lauantai 3. syyskuuta 2016

Uuden satulan asentelua ja ponin ripuli



Satulan testaaminen on vielä vähän vaiheessa ja hienosäätöä pitää tehdä. Löysin sattumalta käytettynä tuollaisen selkäsaumattoman huovan ja correction padin halvalla samalla paikkakunnalta. Nyt tilasin vielä leveämmät jalkkarit satulaan. On ollut vähän alkukankeutta kaiken säädön kanssa ja onhan satula vähän erilainen, kun mihin yleensä tällainen tavallinen ratsastaja on tottunut. Mutta luulen, että opin vielä tykkäämään satulasta, kunhan saan kaikki palaset kohdalleen ja satulan oikeaan asentoon. 




Koekäyttöä alkoi eilen hidastamaan akuutisti pahentunut ripuli ponilla.. Se on jo jonkun aikaa ollut mahastaan huonompi. Mutta nyt se on muutamassa päivässä taas voinut selkeästi huonommin, sillä on välillä huolirypyt, se on ollut nuutunut ja silmänpäälliset on pullottaneet enemmän.
Ostin sille sitten hätäpäissäni Ani-Mixin pellavajauhetta kokeeksi ja se kyllä ponille erittäin hyvin maistui. Mutta seuraavana päivänä ponin maha oli vielä kamalammassa kunnossa. Nyt sitten päätin jättää sen pelkälle heinälle ja kävin tänään ostamassa sille maitohappobakteeria ja elektrolyyttiä. Käytiin aamulla tarjoilemassa eka satsi ja nyt illalla toinen. Ainakaan päivän aikana takajalat eivät olleet sotkeentuneet niin voimakkaasti ja poni vaikutti aavistuksen pirteämmältä.
Myös kaviot olivat kuumat ja jalat pulssitti, mutta illalla tilanne oli normalisoitunut. Luulen, että mahan kipu tuo pulssit esille, koska poni ei muuten oireillut kavioitaan.

Olen edelleen sitä mieltä, että pääsyyllinen on se cushing-lääke. Senjälkeen maha on ollut enemmän tai vähemmän löysänä kokoajan. Tarhasta löytyy lähes päivittäin sekä hyviä kasoja, että todella löysiä läjiä. Ja lääkkeen yleisimpiin haittavaikutuksiin kuuluu ripuli ja koliikki..

Vai voiko syynä olla syksy ja sen myötä nousseet acth-lukemat ja olon huonontuminen? Syksyhän on tunnetusti cushing-hevosille vaikeaa aikaa ja Rippehän sairastui kaviokuumeeseen viime vuonna juurikin syksyllä - ja silloinkin maha oli löysänä pidempään.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.