tiistai 7. elokuuta 2012

Mä vie sut täältä hetkeks pois, tahdon näyttää mun taivaan


Taavi ja pelottavat uudet kaverit ihan alkupäivinä, nyt se on jo päässyt laumaan

Ajattelin ensimmäiseksi kertoa, mitä olemme Taavin kanssa puuhanneet ensimmäisen kuukauden aikana, kun  se on meillä ollut. Koska on vuokraajan vuoro välillä ratsastaa Taavia, niin mitään uutta kerrottavaa liikutuksen osalta ei ole.
Täytyy kysyä, josko vuokraajakin haluaisi osallistua blogin kirjoittamiseen, kun kaavailin tätä lähinnä itselleni päiväkirjatyyppiseksi, jotta voin jälkikäteen katsella miten olemme edenneet.

Taavin kanssa on aika mennyt lähinnä tutustuessa ja pikkuhiljaa kuntoa nostaessa. Kunto on noussut kohisten, sen huomaa parhaiten hevosen piristymisestä lenkeillä. Se jaksaa vaivatta 2 tunnin rauhallisen maastoköpsöttelyn. 
Sen oli alkuun vaikeaa sopeutua laumaan ja se huusi meidän ihmisten perään, kun sen sinne jätti muiden hevosten kanssa, mutta aika teki tehtävänsä ja se tottui muihin ja muut siihen. Nykyään sitä joutuu välillä komentamaan, kun se liimaa kaviot maahan prostestin merkiksi, kun sitä menee hakemaan kavereiden luota.


Ihan ekoja ratsastuksia kentällä
Kentällä ollaan askarreltu aika vähän, siitä syystä että ötököitä on aivan kamalasti ja Taavin keskittymiskyky ei riitä niiden seassa juoksemiseen. En viitsi kiusata, kun motivaatio kentällä työskentelyyn ei muutenkaan ole suuren suuri.
Parina viimeisenä kertana olen mennyt ilman satulaa, tehnyt ensin käynnissä ja sitten ravissa pääty-ympyröitä ja pitkille sivuille reipastanut ja hidastanut käyntiä. Alkuun Taavi oli sitä mieltä, ettei tarvitse tai viitsi mennä yhtään reippaammin, mutta komennuksen jälkeen pelkkä taakse nojaus ja jalat kiinni riitti.
Hidastamisen kanssa ideana oli lähinnä se, että kun Taavi hidastuksen jälkeen pyrkii itse hiukan (todellakin vain hiukan) reippaammin oma-aloitteisesti, pääsen kiittämään sitä.

Laukkaa ollaan menty vain sen verran kentällä, että olen saanut molemmat laukat nostettua ja ympyrän verran pidettyä yllä. Laukka on Taaville selvästi vaikein askellaji ja varsinkin vasemman laukan kanssa on välillä vähän nihkeää. Olen kuitenkin huomannut, että hevosen hitaudesta ja palavasta halusta kannustaa sitä huolimatta on vain istuttava hiljaa, pyydettävä, odotettava kärsivällisesti, istuttava hiljaa ja tarvittaessa pyydettävä uudelleen. Käyn helposti keinumaan, nytkyttämään ja "ajamaan" Taavia laukkaan, enkä malta istua kyydissä mahdollisimman hiljaa ja häiritsemättä.

