perjantai 30. elokuuta 2013

Ihana perjantaimaasto!



Uskaltaisiko jo hihkua? Taavi ei onnu enää! Sillä varauksella, että rasitus laukaisisi sen uudestaan, joten huomenna sen näkee varmasti.

Tämän päivän reilu tunnin maastolenkki ihanilla metsäpoluilla ei ainakaan saanut Taavia ontumaan ja se oli muutenkin todella reipas. Lähti raviinkin joka kerta ekalla äänikäskyllä "ravia". Ihana!
Se oli myös eilen juoksennellut kavereiden kanssa laitumella ravissa monta kiekkaa. Laukan ajaksi olivat Camun kanssa asettuneet keskelle seuraamaan Maunon ja Timin menoa. ;)

Tänään Taavi olikin haettuna sisälle jo valmiiksi, kun tulin! Olin ilmoittanut tulostani etukäteen viestitellessämme, joten tallinomistaja oli hakenut mulle Taavin samalla, kun Mauno oli haettu liikutukseen. Taavi oli tosi hyväntuulinen ja pirteä pitkästä aikaa, olisiko ne kaviot kuitenkin olleet vähän kipeät?

Soviteltiin uusia postissa tulleita suojia (tai siis käytetythän ne ovat), olivat paremmat, kun nykyiset Eskadronit. Taavin ongelma suojissa on se, että sillä on muhkeat, mutta lyhyet jalat. Suojat ovat siis joko liian pieniä ympärysmitaltaan tai liian pitkiä. Nämä Lamicellin suojat ovat notkeampaa muovia, joten eivät purista mistään, toisinkuin Eskadronit. Ja mikä parasta, no väri tietenkin!



Taavi esittelee uusia suojia


Lähempää


Lähdettiin ilman satulaa maastoon Taavin kanssa kaksin. Ajattelin etsiä sitä yht reittiä, mistä pääsee lenkin. Olen jo kerran käynyt siellä metsäpolulla toisesta suunnasta, mutten silloin jaksanut lähteä niin pitkälle. Nyt etsin sitä reittiä toisesta suunnasta.
Eihän sitä löytynyt, mutta muuten kyllä löydettiin tosi ihania maastoja ja metsäpolkuja. Taavi oli älyttömän reipas!
Täällä on kyllä aivan mielettömät maastot, juuri sellaiset mistä olen haaveillut. Paljon ihania metsäpolkuja, jotka nousevat ja laskevat, matkan varrella saa nostella jalkojaan kaatuneiden puiden yli jne. Ei kuitenkaan tarvitse umpimetikössä rämpiä, kun selvät polut risteilevät ympäriinsä. Välillä löytyi pehmeitä hiekkateitä, joissa on mukava ravata ja laukata. Ainoastaan alkumatka on tyhmää tavallista hiekkatietä ja osittain sepelillä, tosin Taavi ei kenkien kanssa onnahdellut edes siinä.

Loppulenkistä vastaan tuli nainen pyörää taluttaen, se oli jännää! Taavi ei suostunut kävelemään sitä vastaan, joten odoteltiin paikallaan ja katseltiin, ei siinä sitten mitään kummempaa ollutkaan ja palkkasin namilla.

Kuvia maastolenkiltä: 
 
 
Tallin "pihatie", josta maastoon pääsee




Sepelitiellä, näyttää tosin kuvassa melko tasaiselle totuuteen nähden


Sepelitien jälkeen metsään...


Metsäpoluilla


Näkymiä kallion laelta


Joko mennään?


Hiekkateitä

Taaville on alkanut myös pöperö taas kelpaamaan, kun jätin siitä MSM:n kokeeksi pois. Olen antanut nyt pienen annoksen, jotta saan nivelaineet alas. Se saa noin 3dl Greenlinea ja pari kourallista lusernia, 2 mittaa (=20g) glukosamiinia ja 2 mittaa ruusunmarjaa, lisäksi olen aloittanut siedättämisen MSM:ään uudelleen, nyt ½ mitta meni alas huomaamatta.

Tänään sille kelpasin myös pihalle koiran jättämä lantunpalanen ja mun tarjoamat karviaiset! Se on ihan uskomaton. :D

10 kommenttia:

  1. Kivan näköisiä maastoja siellä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, olen aivan innoissani! :) Ratsastusmotivaatio kasvoi heti uusiin ulottuvuuksiin.

      Poista
  2. Ihanaa ettei onnu! On kyllä erittäin jännä tapaus että tolleen menetellen ja pehmeällä pohjalla tulee ontuma :(. Tuntuu niin mahdottomalta et silee pehmee pohja ja noin kevyt liikutus ja sarveisseinää jäljellä suojaamassa anturaa.

    Voi olla että Taavilla ei ainakaan ole ollu kaikki kohdallaan sillon aiemmin kun oli kengätön, mut nyt ei ois pitäny olla mitään ongelmaa.

