lauantai 3. elokuuta 2013

Paljasjalkainen villihepo


Reissusta kotiuduttiin eilen (teen siitä oman juttunsa, ettei tule liian pitkää turinaa), Taavin moikkaaminen kuitenkin jäi tälle päivälle. Tiedossa kuitenkin oli, että se on heittänyt ainakin kaksi kenkää mäkeen, sillä ne olivat tippuneet jo keskiviikkona.

Pääni puhki miettiessäni, mitä tekisin, päätin että otan loputkin irti ja annan Taavin olla ilman kenkiä siihen asti, että saadaan se johonkin tallipaikalle. Puhuessani ystävälleni Sannalla raspin ostamisesta, hän ilmoitti lainaavansa minulle kaikki kenkäysvälineensä. Ihania  ystäviä!
Kävin tänään sitten hakemassa välineet ja kutsuin Helin kuvaamaan operaatio kengän poistoa ja kavion siistimistä.







 
Taavi suhtautui asiaan hyvin rauhallisesti, mutta ärsyttävästi nyki jalkoja kokoajan ja pari kirosanaakin lensi kenkien irrotusvaiheessa, kun kerran Taavi talloi varpaille pomppiessaan irti otteesta. Kun jos paarma syö, niin eihän sitä nyt voi olla paikallaan. ;) Ja mulla tietty oikein turvavarusteet crockseineen kaikkineen, pitkät housut kyllä vaihdoin jalkaan alkukatsastuksen jälkeen.

Ähelsin ja ähelsin ja onneksi löysin lopulta laatikosta kotkauksen avaamiseen tarkoitetun työkalun, siitä oli suuri apu ja sain lopulta kaksi viimeistä kenkää irti. Sitten oli pakko siirtää Taavi varjoisampaan paikkaan puskan juurelle, kun tossa nurmipellolla oli aikasen kuuma. Huh!


Huomatkaa turvallinen kiinnitystapa, onneks mulla on rauhallinen hevonen. :D



irtoa nyt hemmetti!




Kenkien irrotuksen jälkeen raspin kanssa siistin kavioita. Pakissa ei ollut kavionkatkaisupihtejä, enkä oikeastaan tiedä olisinko uskaltanut niitä käyttääkään. raspi tuntui turvalliselta, sillä tuskin saa pahaa tuhoa aikaan. Lähinnä pyöristelin kavion reunat ja vähän madalsin reunoja, etteivät lohkea pahasti. Lohjenneita kohtia siistin myös senverran, mitä sain. Muihin kohtiin en koskenut ollenkaan.
Aika rankkaa puuhaa, kädet ja jalat tutisivat aikalailla ja oli pidettävä taukoja. :D Taavikaan ei tosin pitänyt taukoja pahana. 





Toinen takanen, josta kenkä tippunut itsestään


Sama kavio siistimisen jälkeen ja naulat irrotettuina..


 





Eihän niistä nyt priimat tulleet, mutta kyllä noilla varmasti pärjäilee kuukauden verran laitumella ennenkun saan ammattilaisen katsomaan niitä. Ja jos niitä tässä välissä vielä raspilla siistii pikkuhiljaa, niin pysyvät jonkunlaisessa muodosssa.
Katsotaan sitten syksyllä, mitä keksitään. Se varmaan riippunee myös tallipaikasta (minulle tehtiin muuten tänään aika mielenkiintoinen tarjous yhdestä tallipaikasta..).
 
Se mikä minua eniten huolestuttaa ja ihmetyttää on se kavion halkeama, joka tuli talvella ilmeisesti toisen hevosen hokista ja jota ihmettelin myöhemmin talvella. Kolhuhan lähti kasvamaan ihan kauniisti alaspäin, eikä siitä ole kengittäjäkään mitään maininnut. Tänään sitä katselin ja se näyttää lohjenneen lisää alaspäin ja lisäksi se kerää kamalan määrän kaikkea köhnää sinne taskuun. Pihdeillä leikkasin sivuunpäin repsottavan reunan pois.Taavi ei sitä aro eikä onnu, mutta onhan se aikamoisen kammottavan näköinen. Saa nähdä mitä sitten tapahtuu, kun se tulee alas asti.



Halkeama ja siitä alaspäin lähtevä viilto


Tässä siitä se lepattava lärpäke leikattu pois.. Hurjalta näyttää.

Kun sain viimein kavionhoitourakan loppuun, niin otettiin vielä vähän rakennekuvaa ja leikittiin hetken aikaa. Sitten rasvat turpaan ja kaulassa olevaan haavaan (millä sen saa umpeen, kun kärpäset nakertaa sen jatkuvasti auki??) ja Taavi takaisin laitumeen.
Sinne ne painoi possujunassa syömään. Vaikka pisin heinä päällä on jo kulottunutta, niin alla on ihan vihreää uutta heinää. Taavi tuntuu kylläiseltä ja tyytyväiseltä, se ei ole pätkääkään äkäinen eikä herkutkaan erityisesti kiinnosta. 


Kutittaa kovasti siitä haavan kohdalta...




Uusi temppu vaiheessa, mutta kuitenkin selvästi jo hoksattu tähän asti.. :)


Pää on vähän suhteettoman ison näköinen, mutta muuten kroppa on aika hyvässä mallissa nyt!


Yök, helosania!


Possujunassa..

Hyvin toimi temput tauonkin jälkeen, tässä "Anna pusu!"




