sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Ja vaihteeksi mennään päin honkia



Ollaan vietelty vähän hiljaiselämää tämän viikon.  Työvuorot eivät ole olleet ratsastuslenkkien kanssa yhteensopivia, joten Taavi sai lomailla maanantaina, tiistaina ja torstaina. Keskiviikkona käytiin kentällä ja siitä teikin lyhyen postauksen. Perjantaina käytiin maastossa kiipeilemässä ja vähän juoksemassa, lauantaia sitten rauhallinen, mutta vähän pidempi lenkki. Muutama ravipätkä ja laukkaakin vähän.


Toinen syy hiljaiseloon on ollut loppuviikosta alkaneet vatsavaivat ja -kivut, joiden syytä ei ole keksitty. Halusin rauhassa katsoa pari päivää mihin tilanne etenee ennenkun kirjoitan asiasta tänne.

Torstaina Taavi oli ihan normaali, kun kävin sitä iltasella moikkaamassa ja harjaamassakin.
Perjantaina siihen ei sitten saanut koskea yhtään mihinkään.. Se oli hapan ja pahantuulinen, lenkille kuitenkin ihan ok, mitä nyt hikosi minusta lenkin rankkuuden huomioonottaen aika reilusti. Happamuus ei vähentynyt lenkin jälkeekään.
Lauantaina tilanne oli melko samanlainen, ehkä vähän paremmin sai kupeita harjailla. Lenkillä Taavi oli nihkeännahkea ja hikosi. Ja lenkin jälkeen myös ärhäkkä. Päätin, että aloitetaan varmuudeksi Ranixal-kuuri.

Taavi on ollut äkäinen, se hikoaa lenkeillä ja kupeet (ja nyt koko hevonen) tuntuvat olevan arat. Lanta on melko hyvää, mutta vähän tavanomaista löysempää. Oireet ovat kuitenkin alkaneet melko nopeasti, lukuunottamatta lievää kupeiden hikoamista liikutuksessa (ei kosketusarkuutta!). Kupeiden hikoamiseen reagoin melko nopeasti aloittamalla psylliumin ja se sai aikaan älytöntä hikoilua koko mahan alueella ja sen jälkeen tilanne on mennyt kokoajan alamäkeen vaikken ole antanut psylliumia isoja määriä ollenkaan. Oliko siellä hiekkaa, joka nyt liikkuu? Onko siellä hiekkaa, joka ei lähde liikkeelle liian pienen annostuksen takia? Oliko siellä hiekkaa, joka on lähtiessään vahingoittanut suolen pintaa = kipeä hevonen? Vai mitä ihmettä?
Tähän mennessä psyllium ei ole koskaan pahentanut tilannetta, pelkästää tasapainottanut ongelmia, mutta myös ongelmat ovat olleet ehkä vähä erilaisia (ummetusta, ilmavaivaa yms). Onko liikunta aiheuttanut vatsan ärsyyntymistä syystä tai toisesta? Onko sen takana polven kipu (jota en ole huomannut, kun Taavi on liikkunut hyvin) vai happojen loiskinta mahassa (vapaasta heinästä huolimatta?!)? Vai jotain muuta? Olen täysin kysymysmerkkinä tästä tilanteesta. 


Taavi päikkäreillä

No jokatapauksessa; se saa nyt syödä alkuun muutaman päivän Ranixalia, jotta nähdään onko sillä vaikutusta oireisiin. Samaan aikaan on ruuasta jätetty kaikki ylimääräinen viimeiseksi lisätty pois ja lisätty ruokintakalkkia muuten tuttuun puuroon, jota on syöty jo pidempään. Oluthiivan jätin pois ruokinnasta pari viikkoa sitten ja ajattelin antaa sitä keväällä uudelleen. Lisäsin sen nyt takaisin, koska se ei ole aiheuttanut oireita aiemminkaan, ehkä sitten päinvastoin?
Haen myös tuosta lähiklinikalta Penetrolia pullon ja hölvään polvet varmuudeksi sillä.

Myös liikunnan lisääminen voi kuulemma aiheuttaa aineenvaihdunnan lisääntymistä ja sitä myötä erikoista hikoilua ja kiukkuisuuttakin, mutta toisaalta; nämä oireet ovat pelottavan tuttuja Taaville muutenkin.





Lauantaina illalla, kun vein tallilla Ranixalia ja otin Taavin syömään ekan annoksen, niin se oli ihan normaali itsensä.. Kummallista? Se ei ollut äkäinen erityisemmin, pirteä ja iloinen senkin edestä. En ymmärrä yhtään mitään.

