maanantai 17. huhtikuuta 2017

Ontuu, ei onnu, ontuu ja sitä rataa

K tutkii lämpökameralla jalkojen lämpötiloja, mutta poni on vähän utelias
Mitä kuuluu ontumalle? Sitä sun tätä. Mistä se sitten johtuu? Hyvä kysymys.

Tiistaina kengittäjä kävi laittamassa ne pohjalliset alle, kun olo ei naulan poistamisella muuttunut miksikään (tai itseasiassa oli minusta päivän parempi ja sitten taas huonompi). Pohjallisten laitossa poni hieman niiaili, kun paino oli oikean jalan päällä. Se ei ole tehnyt sitä ennen tätä kertaa, eikä myöskään senjälkeen (edes tarhassa hetken päästä). Pohjallisten pitäisi kuulemma auttaa ontumaan nopeasti. Oikea kavio oli kengityksen jälkeen lämmin ja siinä tuntui myös pulssi. 

Illalla kaviot oli viileät ja poni pirteä, se ravasi suht ok omaan silmään ja menohaluja oli. Käännöksissä se oli kuitenkin aavistuksen epämääräinen jos oikein jyrkästi käänsi. Aamulla vein sen itse pihalle ja se oli ihan ok, kaviot edelleen viileät. Maa oli jäässä ja hentoisesti lumessa, joten ei otettu ravia kesäkengillä.
Se kääntymien epämääräisyys jäi kalvamaan mielessä. 
 


Tulin illalla takaisin tallille ja kaikki kaviot oli lämpimät, Rippe ontui ravissa taas selvästi. Pulssia en löytänyt, mutta päätin soittaa kengittäjälle. Hän oli kanssani samaa mieltä; hoidetaan tätä vaivaa, kuten kaviokuumetta. Koska muutakaan järkevä syytä ei siihen hätään ollut. Tuuppasin kipulääkkeen ja poni jäi sisälle lepäilemään.
Aamulla soitin heti eläinlääkäriin ja sain luvan hakea lisää lääkkeitä ja vatsansuojaa, kun selitin epäilystäni.
Kuitenkin tallissa odotti poni, jolla kaviot ihan viileät, ei pulsseja, ei turvotuksia. Ei niin mitään.. Tallinpitäjä lupasi hoitaa ponia akupunktiolla. 




Illalla otin ponia sen verran karsinasta ulos, että testasin käännöksen. Se lähti yllättävän sujuvasti karsinasta ja kääntyi pihalla jo ihan hyvin. Takaisin karsinaan kuitenkin.
Perjantai-aamuna kävin itse analysoimassa vointia ja päätin heittää ponin kaiken uhallakin pihalle. Kun ei mitään oireita ole ja poni on kivuton, niin tuntui hassulle pitää sitä karsinassa pyörimässä ympyrää. Eipä se ulkonakaan mihinkään juokse, mutta saa raikasta ilmaa ja on enemmän katseltavaa.

Kävin muutaman tunnin päästä tarkistamassa tilanteen, eikä muutosta huonompaan ollut. Poni sai siis jatkaa tarhailua ja illalla se sai vielä akupunktiota. 
 






Lauantaina se oli aamulla lähtenyt karsinata taas jäykemmin, mutta päivällä taas kaikki tuntui olevan todella hyvin. Edelleen ontui ravissa sen neljä askelta, kun kokeilin. Ihmeteltiin, että mikä ihme tää oikein on.
Pistin Arnikaa etupolviin harjan kanssa ja pliistrasin kavionivelet. Illalla tallinpitäjä laittaa viestiä, että hän haki tarhasta ihan eri hevosen, kun minkä aamulla sinne vei. Poni oli siis piristynyt. Liekö kipulääkitys puri vai mitä ihmettä tapahtui.

Sunnuntaina se ontui edelleen ravissa reippaasti, mutta muuten tuntui kivuttomalta ja pirteältä, lähti karsinasta notkeasti päivällä jne. Laitoin taas jalkoihin samat aineet, kun eilenkin. 




Maanantaina mittailtiin lämpökameralla Ripen jalkoja ja kavioita. Ei mitään ihmeellistä. Oikean ja vasemman kavion välillä oli asteen heitto, mikä nyt ei kerro yhtään mitään. Poni oli pirteä. Juoksutin pihalla ravia suoralla ja oli omaan silmään puhdas ja menohaluja olisi ollut. Ei malttanut kävellä. Seisoo hyvin kaikilla jaloilla, ei notku tai niiale, kaviot viileät, ei pulsseja, ei turvotuksia. 


Se ei ole vauvamaha, kuten joku jo arvaili Facebookissa, se on kuprullaan oleva fleece, jota kameran kalibrointivirhe vääristää entisestään. ;)

Nyt aletaan tiputtaa kipulääkettä asteittain alas ja katsoa mitä tapahtuu. Alunperin meinasin soittaa kannettavan röntgenin paikalle jo ensiviikoksi, mutta nyt kun ravin ontuma katosi, niin seurataan tilannetta vielä hetki. Jokatapauksessa haluan jossain vaiheessa kuvata sen oikean etusen. Varmuudeksi ja mielenrauhaksi. Ja jos ongelma palaa kipulääkkeen loppumisen jälkeen, niin sitten syy pitää löytää 

Toistaiseksi Rippe lepäilee, mutta on tarhassa kuitenkin. Pidetään takaraivossa se kaviokuumeen mahdollisuus kuitenkin ja siksi ennen asian varmistusta ei Rippe pääse aktiivisesti liikkumaan (eikä se toki muutenkaan pääse ennenkun kipulääke on kokonaan loppunut ja ongelma varmasti kadonnut). Toisaalta mahdotonta sanoa mistään, oliko kyseessä kaviokuume jos ei rotaatiota ole tullut. Ennenkun kavio kasvaa ja tekee selvän rannun. Siinäkin tapauksessa pääsimme taas todella vähällä, koska oireet helpottivat heti. Viimeksi jalat pulssittivat ja olivat kuumat ainakin viikon myös kipulääkkeellä.



