torstai 4. helmikuuta 2016

Sitähän se on



Lenkillä taas, kun pohjat sen sallivat!

Ripellä on cushing (tai siis PPID nykyiseltä nimeltään). Ell soitti tuloksista tänään. Sensijaan yllätyksenä tuli, että insuliini ei ollut koholla. Muutkin arvot olivat ihan ok, punasoluja oli vähän alakanttiin, mutta isojen punasolujen määrä taas koholla (kuulemma kertoo siitä, että keho korjaa tilannetta).

Siinä kortisolissa olikin sitten jotain outoa. Arvo oli aivan järjettömän suuri ja ell halusi konsultoida asiasta vielä viisaampia. Hän lupasi huomenna soitella uudelleen. Lääkitys aloitetaan jokatapauksessa, koska kliinisetkin oireet täsmäävät cushingiin ja saan reseptin varmaan huomenna.

Loppuviikosta olisi tarkoitus klipata karva uudelleen lyhyeksi, sillä se on kasvanut kuukaudessa hurjasti ja Rippe hikoilee taas itsensä märäksi lenkillä.
Tänään ostin sille uuden ohuen tallitopan Agrimarketin (tai Hankkijan) alennusmyynnistä. Vanhassa loimessa vuori ei ollut liukas, joten tämä toivottavasti on mukavampi päällä. Nythän Rippe on ollut ollut ilman loimea sisällä, mutta klippauksen jälkeen sille on taas laitettava loimi. Tälläkertaa en lyhennä mahanalusta uudelleen jos vakka pakkaset palaavat.





3 kommenttia:

  1. Lueskelen sun blogia vähän harvakseltaan, niin pakko kysyä, että mitä oireita teillä oli? Karvan kasvu siis ainakin, mutta joiko Rippe enemmän mitä normaalisti?
    Mä olen kanssa ton oman 7v poniruunan kohdalla miettinyt, että olisko sillä Cushing. Siltä otettiin cushingkokeet viime? keväänä, ja ne oli ihan priimat, ei siis siellä mitään ongelmaa, mutta tuo ei ole ikinä nyt neljän vuoden aikana, mitä olen sen tuntenut, ollut kesäkarvalla. Ei kertaakaan simmoista silkkistä kesäkarvaa! Vaihtaa siis talvikarvaa, mutta ei kokonaan ikinä kesäpinnalle asti.
    Juo myös vähän normaalia enemmän, mutta muuten ei ole mitään oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Karva tosiaan meillä taitaa se selkein olla.. Pitkä, _erittäin_ tiheä ja kihartuukin jonkinverran. Viimekeväänähän Rippe tiputti karvan, mutta "kesäkarvakin" oli melko pitkää ja klippasin sen elokuun alussa.

      Rippe ei juo tai pissaa huomattavan paljon (tämä taitaa olla aika yleinen oire!), mutta hikoilee kovasti (jo edellinen omistaja sanoi tästä). Se puuskuttelee levossakin ilman selvää syytä, sillä on ihraniska ja silmän yläpuolella isot turvotuspallot. Lisäksi sillä on ollut jo useampi silmätulehdus. Sitten iski se syksyinen kaviokuume ja nyt talvella se oirehti uudelleen niillä pakkasilla..
      Lisäksi Rippe on toisinaan todella väsyneen oloinen, vaikka lenkillä liikkuu hyvin.
      Lihaksethan Ripellä on melko hyvät, mutta onhan se ollut aika vaikea pitää hyvässää kunnossa ja tullessaan sen ylälinja oli melko olematon.

      Onhan noita, kun alkaa miettimään ja jännä nähdä, miten lääkitys vaikuttaa. Sen aloituksen jälkeen pystyy paremmin sanoa, että miten paljon tauti on oireillut. :)

      ACTH-testihän ei välttämättä näytä aikaisen vaiheen cushingia ollenkaan, mikäli poniltasi on otettu se. Kannattaa ehkä ottaa koe uudelleen tasaisin väliajoin jos asia huolettaa. Nuorihan ponisi on, mutta onhan tautia tavattu nuorillakin hevosilla. Ja alkuvaiheessa se tosiaan saattaa olla vaikea saada verikokeella kiinni. Mitä aiemmin tautiin pääsee kiinni ja hevonen saa lääkityksen, sitä parempi ennuste sillä on.

      Poista
    2. kiitos kattavasta vastauksesta :)
      ACTH-testi tosiaan otettiin, muistaakseni keväällä, ja arvo taisi olla jotain 14 pintaan, kun sen piti olla alle 30 terveellä eläimellä. täytyy katsoa jos ottaisi testin jossain kohtaa uudestaan, mä haaveilen vaan kiiltävästä kesäkarvasta, mutta ei niin ei... :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.