lauantai 8. huhtikuuta 2017

Nirsolle kelpaava mysli, loimen tuunausta ja ontumaa


Olen viimeinkin löytänyt myslin, jota Rippe tykkää syödä. Haluaisin sille nimittäin ruuan, jossa on sinimailasta vatsalle, mutta sitä pelkkää haketta se ei tykkää syödä. Rippe syö kivennäise (muuta se ei tällähetkellä saa) aamuisin, koska iltaisin se jättää ne syömättä (koska heinä on parempaa). Haluaisin siis, että kuppiin tulisi jotain vatsaystävällistä lisää (=sinimailasta) ja exrana tietty vähän muutakin. Heinät se saa sitten ulkona ja se kulkee sinne viimeisten joukossa, koska osaa nätisti odottaa omaa vuoroaan (ja koska se saa siten rauhassa mupeltaa ne nappulansa).
Ihan sattumalta törmäsin Facebookissa ystäväni päivitykseen Lexa-rehuista ja tietysti uteliaana kävin vilkaisemassa niitä myyjän sivuilla.
Valikoimassa oli viljaton mysli, johon ei ole lisätty vitamiineja tai kivennäisiä ja jonka energiapitoisuus on matala. Olisi myös kiinnostavia kivennäisiä, mutta en uskalla ostaa niitä, jollen saa maistiaista ensin.

Tätä mysliä sain tutulta maistiaiseksi, kun hänen hevonen sitä syö. Ja kuinka ollakaan, Rippe imuroi sen kitusiinsa ilman nikotteluja. Ja on siitä asti syönyt sitä aamuruuan seassa vähän. Tämä rehu olisi muuten ollut onnenomiaan Taavillekin!
Tuttuni sanoi, että hänen hevosensa ei tykännyt Greenlinesta, mutta tuon valmistajan sinimailas-pelletti maistu hyvin. Kannattaa tutustua, minusta ainakin ihan kohtuuhitaisia ja hyviä rehuja. Tämä ei ole maksettu mainos. 





Sain myös viimein korjattua tota meidän W-healingin loimea. Siinä on melko nafti mitoitus ja aikanaan tulin arponeeksi koon väärin. Ja kun edessä ei ole säätöä, niin loimi on ollut edestä melko nafti ja takaa liian lyhyt. Yksi vaihtoehto olisi ollut ostaa loimeen lisäpala eteen, mutta pihinä ihmisenä siirsin kiinnitystä vähän eteenpäin. Eteen jäi aika iso rako, joten laitoin laatikon pohjalla lojuneen parittoman BOTin patjan siihen ja ompelin muutamalla pistolla alhaalta kiinni.
Nyt loimi ei kinnaa ja sitä pystyy käyttämään Ripellä talliloimena. Pidän siitä, että loimen helmat ovat ohutta verkkomateriaalia ja vain selkäosassa on sitä keraamista materiaalia. Näin se ei ole liian kuuma, mutta pitää koleina päivinä selän lämpimänä. 






Karvanlähtöaikakin kai pitäisi olla täällä, mutta tämä on meidän eka kevät kunnolla lääkityksen alaisena. Ja karva ei irtoa... Aiemminhan se on kyllä irronnut, mutta alta on paljastunut pitkähkö "kesäkarva". Viime keväänä klippasin ajoissa, mutta silti sen karvanlähdön huomasi.
Tänävuonna karva kyllä putoilee, muttei ollenkaan siinämäärin kun olisi tarpeellista.. Toisaalta sen laatu on siistimpää ja karkeampaa, kun aikaisemmin. Voi kuitenkin olla, että tänäkin vuonna joudutaan kesäkarvaan siirtyminen tekemään koneellisesti.

Ja sitten loppuun se huono uutinen; Rippe ontuu. Sitä perkeleen oikeaa mysteerietusta. Kengitys oli tiistaina, keskiviikkona oli vapaa ja torstaina lenkillä huomattiin, että ontuu. Ja mitä enemmän sitä juoksuteltiin ja ihmeteltiin, niin sitä enemmmän se ontui. Lisäksi se pitää jalkaa mielellään vähän levossa kokoajan. Kengittäjä kävi eilen ja poisti varmuudeksi yhden naulan, vaikkei Rippe arkonutkaan naulojen kohdalta. Se ei ainakaan tänään vielä muuttanut tilannetta miksikään. Mutta jos sinne on tulossa paise, niin sen pitäisi näkyä nyt muutamassa päivässä. Nyt tein säteisiin varmuudeksi hoidot, vaikken löytänytkään niistä aristusta.