Kaviokuume nyt tuntuu vähän hätävarjelun liioittelulta, mutta voihan se toki sekin olla. Mutta todella lievänä ja täysin eri oirein, kun viimeksi. Vai voisiko anturan mustelma oireilla näin? Vai onko sillä mitään tekemistä koko asian kanssa? Entä oliko ontuma juuri kengityksen jälkeen sattumaa vai ei? Vai rienaako se polvi taas? Auttoiko kipulääke viiveellä vai loppuiko ontuma muusta syystä? Paljon on kysymyksia ja kaikki ihan levällään.

10 kommenttia:

  1. Onpa todella inhottavaa mysteeriontumista! Jos mun pitäisi jotain veikata, niin kallistuisin paiseen/mustelman/naulanpainaman kannalle. Mutta sitä en kyllä tajua, miksi kaikki kaviot keräisivät lämpöä... Viereisen ymmärtäisin. Vai olisiko sitten kuitenkin kaviokuumetta joka ärtyi kengityksen tuomasta koputuksesta. Toivon joka tapauksessa ontumattomia päiviä ja selkeää syytä tähän mysteeriin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta. Mie mietin, että jos se on kaviokuumetta, niin kengitys kyllä jotenkin vaikutti sen laukeamiseen. Ehkä ohuet anturat ja viimeinen niitti se koputtelu uudelleen.. Siihen lämpöilyyn on vaikea sanoa mitään. Onhan kaviot muulloinkin joskus lämpimät, esim. jos hevoselle on lämmin. Sattuiko nyt vaan sitten sopivaan hetkeen.. En tiedä. Ja se lämpö oli sen yhden ainoan illan, ei ennen sitä, eikä sen jälkeen. Eikä pulssit tuntuneet millään. Kaviokuumekin on kyllä niin vekkuli sairaus, kun ei se aina mene minkään kaavan mukaan. Ja jos on kaviokuume, niin ei saisi liikuttaa. Kun taas muuten tuntuisi, että olisi hyvä jo saada poni kävelylle. Mut odotellaan ja otetaan varman päälle.

      Se oikea etunen on ollut välillä lämmin muutenkin, joten siitä on vaikea sanoa mitään. Paitsi tietyti se ohut antura voisi sitäkin selittää... Jatkossa kuitenkin aiotaan katsoa Ripelle joku sellainen kenkä, jossa anturallekin saadaan suojaa.

      Poista
  2. Onpa tylsää. :( Epätietoisuus on aina melkeinpä ikävintä, kun ei edes tiedä mitä hoitaa vai hoitaako mitään. Toivottavasti syy löytyy ja tilanne helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikös. Jotenkin masentavaa. :( mutta kyllä kaikki taas selviää, uskon siihen.

      Poista
  3. Aika mystiseltä kuulostaa. Toivotavasti selviää taikka vielä parampi, vain loppuu itsekseen tuo oireilu. Johonkin aineevaihduntaan liittyvää mä veikkaisin. Mustelma aiheuttaisi varmaan tasaisempaa ongelmaa, eikä tuollaista on-off -meininkiä?
    Mandyllä ainakin vaihtee jalkojen lämpötila melkoisestikin. Itse en ole huolestunut, jos joskus joku jalka hiukan lämmin, kunhan ei rupea turvottelemaan/kuumenemaan/pulssittamaan. Mutta tuo ontuma on tietysti selkeä merkki jostain. Tylsää.

    VastaaPoista
  4. On mystinen.. jostain ulkomaiselta sivulta luin, että mustelma voisi juurikin aiheuttaa sellaista ontumaa, jossa toinen päivä on parempi ja seuraava huonompi.. mutta tiedä sitten. Voi ohan hyvin olla joku muukin tai olla olematta. 😃

    Lämpötila tosiaan vaihtelee, eilen oli kaikilla kokeilemillani lämpimät kaviot. Toisaalta on hyvä, kun on vertailupohjaa.

    VastaaPoista
  5. Meillä näkyi vastakkaisen jalan niveltulehdus lähes ainoastaan kavion lämpöilynä ja semmosena epämääräsenä omistaja-vain-huomaa huonona liikkeenä. Enemmän painoa toisella jalalla ilmeisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin olen miettinyt, että jos jossain muualla on kipu, jolloin etujalat rasittuu.

      Poista
  6. Joo, ongelma on tosi usein jossain muualla kuin siellä missä selkeät päälle päin näkyvät oireet ovat. Pitää osata ajatella laajemmin, eikä vain keskittyä vaikka jalkoihin. Tsemppiä teille!

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.