7 kommenttia:

  1. Ihana tuo pusukuva <3! voi herttileijaa sentään miten söpönä se on. Ja ihana opetellessaan espanjalaisen käynnin alkeita. Helpompaa on kun ei tarvitte raipan kanssa soheltaa, oisinpa itsekki opettanu sen noin!

    Hui noita etukavioita.. täytyykin kattoa miltä ne näyttää jossain kuvassa missä on vasta kengitettynä. Ai että ku sais näppinsä noihin, ois varmaan mielenkiintoista. Minua kiehtoo nää kaviot aivan valtavasti :D (kuten varmaan oot huomannu ;) )

    Onpa kurja tuo halkeama, onneks ei mee syvälle, se on tärkeintä. Oikeastaan tilanne varmaan luulis helpottavan mitä alemmas tulee, tuossa sivussa voi hyvin olla pieni lovi eikä se silleen haittaa :), meilläkin oli, tosin pienempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taavi on kylä suloinen antaessaan pusuja, kun se yleensä laittaa silmätkin kiinni. :D Mulla on yksi ihana kuva eiliseltä, jossa mulla on silmät kiinni, samoin Taavilla joka ojentaa parhaillaan mua kohti. :D Täytyy laittaa se johonkin kirjoitukseen näkyviin.

      Tervetuloa näpeltämään vaan! :D Minä en niihin uskalla koskea, tuntuu pahalta ottaa sitä sarveista pois. Yök! ;) Vähän mie niitä sellasilla pienillä leikkureilla lyhensin. Ne on ihan kamalt, kun lähteävt leviämään maata pitkin samantien, kun kengitysväli pitkittyy.. Samoin takasen lähtvät sisäpuolelta, nekin on aika pahasti levähtäneet.

      Halkeama ei ilmeisesti onneksi mene liian syvälle, hitsi kun ei tajuttu ottaa kuvaa esim. kaviokoukun kanssa siitä syvyydestä. Mutta ei se ole vaivannut. Mietin vaan, että pesiytyykö sinne jotain pöpöjä? :S

      Poista
    2. Toisaalta ihan hyväkin, että on pitkät kaviot, eipähän ainakaan aro jos ois siihen taipuvainen. Nuo kun lyhentää sitte myöhemmin oikeesen mittaan niin leviämiset/flarekin lähtee varmasti pois.
      Hahaa, minä oon niin hurja että varmaan kuule tulisinkin jos asuisitte jossain lähettyvillä ;)

      Kunhan näet miten se rupeaa laitumella kulumaan ja miten se ratsastaessa liikkuu jos haluat ratsastaa niin kyllä huoletta voit noita lyhennellä ihan itse :D. Eihän sitä kavion pituutta päältäpäin näe mutta tässä tapauksessa kaviota ehkä on niin reilusti että sen voi arvata ;).

      Hyvä kysymyshän tuo pöpöjen pesiytyminen on.. Varmaan sitä voisi huuhdella aina välillä? En kyllä hirveesti huolestuisi jos oletettavasti se ei mene kuitenkaan seinämästä syvemmälle tuo halkeama, että siellä syvälläkin on kuitenkin vielä tota samaa ainetta kuin ulkopinta. Nyt laitumella on ainakin varmaan aika kuivahko pohja eikä oo mitään mössöä. Se vois olla vähän ikävä jos se kavio uppois johonkin mutalilluun... ainakin luulisi.
      Mielenkiintoista nähdä mitä sitten vuolija/kengittäjä tekee sille. Voi jopa olla että jotkut vuolee tuon ikäänkuin auki niin että pysyy puhtaampana kun syksyn kurakelit koittaa.. Kaviohan voi hyvällä tuurilla ratkaista asian itsekin jos rupeaa kehittämään jotain halkeamaa tuohon :D

      Poista
    3. Ehkä tosiaan ihan hyväkin, että hitaasti tehdään, saattaapi muuten kipeytyä muualtakin koko hevonen! Varpaalta koetin raspata kuitenkin vähän pois, että varvas vähän helpommin pääsisi pyörähtämään. On mulla niistä etusistakin otettu tollasen alhaaltapäin kuvat ja sivukuvatkin, olisi tietty voinut ne kaikki tähän laittaa.

      Kuivaa on laitumella, joten siinä mielessä ei ongelmaa. Nyt kaivelin sieltä lähinnä heinän siemeniä yms.. :D Josko tuokin nyt vähän auttaisi, kun leikkasin sen repsottavan reunan lyhyemmäksi, niin pääsee paremmin lika pois taskusta.

      Poista
  2. Itse kans taistelin viimme kesänä yp-tammani kanssa kärpäsiä vastaan, kun kaulan haava ei millään mennyt umpeen. Paljon yritin helosanilla ympäröidä, mutta eihän se siinä kauan pysy :/. Haavateipitkin lähti lentoon hyvin nopeasti. Jotenkin se vaan lähti sulkeutumaan, mutta kauan siihen meni.

    Samaa mieltä täälläkin tuosta pusukuvasta; ihana :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, miekin oon tota Helosania laittanut siihen päälle reilu kerroksen, mutta hetkessähän se siitä pois hankautuu. En tiedä, miten esim. "tervalaastari"-suihke toimisi..

      Poista
    2. Tervalaastari kuivattaa sekä tekee lialta ja ötököiltä suojaavan kalvon, joten sehän voisi toimia hyvin :)! Miksi en keksinyt tota viimme kesänä :D

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.