Sunnuntaina se oli alkuun kärttyinen ja luimisteli kupeisiin koskettaessa, ehkä kuitenkin hitusen vähemmän kuin edellisinä päivinä. Ainakin harjata sai jo vähän paremmin. Taavi sai heti syödä Greenline-puuron, johon olin sekoittanut sille Ranixal-lääkkeen. Hieroin (tai lähinnä silittelin ja pidin käsiä) kupeiden päältä ja alkuun Taavi koetti väistää pois alta (ei kuitenkaan luiminut), mutta hetken päästä se alkoi nuokkua ja antoi pidellä käsiä kupeiden päällä ja lievästi silitellä. Hieroin myös polvia, ne eivät tuntuneet aiheuttavan suurempaa reaktiota.
Alkoi sataa räntää, joten siirryttiin sisälle oleilemaan, laitoin Taaville loimen, että se vähän kuivuisi. Hetken päästä se tuntui ihan piristyvän silmissä, siitä tuli aktiivinen ja hyväntuulinen itsensä. Se repi omaan iloiseen tapaansa kaikki loimet ovista jos vaan ylsi, etsi nameja ja unohti luimia ohikävellessä. Auttoiko Ranixal? Näin epäilen.

Tehtiin sitten vähän temppuja, kun Taavi oli juuri sellaisella tuulella. Harjoiteltiin edelleen myös sitä hanskatehtävää, joka on ollut jäähyllä aika pitkään. Lähestyn sitä nyt vähän uudesta näkökulmasta. Pari pidempää sarjaa tehtiin ja välissä tauko, jolloin poistuin hetkeksi kokonaan. Silläaikaa Taavi oli askarrellut Camun karsinan oven auki ja oli kovasti sinne menossa. Se oli ihan ylienergisen oloinen!

Käytiin myös nopsasti vähän ohjasajamassa, kun ajattelin katsella liikkumista, ei siitä oikein mitään siellä räntäsateessa tullut ja tilsojakin muodostui sen verran, että Taavi näytti ontuvan vuoroin mitäkin jalkaa. Ehkä oikea takanen saattoi ottaa vähä lyhyempää askelta? En tiedä, en todellakaan tiedä. Lisäksi oikeasta etusesta on taas kenkä irronnut, se on sen penteleen lohkeaman syytä. Vaikka sen yläpuolelle sai nyt jo naulan, niin se oli sitten lohjennut siitä kohtaa lisää, johon naula oli laitettu. Onneksi kengittäjä on tulossa tiistaina tänne seudulle, niin saadaan kenkä takaisin.

Laitoin Taaville nyt loimen päälle, lähinnä siis suojaamaan kastumiselta. Siivoilin pihattoa ja samalla seurailin, kun Taavi askarteli uusien verkkojen kanssa (kuiva heinä on tästä lähin verkoissa), se koetti haukkailla niistä ja lopulta se keksi tunkea päänsä yläpuolen aukosta sisään. Kävin sitten solmimassa verkon tiivimmäksi. :D Verkot saivat kovaa kyytiä. Ne on asennettu nyt keskelle pihattoa, jolloin niitä ei saa seinään liiskattua ollenkaan.

Ei tässä nyt auta, kun katsella ja odotella, miten tilanne etenee. Klinikka-aikahan meillä on vajaan kahden viikon päästä, sitten voidaan katsoa mitä tehdään, hiekkakuva voisi olla hyvä ottaa ihan jo oman mielenrauhan vuoksi. Toivon kuitenkin, että tilanne on tasoittunut ennen klinikkaa. Minä kun kerkesin jo iloita, että saan viedä klinikalle terveen ja hyvinvoivan hevosen.. Liian aikaisin vissiin aloin kehua.

16 kommenttia:

  1. Voi ei, onpa kurja lukea tällaisia kuulumisia :( Tosin nythän tuo kuulosti jo vähän menevän kuitenkin parempaan suuntaan, ja mulla on ainakin täällä peukut pystyssä, että jatkuu samaan suuntaan. Onneksi teillä on kuitenkin se klinikka tulossa, niin jos oireilu vielä jatkuu, saat ainakin nopeasti selvyyden hiekka-asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjalta kieltämättä tuntuu. :( Mutta positiivisesti ajateltuna, ollaan selvitty aika pitkälle talvea ennen mahavaivoja. Ainakin tänään näytti vähän valoisammalta ja onneksi mulla on aamuviikko töissä, niin kerkeän heti iltapäivästä paapomaan ja lääkitsemään Taavia lisää. Tosin ei taida paljon paapomiset sitä kivun hetkellä kiinnostaa. ;)

      Hiekka-asia on varmasti hyvä selvittää, sitten ollaan jo vähän viisaampia.

      Poista
  2. Voihan kipuileva Taavi! On se kyllä niin tuskastuttavaa kun tarvitsee vain arvailla ja ihmetellä. Miettiä ja pohtia syytä. Toivotaan että tilanne rauhottuisi pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä muuta sano. :( Eikä asiaa yhtään helpota Taavin draamaileva luonne, ota siinä mitään tolkkua mistään, kun pelkkä katsominen saa aikaan kipakkaa luimimista ja niskojen nakkelua. Vaikka toisaalta siitä onkin hyötyä, sillä ongelmat huomaa nopeasti ja ehkä nopea reagointi pelastaa isommalta hoidolta.

      Poista
  3. Vo hevoshuolia :/, ne on todella uuvuttavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja masentavia. :( Mut toivottavasti tästä taas noustaan..