Jos ontuma ei helpota, niin varmaankin kokeillaan laittaa Ripelle osittaiset pohjalliset jos ja kun sen anturat ovat ohuet (klinikan kuvien mukaan). Jos sekään ei auta, niin sitten pitää pyytää lääkäri kotikäynnille kannettavan röntgenin kanssa.
Oikea etunen on kokoajan ollut se murheenkryyni, se on aamulla jäykkä karsinasta lähdettäessä, mutta puolessa välissä käytävää jo ok. Sitä kuvattiin siellä klinikalla hetki sitten. Samaisen jalan kavio kuumottelee välillä ja joskus myös samanpuolen takanen on lämmin kaviostaan. Mutta mitään kunnollista syytä ei löytynyt, paitsi polvi oli taivutuksen jälkeen kipeä. Mutta katsellaan nyt rauhakseen, että miten tilanne kehittyy.



10 kommenttia:

  1. Voi kurjuus, toivotaan että apu löytyy esim. pohjallisista. Jos on ohut antura niin voihan vaikka kiven päälle astuminen aihettaa ontumaa? Mutta on se niin mälsä tunne kun hevonen ontuu, tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Niin minäkin toivon, että viimeistään ne pohjalliset auttaisi. Oikeassa anturassa oli mustelma, se tuli esiin kengityksessä, mutta toisaalta vaaleassa kaviossa niitä näkyy aika usein. Mutta kengittäjä epäili nyt uudemman kerran käydessään, että josko sittenkin ne antura on niin ohut ja sitten niitä kengityksessä taas vähän ohennettiin lisää.. :/ ja kun tätä oireilua siinä jalassa on ollut ennenkin, vaikkei varsinaista ontumaa. Mutta katsellaan. Onneksi mulla on taitava seppä.

      Poista
  2. Oliko varmasti mustelma, kuulostaa nimittäin hyvin tutulta mitä edellisellä hevosellani oli..? Jos anturasta tihkuu punertavaa eritettä niin melkein voisi löydä vetoa, että anturaa on otettu liikaa mikä kengittäjillä on yleisesti tapana ja valitettavasti myös joillain vuolijoilla. Kyseinen "mustelma" voi tulla kavioon myös paineesta. Olisipa mielenkiintoista nähdä kengitystyyli ja kaviot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Painetta epäiltiin syyksi, kun kengitysväli venähti minusta riippumattomista syistä. Ei tihkunut mitään, eikä arista vaikka sitä kohtaa koputtelee. Ammattitaitoinen kengittäjä, joten siitä tuskin on kyse.
      Jokatapauksessa se ontuu edelleen, joten mietitään seuraavaa siirtoa.
      Klinikalla viimeksi oli puhetta, että antita on ohut.

      Poista
    2. Olen tavannut ammattitaitoisia ja varmasti osaavia kengittäjiä, jotka kaikesta huolimatta kovertavat anturaa koska niin "kuuluu" tehdä. Olen myös tavannut kengittäjiä, jotka eivät koske anturaan turhaan. Käytän jälkimmäisiä kengittäjiä.

      Toivottavasti teille löytyy apu... oli se mikä tahansa.

      Poista
    3. Kyllä asiat aika usein puhumalla ratkeaa, ei tarvitse kengittäjää vaihtaa. Nimittäin siinä saa sitten kaupan päälle sitten kasan isompia ongelmia. :)
      Tänään laitetaan pohjalliset.

      Poista
  3. Kurja tuo ontuma, toivottavasti pohjalliset auttaa taikka muu syy löytyy.
    Mutta hei, kiitos kun jaoit tämän myslin kanssamme. En ole tuollaiseen törmännytkään ja kurkkattuani sitä tuolta sivuilta, tuli heti semmonen fiilis, että toi voisi olla hyvä ruoka Jipullekkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei auttaneet pohjalliset, mutta palaan siihen myöhemmin.
      Tuo mysli on mielenkiintoinen ainakim vaikutti todella laadukkaalta. Rippe ei toistaiseksi saa nyt muuta kun kivennäistä tän ontumahässäkän takia, mutta toi on kyllä varmasti jatkossa meidänkin mysli jos sellaista tarvitaan.

      Poista
  4. Ihanaa lukea että Lexa-mysli maistuu!
    Laita viestiä mulle anna@kirahvioy.fi, niin laitan sinulle maistiaista lexan kivennäisestä, tai siis hepallesi :)

    VastaaPoista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.