maanantai 16. syyskuuta 2013

Kohtaaminen ampiaisten kanssa



Taavi oli viime yönä ollut yksin pihatossa ekaa kertaa. Sille oli illalla jätetty Camu kaveriksi, mutta Taavi oli painunut olkipedille maate syömisen jälkeen ja Camu jatkanut juoksentelua. Puolen yön aikaan tallinomistaja oli hakenut Camun sisään, kun Taavikaan ei saanut olla rauhassa. Taavi oli kuulemma sen jälkeen jatkanut uniaan. :D

Taavi olikin minusta selkeästi pirteämpi tänään, se oli levänneen oloinen ja täynnä energiaa. Lähdettiin maastolenkille ja Marina-koira lähti meidän mukaan.




Tiet oli lanattu, joten pystyttiin ravailemaan hidasta ravia Taavin oman halun mukaan jo mennessä. Käännyttiin ylöspäin nousevalle metsäpolulle. Hetken matkaa kiivettyämme Taavi alkoi huitoa hännällä ja samalla sekunnilla havaitsin polun oikeassa laidassa maa-ampiaispesän! Joku oli varmaan tallannut siihen aiemmin, koska ei se ole aiemmin siinä ollut.
Hoputin Taavin raville ja se lähtikin oikein reippaasti samaan aikaan päätään ryntäisiin heiluttaen ja häntä viuhtoen. Pienen pinkaisun jälkeen pysähdyttiin katsomaan mitä tapahtui. Marinaan osui ja se lähtikin nopeasti takaisin tallille päin. Ajattelin kiertää Marinan perään toista kautta.

Pian Taavikin alkoi muuttua vähän oudoksi. Se muuttui vähän apaattiseksi ja alkoi aukoa suutaan ja haukotella. Lisäksi se lepuutti oikeata takasta aina pysähtyessä ja lihas tutisi. Tulin heti alas selästä, eikä Taavi oikein antanut koskea takajalkaan. Siinä näkyi muutama pistokohta. Etuosasta en löytänyt pistoskohtaa, mutta hevosen käytös viittasi siihen, että se oli saanut piston johonkin pään alueelle. Se aukoi suutaan, haukotteli ja sen sieraimista tuli kirkasta nestettä. Taavi oli myös vähän poissaoleva ja kipuinen.
Aloin taluttaa Taavia ripeästi kohti tallia ja ajattelin, että ennen tallia ei pysähdytä. Onneksi matkaa ei ollut kuin kilometrin verran.

Päästiin tallille ja Marinakin löytyi tallista. Se läähätti kovasti. Soitin tallinomistajalle ja kerroin mitä meille tapahtui. Hetken päästä hän tuli katsomaan tilannetta ja toi mukanaan kortisonia molemmille eläimille. Taavi otti kortisonit suoraan kädestä antamalla!


Pari kuttia, polven ja reiden tietämillä. Vähän huonosti erottuu.




Siinä näkyy myös kaksi, toinen selvästi tuossa tupessa ja toinen tuolla vasemman takareiden sisäsyrjällä.

Seurailtiin sitten jonkin aikaa eläinten vointia ja kumpikin alkoi pian piristymään. Taavista löysin ainakin neljä pistoa takajaloista ja nivusista. Lisäksi ainakin yksi pisto ilmeisesti leuan alla. Marinalla taisi olla kolme pistoa, ainakin nuolemisjäljistä päätellen.

Taavi pääsikin tarkkailun ja iltapuuron jälkeen takaisin ulos, se sai myös vähän omenaa lohdukkeeksi ja se olikin tosi toimiva lääke; ilme kirkastui heti. Muut tulivat sisään ja Taavi vähän huuteli niiden perään, ravailikin itsekseen hitaaseen tyyliinsä, mutta tyytyi sitten kohtaloonsa ja meni syömään, välillä se käpeksi vähän laitumella. Ihan hyvä kun liikuttaa itseään. Tallinomistaja lupasi vielä seurailla sen vointia ja pärjäämistä yksin. En kyllä usko, että siinä on mitään ongelmaa.



Huomenna Taavilla on vapaa, kun meillä on K:n synttärit, mutta käyn sitä kyllä töiden jälkeen katsomassa tämän ampiaisepisodin takia. Samalla tarkistan pihaton, tänään sinne ei ollut ilmestynyt yhtään kakkakasaa!  Pysyisikin yhtä siistinä. ;)

2 kommenttia:

  1. Jopas teillä oli kommellusta kerrakseen. Nyt kun näin nuo pistot olen varma että omaani pisti juurikin ampiaiset nivusiin tuossa aiemmin kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kuvat tulivat mieleeni eilen. :) Varmaan voisi hyvinkin näyttää siltä, varsinkin jos ei heti ole kortisonia. Taavi sai kortisonin varmaan puoli tuntia tapahtuneesta.

      Tänään oli jo kaikki patit laskeneet.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.