Tällä hetkellä Taavi toimii parhaiten melko lyhyellä ohjalla (jolloin otteet ovat tarkat) ja napakoilla pohjeavuilla jotka hellittävät heti kun jotain tapahtuu.
Lisäksi olen maasta käsin väistättänyt sitä, jotta se oppisi väistämään painetta sivulle. Taavi tuntui viimeksi ainakin jo alkeellisesti käsittävän, että pohjeapu voi tarkoittaa eteenpäin menon sijasta myös sivulle.
Taavi on välillä hyvin hidas ja tahmainen, niin sanotusti kuuro pohkeelle, mutta on kokoajan paranemaan päin (kunhan ei itse rupea hitaaksi ja tahmaiseksi pohkeella).
Olen koettanut olla selkeä ja antaa sille selkeän palautteen (eteenpäin menosta paine pois ja kuuroudesta napakka raipalla näpäytys) ja se tuntuu tuottavan pikkuhiljaa hedelmää. Olen antanut sen olla vähän hidastempoinen, kunhan askellaji vaihtuu ja tarvittaessa myös vähän kiihtyy. Eihän tällainen työhevosrakenteinen hevonen kovin kummoseen edes kykene ja sen liikkeet ovat hitaat ja lyhyet joka tapauksessa.
Eikä Taavia ole meille koulukäyttöön ostettukaan, vaan maastoiluun ja yleiseen harrasteluun. Hypätty sillä on kuulemma kerran ja se jopa innostui. Itse olen mennyt sillä vasta puomin yli (kun kentällä sattui olemaan), mutta kunhan kunto vähän kohoaa, niin kokeillaan kyllä ihan pieniä hypätä.

Ensimmäiselle maastolenkille lähdössä
 Maastossa ollaan käyty paljon, eikä se toistaiseksi ole pelännyt mitään vastaantulevaa. Yksi päivä vein sen keskelle umpimetsää ja se oli siellä kuin kotonaan! Se posotti menemään umpirisukossa reippaasti, vaikka hiekkatiellä sitten saattaakin madella.
Laukkaa ollaan maastossa otettu pidempiä pätkiä ja joskus sitä joutuu kovastikin kannustamaan. Tosin tässäkin asiassa se menee kokoajan parempaan suuntaan.
Hankikelejä ja -treenejä odotellessa!

 Taavillahan ei ollut kenkiä tullessaan, mutta soitin melkein heti kengittäjälle joka kävi lyömässä sille kengät jalkaan, se tuntui arkovan pienelläkin soralla menoa kaviot olivat pahasti levinneet joka suuntaan.  Kengityksen jälkeen se on liikkunut paremmin ja mieluummin ja itse kengityskin sujui hyvin vaikka se omistajaa hiukan jännittikin.


Uusia tavaroitakin olen joitakin hankkinut, lähinnä kyllä ihan "turhaa" tavaraa, kuten pinteleitä, satulahuopia yms. Suurin osa edellisen ponin varusteista sopi myös Taaville ja sillä tuli mukanakin paljon tavaraa. Elmo-vainaan vanha satulakin passasi sille paremmin, kun sen oma estesatula. Jotkut loimen olivat edestä auttamatta pieniä ja ne mitkä Elmon päällä roikkuivat ovat tälle juuri sopivia. Taavin ryntäät ovatkin leveät kun ladon ovet. ;)


Tärkeää tehtävää suorittamassa
Useampi ihminen on halunnut käydä Taavia katsomassa ja melkein yhtä moni on siihen kovasti ihastunut, onhan se todella suloinen ja se on niin rauhallinen käytökseltään. Se on hoitanut esimerkiksi lastenratsun virkaa ja aloittelijoiden (kuten K:n) kuljettamista maastossa, ollaan käyty 8km:n lenkillä jossa minä olin pyörällä ja K ratsasti Taavilla koko reissun yksin ja menivät vähän raviakin, haaveissa olisi jossan vaiheessa ostaa lännenpenkki.




K + Taavi maastossa
Poseerauksen ajan voi vähän tankata















2 kommenttia:

  1. Ei voi olla totta, Taavi on kyllä rauhallisuuden perikuva jos sitä saa kannustaa maastossa. Huh, itse oon tottunut tuohon hidastelu-puoleen, ikinä ei tarvi hevosta ratsastaa eteen kun se on niin reipas. Voisi olla hermoille hyvää vaihtelua mennä tuommoisella viilipytyllä kuin Taavi ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Taavi on kyllä hitain ikinä näkemäni hevonen. ;) Tosin nykyään se sentään jo laukkaa ilman, että tarvitsee joka askeleella pyytää jatkamaan. Hah!
      Se on piristynyt tosi paljon näistä ajoista, mutta nopeaahaan siitä ei saa. Hermot tämän kanssa kyllä lepää jos vaan ei ole kiire mihinkään. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.