torstai 7. helmikuuta 2013

Kevätväsymys ja -kiire

Voihan tätä väsymyksen ja kiireen määrää!

Eilen mulla oli toisen kerran se "nikamanniksauttaja", jäsenkorjaanja tai mikä ikinä. Yritin sitä ennen keretä tallille liikuttamaan Taavia, mutta aika ei riittänyt millään. Kerkesin juoksuttaa sitä hetken pellolla, johon se teki itselleen ympyränmuotoisen uran. Tehtiin vähän käynti-ravi siirtymisiä ja siinäpä se sitten olikin, kun ei ollut aikaa eikä energiaa mihinkään muuhun. Inhoan aikataulutettua talleilua yli kaiken ja tiedän jo etukäteen ettei mikään silloin onnistu, koska tartutan oman oloni myös hevoseen.

Tänään sitten töiden päälle otin päiväunet, koska en yksinkertaisesti jaksanut muuta, syödäkin pitäisi, suihkussa käydä ja kello näyttää jo niin paljon, ettei ole järkeä lähteä tallille.. Toisaalta olen alunperin ostanut uuden hevosen sillä periaatteella, ettei mun tavitse joka päivä sitä liikuttaa, sillä aikanaan väsytin itseni olemalla tässä asiassa niin ehdoton; Elmo liikkui 6 kertaa viikossa ja enintään se yksi vapaa sallittiin..
Taavin kohdalla en usko Taavin olevan pahoillaan vapaapäivistä, lähinnä se sen alati reistaava maha huolettaa. Toisaalta, oireita tulee ja menee, liikutin tai en. Omatunto silti soimaa minua jokaisesta liikuttamatta jättämisestä, enkä saa rauhaa.

Lauantaina meillä on Helsingissä synttärikahvit, joten saattaapi sitten olla silloinkin vapaa. Mutta olkoon, joskus on vaan tehtävä muutakin.



Uusimmassa Hippoksessa oli mielenkiintoinen artikkeli hevosten hampaista ja niiden hoidosta sekä kuolaimen vaikutuksesta. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan 70%:lla tutkituista hevosista oli kuolainten aiheuttamia vaurioita suussaan (pitäen sisällään painevauriot, haavat, pehmytkudosvammat, hammaskulumat....). Aika hurja luku!
Artikkeli sai minut todella harkitsemaan, josko viimein ostaisin Taaville ne LG-Bridlet.. On sitä turhempaakin osteltu (liikaakin). Vaikka eihän pelkkä kuolaimeton ole avain onneen, voi niilläkin saada kipua aikaiseksi.

Nikamanniksauttajasta vielä sen verran, että olin pysynyt kohtalaisesti suorassa (olen koettanut kiinnittää siihen paljon huomiota ja korjata asentoa, kun lihakset väsyvät sitä automaattisesti pitämään). Oikea polvi aseteltiin takaisin omaan kuoppaansa, sen kyllä huomasinkin lähteneen väärille teille; se kipu ei jäänyt huomaamatta. En tiedä, kuinka hyvin se mahtaa pysyä nyt oikessa paikassa, kun on vuosikaudet ollut miten sattuu.





5 kommenttia:

  1. Se Hippoksen uraauurtava artikkeli on näköjään vaikuttanut moniin, se lehti on tosi vaikutusvaltainen, eivät toimittajat arvaakaan kuinka monen ajatteluun ja toimintaan se saattaa vaikuttaa :).

    Minä oon ihan samanlainen, en halua olla tallilla kello kädessä, se on semmonen paikka jossa vaikka ripeästikin toimiessa menee se 4h/ilta ja tuntuu ikävältä jos pitää nipistää jostain aikataulun vuoksi.
    Nuo liikutus omantunnontuskat on niin tuttuja. Meilläkin on menty aika orjallisesti 5/6krt viikossa liikutuksella mutta huomaan että se on väsyttänyt minua. Nyt kun tuli pakosti tahtirikko tuohon vanhaan, olin itse kipeänä ja muuta niin huomasin ettei se maailma siihen kaadukaan jos käy jonain viikkona vaikka 4 kertaa tms :D. Etenkin jos heppa saa ulkoilla tarhassa, teillä taitaa olla kuitenkin aika hyvät tarhailumahdollisuudet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo pidempään sitä kuolaimetonta harkinnut, mutta en ole jotenkin saanut aikaiseksi. Jo Elmo-vainaalle ajattelin "eläkepäivien" (sehän oli Taavin ikäinen, mutta vaivainen) käpöttelyyn hankkia, mutten kerennyt. Nyt sitten sain uuden sykäyksen ja olen päättänyt seuraavasta sopivasti välistä nipistää rahat tuohon LG-Bridleen..

      Taavi tarhaa neljän hevosen laumassa isossa tarhassa, jossa monipuolinen maasto, joskus seuraan liittyy vielä suomenorhi Eino, jonka kanssa Taavi tykkää painia. Eli kyllä näillä on ulkona hyvät mahdollisuudet liikkua ja päivän pidennyttyä myös ulkoiluaika pidentyy.

      Itse tosiaan ennen noudatin orjallisesti 6krt/vko liikutuskaavaa, mutta sitten huomasin, ettei se hevonen ollut sen kummempi, vaikka oli pari vapaata enemmän silloin tällöin.
      Taavin kohdalla en ole siitä niinkään paljon murheissani, se kun ei ole mikään urheilullisuuden huipentuma.. Se on varmasti oikein tyytyväinen, kun ei joka päivä tarvitse raahata minua pitkin kyliä. ;)

      Poista
    2. Lg:t on kätevät kun ne saa omiin suitsiin kiinni, ei tarvi ostaa kokonaan uusia suitsia. Hinnalla pilatuthan ne on, oispa itse keksinyt myydä kärrynpyöriä ja paria nahkahihnaa tuolla hintaa ;).

      Taavin ulkoiluolosuhteet kuulostaa ihanteelliselta. Ja varmaan hevonenkin on tyytyväinen juuri siihen liikutusrytmiin johon se tottuu, toki jotkut on semmosia että ei pysy nahoissaan jos ei saa liikettä mutta nekin varmaan monet syö esim aika paljon väkirehua ja ovat tottuneet saamaan treeniä usein. Taavi kuulostaa juuri niin mukavuudenhaluiselta ja rauhalliseen elämään tyytyväiseltä kuten itsekin kuvasit, että varmasti ei pistä pahakseen niitä vapaapäiviä:)

      Poista
    3. Haluatko ottaa kommentoinnista robottitunnistuksen pois :D?

      Poista
    4. Hyvä kun sanoit, otan pois... En ihan aina tiedä näitä kaikkia hienouksia täällä. :D

      Samaa mietin noista kärrynpyöristä, että pitäskö tehdä itse...

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.