lauantai 8. helmikuuta 2014

Valjaiden sovittelua, ohjasajoa, kengitys, psyllium-kuurin aloitus



Torstaina Taavilla oli hieronnan jälkeinen vapaapäivä, käytiin illalla K:n kanssa moikkaamassa sitä ja ottamassa loimi pois.

Perjantaina hain Hevarilta saapuneen paketin, jossa oli leveä rintaremmi, häntäremmi ja psylliumia. Myös Päivölän Tilan paketti oli saapunut, sieltä tuli kuivattua porkkanaa ja punajuurta sekä oluthiivaa (joka tosin saa jäädä odottelemaan keväälle, kun karvanvaihto alkaa).

Tallille mentäessä Taavi tuli portille valmiiksi odottelemaan ja otinkin sen pian harjauspaikalle. Se sai juoda ensimmäisenä laimean melassiveden, johon olin laittanut psylliuminsiemenet. Harjailin ja aloin sovittaa ja koota valjaita kasaan.Kuvista tuli tosi pimeitä, kun ilma oli sumuinen ja hämärä.



Valmis paketti!

Kun koko paketti oli valmis, niin lähdettiin ohjasajamaan. Päätin käydä pihatiellä alkuverkkaamassa vähän, Taavi totteli hyvin, mutta pihatien päässä tuli pieni ongelma. Taavi arvasi kääntymisaikeet ja kun pysäytin sen, se alkoi kääntyä itsekseen. Koetin kääntää vastaan, mutten onnistunut. Käännöksen jälkeen Taavi siirtyi raville ja hetken jo ajattelin, että se on menoa nyt (kun päässä oli pelkkä riimu). Sain kuitenkin pään sivuun ja Taavi totteli pysäyttämiskäskyä. Käänsin sen takaisin menosuuntaan ja uudella yrittämällä Taavi malttoi odottaa kääntymiskäskyä.

Otettiin ravia pihatiella ja en meinannut millään pysyä Taavin vauhdeissa mukana, jouduin kokoajan huutamaan sille hidastuskäskyjä, kun se ravasi intopiukkana. Kentälle se ei olisi (yllätys) enää halunnut. Meni se kuitenkin, kun vhän komensin. Tehtiin ensin käynnissä ympyröitä, pysähdyksiä, peruutuksia. Sitten siirsin Taavin raviin ja tehtiin ympyröirä ravissa, isoja sekä pieniä. Otin myös muutaman pysähdyksen ja yritin saada Taavin suoraan raville, se hoksasikin muutaman lähdön jälkeen, että mistä on kyse.
Myös laukat me nostettiin kulmista, se on vaan tosi paljon hankalampaa, kun selästä eikä laukka meinaa pysyä millään yllä. Mutta harjoitusta vaan, niin hyvä tulee! :)
Lopuksi vielä ravailtiin molempiin suuntiin ympyröitä tehden ja kun Taavi tuntui hyvälle, niin lopeteltiin.
Se on alkanut pikkuhiljaa kehittyä ohjasajossa, siihen saa iha eri tavalla kontaktia ja se sietää vähän enemmän tuntumaa ja alkaa pätkittäin jo ottamaan tukea ohjasta. Se myös liikkuu suurimman osan ajasta itse ja vastaa eteenpäin pyytäviin apuihin ainakin suurimman osan yrityksistä.

Taavilla oli myös kengitys eilen ja se oli vähän tavallista pomppuisempi. Epäilen, että sillä oli vatsanväänteitä psylliumista, sillä se myös hikoili kupeista ja mahan seudulta melko voimakkaasti! Ehkä sillä sitten on hiekkaa, vaikka olen antanut sille pari kuuria sitä jauhetta. Kipeältä se ei erityisemmin muuten vaikuttanut, ei ollut pahalla tuulella ja oli pirteä. Jalkojaan se lepuutteli ja Taavin tapauksessa se yleensä on tarkoittanut lieviä vatsakipuja. Maha myös mourusi kovasti ja Taavi kakkasi kolme kertaa illan aikana, kaikki hyviä kasoja. Katsotaan... Se sai alleen uudet talvikengät hokkeineen ja tilsakumeineen, kun vanhat oliva jo niin käytetyt, lisäksi laitoin sille fleecen ja ohuen sadetopan, kun se kerran hikoili niitä kupeitaan.
Iltaruoka kuitenkin maistui normaaliin tapaan ja olo tuntui muutenkin olevan pirteä, mahakin pehmeni nälkäkuoppien kohdalta eli ainakin jotain siellä tapahtui.