      Poista
  4. Jätä KAIKKImuu kuin heinä pois. Psyllium ei sovi kaikille ja muistaakseni syötit kaikenmaailman yrttijuttuja? Ne on oikeesti bad idea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos luit postauksen, niin siinä lukee mitä Taavi syö. :) Psylliumiakin Taavi on syönyt ennenkin, niinkuin varmaan luitkin tekstistä, se on syönyt sitä hyvällä menestyksellä. Pelkälle heinälle sitä ei jätetä. Ihan jo sentakia, että sen tarvitsee syödä lääkkeet jonkun seassa. Eipä tuo Greenline paljon suolistoa rasita, päinvastoin, eikä peruspuuro (Greenline kaksi kourallista, nivelaine, oluthiiva ja juurekset 1,5dl) tässä nyt se ongelma ole, kun niitä on syöty kokoajan.

      Sinusta yrtit voi olla "bad idea", minusta ei. Riippuen tietysti mitä syötetään.

      Poista
  5. Hei, millä annostuksella syötät/syötit Ranixalia? Ja onko tabletit 150mg vai 300mg?

    VastaaPoista
  6. Ja kysyisin vielä oletko kokeillut esim Pronutrinia, Arbocelia, GNF:ää tms mahankunnostusrehua? Onko sinulla näistä jotain mielipidettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ranixalin annostus 15 tablettia 3 kertaa päivässä. Tosin Taaville annoin nyt käytännön syistä vain kaksi kertaa päivässä 15kpl. Tabletit olivat 300mg. :)

      Meillä ei ole kyseisiä rehuja kokeiltu, joten en osaa niiden tehosta sanoa. Lukemieni kokemusten mukaan mielipiteet ja saatu tulos ovat vaihdelleet kovastikin. Eniten minua itseäni olisi kiinnostanut aikanaan kokeilla Ekygardia, mutta sen saanti on vain eläinlääkäreiden kautta, eikä meidän lähiklinikoilla taida sitä ollakaan. :p

      Poista
  7. Kiitti nopeasta vastauksesta! Googlella löysin juuri annostuksen 6,6mg/kg eli mun hepo tarvisi n. 3g/pv. Eli yksi 10€ paketti pv.. Saitko nuo reseptillä halvemmalla? Ekykardia olen myös miettinyt ja ainakin Teivosta sitä saisi tilaamalla.. Ja joku suomalainen ell/tallinpitäjä myy ja lähettää postilla.

    VastaaPoista
  8. Menee nyt ihan keskustelupalstaksi mutta vielä tuosta Ranixalista.. Se siis vaikuttaa ihan samantien/tunneissa? Voisiko sitä mielestäsi käyttää vain silloin tällöin, esim ennen stressitilannetta? Itsellä siis entinen mahahaavahevonen (ikuinen herkkämaha steressaaja) joka kotioloissa pysyy kunnossa mutta valmennukset ja kisat aiheuttavat mahaoireita ja kiukuttelua. Tai mikä nyt milloinkin.. On kokeiltu pH-combit ja muut tuubit mutta ei mitään ratkaisevaa vaikutusta. Huomaan myös vain itse hevosessani nämä muutokset, muut ovat sitä mieltä että anna palaa vaan, hyvältä näyttää.. Haluaisin jonkun konstin jolla helpottaa nopeasti hepan oloa kun tulee vaikeat hetket. Ja mahdollisesti ennaltaehkäistä mahaoireita ennen kisoja ym vastaavia tilanteita.

    Tiedätkö onko Ranixalilla jotain sivuvaikutuksia? Estääkö muiden ravintoaineiden imeytymistä?

    Niin ja Ekykardia saa tilattua Jaatallin ell-omistajan kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmasti halvempaa reseptillä ja varsinkin jos voit hakea sitä suoraan klinikalta. Jos en ihan väärin nimittäin muista, niin oli kympin pintaan se 30kpl paketti reseptillä.

      Meillä tosiaan annostus on ollut tuohon verrattuna aika iso, tai siis yli kolminkertainen, 45tablettia päivässä. Mutta tämä ihan vatsahaavan hoitoon. Ennaltaehkäisyyn riittää varmasti pienempikin määrä.

      Minusta Ranixal antaa avun nopeasti, ihan niinkuin ihmiselläkin. Luulisin, että Ranixal toimisi tuossa stressimahan hallinnassa ihan hyvin. Sen vaikutusaikahan on melko lyhyt, noin 8 tuntia, siksi sitä pitää jatkuvan tehon saadakseen antaa kolmesti päivässä, mutta esim. valmennuksiin riittää 1-2 annosta.
      Meillä en ole huomannut kummempia sivuvaikutuksi, ehkä lanta on ollut vähän kiinteämpää eli ummetukseen saattaa olal pieni mahdollisuus, mutta niinkai kaikilla vatsalääkkeillä on sama vaikutus. Ei mitään vakavaa kuitenkaan. Ei pitäisi kaiketi estää ravintoaineiden imeytymistä ja tehohan on tosiaan aika lyhytvaikuitteinen. :)

      Poista
  9. Kiitti taas! Taidanpa hakea pari pakettia kokeeksi ja jos toimii pyydän ell:ltä reseptin.
    Tsemppiä teillekin mahavaivojen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä vaan, mukavaa olla avuksi! :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.