torstai 10. syyskuuta 2015

Rippe kokeili rajojaan


Ilmeisesti aamuheinät olivat myöhässä.. Hehheh. Rippekin siis viimein huomasi, ettei portissa ole sähköä, se on koko kesän pysynyt siitä kaukana sähkön pelossa.

Karkailujen minimoimiseksi Rippe muutti putkitarhaan siksi aikaa, että saadaan pihattotarha kokonaan valmiiksi. Hiekka sinne on ajetti ja levitetty, mutta aidat pitää vielä korjata.
Rippe ärsytti naapureitaan putkitarhoissa, kun ei vaivautunut edes haistelemaan. Hah. Se vain puuhasi omia juttujaan ja jätti uteliaat ihmettelemään.

Tuntuu olevan ponissa virtaa, vaikka sädemätä taas vähän kiusaakin. Kokeilen nyt uutta "reseptiä" sen hoitoon. Kerron siitä enemmän jos se vaikuttaa toimivalle. 



5 kommenttia:

  1. heippa! mitä yrttejä tms. voisi syöttää hevoselle joka jännittää ja stressaantuu helposti, jolla myös mahdollisesti (krooninen) vatsahaava? tai ajattelin sitä kun eikö esim. Taavilla niitä vatsaongelmia ollut, niin huomasitko oliko joistain tietyistä yrteistä oikeasti edes vähän apua?
    Entä nivelet, turvottelevat jalat... oletko huomannut joistain tietyistä yrteistä olevan apua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Jännittävälle ja stressaavalle hevoselle kannattaa katsella yrttejä, joita löytyy niille tehdyistä seoksista tai ostaa valmis sekoitus. Valeriaana tulee tietenkin ekana mieleen. Se taitaa tosin olla dopingia. ;) Mulla ei sinällään ole kokemusta omieni kohdalla näistä yrteistä.
      Sitten toki mieleen tulee, että oletko koettanut magnesiumia? Se tuntuu rauhoittaneen montaa hermoilevaa hevosta.

      Krooniseen mahahaavaan itse kokeilisin lakritsijuurta, kamomillaa, kehäkukkaa ja muita vatsaa rauhoittavia yttejä. Rohtosalkoruusukin tekee suojaavan limakerroksen vatsalaukkuun. Toki se voi olla, että pahaksi äityneenä ja kroonistuneena siihen ei oikein apua ole. Tärkeintä olisi kuitenkin saada sinne heinää vähän ja usein, sinimailasta neutralisoimaan vatsahappoja ja sitten esim. lakritsinjuuri, kamomilla ja rohtosalkoruusu tai isohirvenjäkälä tukemaan limakalvoja.
      Useinhan mahahaava ja stressi kulkevat käsikädessä.

      Taavilla lakritsijuuri ja isohirvenjäkälä olivat toimivia tuotteita edes jossain määrin, samoin se hyötyi oluthiivasta (joka sinällään ei ole yrtti) ja siankärsämöstä. Kehäkukka ja kierumatara pisti turvonneista jaloista nesteet liikkeelle tehokkaasta ja auttoi myös imppariin (kuurina!). Kehäkukka on myös mahalle hyväksi.
      Nivelille ruusunmarjaa, kurkumaa ja inkivääriä. Rippe syö inkivääriä ja kurkumaa joka päivä, Taavi taas söi ruusunmarjaa. En osaa sanoa, onko niistä ollut apua, muttei kyllä haittakaan. Kurkuma ja inkivääri on aika edullisia syöttääkin. :) Inkivääri tosin ei sovi mahahaavaiselle!

      Poista
    2. en tiedä lähetinkö äsken vahingossa keskeneräisen kommenttini, mutta siis
      kiitos paljon vastauksistasi! :) sellaista vielä voisin kysyä, että onko jotain sellaisia yrttejä joita kannattaisi syöttää hevoselle tukemaan yleistä hyvinvointia, (vaikka siis ei olisikaan tarkoitus syöttää yrttejä korvaamaan kivennäisiä yms. ) ?

      Poista
    3. Minä keräsin Ripelle talveksi siankärsämöä, muita hyviä yrttejä ihan yleiskuntoon on tietenkin esimerkiksi nokkonen ja voikukka. Se ruusunmarjakin on ihan hyödyllinen, vaikkei nivelongelmia olisikaan. Yksi hyvä lisä (mikä ei varsinaisesti ole yrtti) on hampunsiemenet! Niissä on paljon hyvää ja ne hoitavat hevosta kokonaisvaltaisesti ja mikä parasta - on kotimaista! :)

      Rippekin syö normaalisti teollista kivennäistä, koska se pystyy sitä syömään. Annan sille yrttejä lähinnä täydentämään ja piristämään ruokavaliota.

      Rippe syö kuuriluontoisesti yrttipuuroa, joka auttaa yskään (se on köhinyt välillä sellaista kuivaa yskää). Sekin sisältää ihan yleisyrttejä, joita saa kaupan maustehyllystäkin: basilikaa, oreganoa, timjamia, salviaa, rosmariinia, anista, minttua ja valkosipulia. Se on toiminut aivan loistavasti ja Rippe rakastaa sitä, kun sekoitan yrtit leseen sekaan. :)

      Poista
  2. kiitos vinkeistä! :)

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.