Kaikki tämä valjaiden sovittelu ja ohjasajelu tähtää siihen, että huomenna päästäisiin viimein ihan oikealle ajolenkille! Käytiin tänäaamuna Sannan kanssa hakemassa meille omat kärryt, joissa leveys pitäisi riittää Taaville. Tänään ilma oli aika huono, joten päätettiin jättää ajolenkki huomiselle. Jännittävää! Taidan kuitenkin tänään vähän jo sovitella ja mallailla Taavia kärryjen edessä. ;) 




Enää puuttuu kärryt...

4 kommenttia:

  1. Koska Taavi saa kärryt perään? :) Ohjasajossahan rintaremmillä ei ole niin suurta tarkoitusta, mutta kun kärryt lykätään perään laskisin sitä roimasti alaspäin niin että se on ryntäillä. Jos reikiä vain suinkin on jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään laitetaan kärryt perään. :)

      Reikiä kyllä on rintaremmissä jäljellä, katsellaan sitten, kun saadaan kärryt perään että mihin se istuu parhaiten. Oman nykyisen tietämykseni ja kyselyjeni perusteella sitä ei kovin alas voi laittaa, sillä silloin se estää lapaa liikkumaasta (y-rintaremmi olisi parempi). Tuo rintaremmi näyttää kuvissa vielä hassummalta, kun Taavi ei ole erityisen ryhdikkäänä ja uutuudenjäykkä rintaremmi vääntyy vähän ylöspäin, eikä istu tasaisesti. :)

      Tässä muutama esimerkki rintaremmin paikasta:
      http://yle.fi/uutiset/frans_haluaa_kuninkaaksi_kuninkaan_paikalle/5395374
      http://salaisuusrok.blogspot.fi/2013/05/kolmonen-kuopiosta.html
      http://aladdinbird.blogspot.fi/2013/05/106.html

      Poista
  2. Hei, kirjoitit, että Taavi oli pomppuisempi, haluaisitko avata sitä vähän tarkemmin? Takerruin tuohon sen vuoksi, ,kun kirjoitit myös tuosta hiekasta ja mahdollisista vatsan nipistelyistä.
    Taas vaan peilaan sinun kirjoitusta tuohon omaani, kun sillä on huonoina aikoina juurikin epäpuhtautta (jalat kuvattu monta kertaa) ja miellän sen tohon hiekkaan, tiedä sitten onko totuus. Mutta haluaisin kuulla millainen Taavi on kun on pomppuisempi?
    Terkuin Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähinnä tuossa kengityksessa oli pomppuisempi, eli veteli jalkoja jatkuvasti, mikä ei ole sen tapaista eikä olisi jaksanut ollenkaan keskittyä hommaan. Ja lisäksi se haluaa lepuutella jalkojaan enemmän. Muuten en ole sen liikkeessä huomannut eroa, vaikka eihän se toki ihan yhtä mielellään liiku. Sensijaan eilen se oli paljon tavallista säikympi maastolenkillä, se on minusta Taavin kohdalla aina selvä oire kivusta jos se alkaa ylenmäärin säikkyä ja kyttäillä maastossa.

      Epäpuhtaus voisi oman ajatukseni mukaan hyvinkin liittyä hiekkaa jos esim. ravissa hölskyntä saa aikaan hiekan liikenhdintää = kipua, jota hevonen sitten yrittäisi helpottaa esim. vinoutumalla tai ottamalla jollain jalalla lyhyempiä askelia. Onko teillä etu- vai takapäässä tätä epäpuhtautta vai kaikkialla?

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.