    Jos joskus käytät jotakin toista kengittäjää ois hirmu mielenkiintoista kuulla jonkun toisen mielipide et miksi Taavi reagoi noin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummalliselta se tuntuu minustakin jos syy tosiaan oli kengättömyydessä, kun tein kaiken todella varovaisesti ja liikutus oli äärettömän kevyttä ja aina pihan ulkopuolella lenkkarit. Laitumen pohjakin on pehmeä kävellä ja Taavi onnahteli ja aristeli sielläkin lopuksi. :( Ehkä sitä sarveiseinämää olisi pitänyt olla vielä enemmän? Mutta kuinka se olisi sitten pysynyt kasassa, kun Taavilla on niin lättänät kaviot, jotka kasvavat sivuille. Ja uuteen paikkaan muuton jälkeen otin niistä vain kerran raspilla hyvin vähän. Voisi olla mielenkiintoista joskus kuvata kavionseutu röntgenissä, toisikohan se selitystä? Josko siellä on jotain sellaista vikaa, mikä näkyy kengättä, muttei kengällä? Vai voisiko vika olla Taavin vinkuroissa jalka-asennoissa, tuleeko rasitusta epätasaisesti kaviolle?

      Ajattelin kyllä jossain vaiheessa kysellä jonkun toisenkin kengittäjän mielipidettä, että mikä voisi olla syy. Laitan siitä sitten tänne. :)

      Poista
    2. Ehdottomasti ois mielenkiintoista tietää mitä siellä kavioissa oikein on (kuvauksen tarpeellisuus onkin sitten eri asia). Ykshän on kavionrustoluutuma joka vissii aktiivisessa luutumisvaiheessa on kipee ilman kenkiä koska kavio pääsee ilman kenkää elämään ja kenkä naulaa kavion paikalleen ja vähentää kipua. Mut kuvautat sit jos tulee mahdollisuus. Itteä kiinnostais ihan sikana kuvauttaa oma polle mut en siihen ihan huvin vuoksi tietenkään lähde.

      Toisaalta se toinen vuolusuuntaus painottaa sitä että paino ulkoseinämällä voi aiheuttaa kipua. Kun ulkoseinämä on pitkä niin hevosen paino kampeaa ulkoseinämää irti, siitähän tuo flarekin tulee, mekaanisesta leviämisestä (ellei ole sientä jota jotkut mainostavat).

      Kuten sanottu, toooodella jännä juttu että hevonen laidunpohjalla ilman liikutusta aristaisi ilman kenkiä. Sehän taitaa olla ihan yleinenkin tapa että kengitettyjen hevosten annetaan laitumella kasvattaa naulanreijät pois ja kaviot saa elpyä ja toipua jonkinaikaa. Kyllä terveen hevosen pitäis se kestää. Mut sit tosiaan jos on jotain häikkää niin vois olla että se ois just noin että kenkä peittää ne virheet ja tuo hevoselle lisää kestokykyä. Naulakenkä auttaa ylittämään kavion edellytykset, niinhän sitä sanotaan ja siksi niitä käytetään :). Luonnossahan tää kai menis niin että huonokavioiset kuolisi pois mutta kun ihminen hoitaa niin huonokavioisetkin saavat elää ja kykenevät tekemään enempi kuin ilman kenkiä.

      Yritähän saada joku toinen kenkääjä seuraavaan kengitykseen niin se näkis nuo kaviot mahdollisimman pian kengättömyyskokeilun jälkeen :).

      Poista
    3. Täytyypä koettaa selvitellä, josko joku tulisi kattomaan. Koetan tässä lähiäivinä laittaa ne kuvat niistä kavioista ennen kengitystä tänne.

      Voisin myös talvella klinikkareissulla kysyä eläinlääkäriltä tästä asiasta, kun käydään jokatapauksessa hampaita näyttämässä. Voisihan sitä silloin vaikka kuvatakin ne kaviot ihan mielenkiinnosta jos sattuu olemaan ylimääräistä sen verran taskun pohjalla. ;)

      Toisaalta olen aina vähän ylimääräistä kuvausta vastaan, koska monesti kaikista löytyy jotain, kun aletaan kuvaamaan, vaikkei hevonen oirehtisikaan. Mutta nyt kun tällaista oiretta on, niin voisi vaikka kuvatakin.

      Poista
    4. Niin ihan totta tuota juuri iteki aattelin että en kyllä haluu tietää itse oman hepon kohdalla miltä siellä näyttää kun ei oirehdi. Ois hirveetä tietää että tulee nivelrikkokuolema tai jotain vastaavaa..

      Eläinlääkäreissäkin on kahta kastia, toiset tuomitsee kengättömyyden täysin sillä ovat niin tottuneita ratkomaan naulakengillä asioita ja se on heille tuttua. Yksi blogituttu kyseli yhdestä asiasta usealta eläinlääkäriltä ja sai heiltäkin eri mielipiteitä.

      Sinähän voisit näyttää ne kuvat myös kengittäjälle kun tulee, jos sulla on kännyssä netti?

      Poista
    5. Niinpä voisikin.. :) Täytynee tässä nyt mietiskellä, että kelle soittelisi. Yksi naiskengittäjä mulla on jo mielessä, jonka työnjälki ainakin kuvissa miellyttää ja asenne tuntuu olevan kohdallaan.

      Poista
  3. Oi vitsi, kun on kivannäköiset maastot! :) Mie oon nyt Fasulle syöttänyt kolmisen viikkoa 40g MSM'ää ja 20g glukosamiinia ja on mennyt ihan heilahtamalla alas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aivan upeat maastot, oon ihan täpinöissäni! :) Meillä ei enää mene alas ja alusta asti piti vähän lahjoa sillä melassisiirapilla. Nyt olen saanut puoli mittaa menemään ja toivon, että saisin edes 10g nostettua.. Minkä seassa annat nuo jauheet?

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.