilleen. Kannattaa huomioida, että heinän määrä on kuiva-aineena (vastaa noin 7-7,5kg heinää) ja laskelmasta puuttuu olki, koska en laske sille varsinaisesti mitään ravitsemuksellista arvoa. Uusi rehu on myös käytännössä karkearehua. Rippe painaa painomittanauhan ja laskuvakaavan mukaan noin 420kg. Rehunkäyttökyky on laitettu normaaliksi, sillä viime vuoden ruokinta on laskettu samoilla asetuksilla ja todettu sopivaksi tälle yksilölle.





Mielenkiinnosta leikin Hoptilla ja syötin kaikki listassa valmiina olevat kaviokuumeisille suunnitellut rehut laskuriin, eikä niistä yksikään täyttänyt tarpeita sellaisenaan. Isoin puutos suurimmassa osassa oli E-vitamiinissa. Usein puutetta jäi myös muista vitamiineista (D-vitamiini!), sinkissä tai seleenissä. Ruokintamäärät myös monissa rehuissa nousivat 1.5-3 kiloon päivässä.

Hintapolitiikka kiinnostaa monia. Meidän kohdalla nykyisella ja uudella ruokinnalla ei ole isoakaan eroa. Lasken vähän painoarvoa helppoon syötettävyyteen ja siihen, että saan rehun tilattua yhdestä paikasta. Nykyiset raaka-aineet on tilattu monesta paikasta ja aina niiden saatavuus ei ole paras mahdollinen.

Sain Tallitukusta maistiaisen rehusta. Ruoka on melko kevyttä, litrapaino oman punnituksen perusteella on noin 330g. Toisaalta isompikaan syöttömäärä ei haittaa, koka rehuhan on suurimmaksi osaksi heinää ja antaa hevoselle kivasti tekemistä. Rehu tuoksuu ainakin omaan nenään hyvälle ja koostumus on ihan ok. 




Tämän kaiken jälkeen oli edessä enää varsinainen tulikoe: koemaistaminen. Kuten kaikki tiedämme, niin Rippeä ei ole helppo miellyttää. Tosin pahin nirsous on väistynyt, kun ruokaa ei ole yllinkyllin saatavilla. 






Jokatapauksessa rehuun siirrytään todennäköisesti vasta syksyllä/syksyn jälkeen, koska en uskalla tehdä mitään muutoksia ennen sitä. Loppukesä ja syksy on näille cushing-yksilöille sitä vaikeinta aikaa ja menisin mieluusti tällä samalla siihen asti. Mitä vähemmän muutoksia, sitä helpompi on saada syystä kiinni jos jotain tulisi.


PS: Niille, joiden hevoset voivat käyttää sinimailasta, niin hyvä lisä pulskille hevosille on Kirahvi Oy:n myymä Lexa Strukturmix. Siihen ei ole lisätty mitään, joten siihen on helppo sekoittaa mikä tahansa kivennäinen ja kyseinen rehu oli ainakin Ripen mieleen. Myös Amequlla on sopivia, pienellä syöttömäärällä olevia rehuja, joissa myös vitamiinit ja kivennäiset.

9 kommenttia:

  1. Eikä miten ihana Rippe, hän todellakin maistaa :D Oikein kunnon tuomari-ilmeellä, epäluuloisesti, pikkuisen ensin ja perusteellinen makustelu :D Tulee ihan Immu-vainaa mieleen, tosin Immu ei maistanut tolleen hienovaraisen pohtivasti vaan haukkasi ja sitten alkoi armoton päänviskominen ja ravistelu ja huulienläpsyttely jos kupissa oli jotain vierasta... Mun äiti erehtyi joskus tarjoamaan Immulle kuivattua juustopatonkia ja lopputulos oli vähintäänkin katastrofi, niitä muruja oli varmaan neliökilometrin säteellä.

    Ja kylläpä natsasi kauniisti tuo rehu teidän tarpeisiin ja toiveisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistelu on tarkkaa puuhaa. :D Taidan tarjota vielä parina päivänä, ettei mieli vaan muutu. Nyt toistaiseksi rehu läpäisi tarkan makuseulan. Haha.

      Elmo-vainaa oli myös samanlainen ruuan heittäjä, kun Immu. Sitä pullamössöä olikin sitten isolla säteellä, kun se puhallettiin huulien välistä päätä heilutellen.

      Taavin taktiikka oli taas se, että aina kannattaa ottaaja maistaa vasta sitten. Harvoin se sylki mitään uloskaan.

      Rippe taas tutustuu varovaisesti, haistaa ja maistaa. Ja hienovaraisesti tiputtelee pitkin lattiaa jos ei miellytä. Eikä varmasti ota uudelleen. :D

      Poista
  2. Kiva toi maistamis video, Jippu tekee samaa pään heilutusta uusia makuja tutkiessa! :D
    Ja mielenkiintoinen tuo ruoka, heinämäinen koostumus, joka kuitenkin kattaa vitamiinit ja kivennäiset, melkein tekisi mieleni kokeilla meillekin! Annostelu on myös suuri plussa, välillä hirvittää kun lukee pussien kyljistä annosteluohjeita. :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää voisi tosiaan olla Jipullekin hyvä rehu. Siinä oli jotain vatsaa suojaavia aineitakin samassa.

      Minustakin tämä on raikas tuulahdus rehumarkkinoille. Olen nimittäin sitä mieltä, että jos syötän jotain täysrehua, niin haluan sen sitten todella olevan ainut rehu. Todella vaikeaa lähteä niitä täydentämään. Mutta monissa annostus ln tosiaan useita kiloja, saatika litroja. Huh. Ja vähän Rippeä tuntien , niin se ei jaksa pupeltaa yli litraa pellettejä kerralla.

      Poista
  3. Hei,voinko keskustella kanssasi sähköpostin välityksellä tai facebookissa noista ACTH-arvoista. Siulla taitaa olla hyvä kokemus ja tieto näistä. Haluaisin vertaistukea pohdintoihini. Ponini tulokset tulivat ja siinä ACTH oli 90. Nyt mietin lääkityksen aloitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tottakai voidaan vaihtaa ajatuksia! Löydät minut Facebookista nimellä, sähköpostiosoite löytyy tuolta esittelypalkista; elina.kahkonen@yahoo.com. :)

      Poista
  4. Hei

    Ostinpa tuota omega metasensea kun olen itsekkin etsinyt tämäntyyppistä rehua hevoselle Ja luin sun blogin niin kas siinä sopiva rehu Kiitos sulle ;)
    Nyt hevonen popsinut yhden pussillisen *15kg* ja olen iloisen tyytyväinen tähän rehuun
    Hevosen mahakin tullut kuntoon :)
    Nyt kovasti huhuillut myös kauranolkea heinän rinnelle syötettäväksi mutta vielä ei ole löytynyt
    Sun blogista olen saanut paljon tietoa ja ideoita
    Iloista syksyn jatkoa ja helppoa tressitöntä muuttoa
    -satu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehu kyllä vaikuttaa tosi hyvälle ja odotan jo innolla siihen siirtymistä. Kiva kuulla käyttäjäkokemuksiakin. :)

      Hyvä jos blogista on ollut apua. Ihanaa syksynjatkoa teillekin !

      Poista
  5. Miksi Rippe ei voi syödä sinimailasta? Kyselen mielenkiinnosta, kun epäilty on myös samaa. :)

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.