maanantai 11. toukokuuta 2015

Hevosen pitäminen puolihoidossa

Ajattelin kirjoittaa nyt kokemuksia ja ajatuksia hevosen pitämisestä puolihoidossa vuokrapaikalla. Samalla kerron, mitä meillä kuuluu puolihoitopaikkaan minulle ja mitä tehdään tallin puolesta.

Kaikki valmiina iltaa varten


Mitä tallikeikka sitten joka päivä pitää sisällään:

Yleensä heti tallille päästyä nappaan kottarit matkaan ja putsaan karsinan. Jos olen havainnut edellisenä päivänä kuivikkeen olevan vähissä, otan sen jo mennessä kyytiin ja kippaan karsinan nurkkaan siivouksen ajaksi. Rippe on yleensä todella siisti (ellei hevoset ole jostain syystä olleet aamulle kauemmin sisällä), sillä on kakat takanurkassa ja pissat tietenkin ruunamaiseen tapaan keskellä. 



Turve- sekä iltaheinäkuorma perillä

Karsinan putsauksen yhteydessä vaihdan ämpäriin puhtaan veden ja laitan iltamurot valmiiksi hoitotilan hyllylle. Ripen iltaruokaan tulee 3dl Racing Selected-rehua ja 1dl Mineral Plus -kivennäistä. Se saa lisäksi 2dl Selectediä turvotettuna ratsastuksen jälkeen, koska se ei suostu syömään suolaa kuivan nappulan joukossa. Tähän puuroon saan piilotettua kaiken muunkin jos tarvetta on (esim. maitohappobakteeri ja nyt jo loppuunsyödyt hampunsiemenet, jotka käivät Taavilta). Seuraavaksi otan karsinan luota heinävaa'an ja suuntaan lantalan ja heinälän suuntaan. 






Heinät pitää hevosille pussittaa valmiiksi, jotka sitten kyllä tallin puolesta jaetaan hevosille aamulla, aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla. Lisäksi hevoset saavat usein aamulla pienet nökäreet heinää karsinoihin odotellessaan ulospääsyä. 

Ripelle punnitsen kolme kappaletta noin kilon (1-1,25kg) säkkejä ja yöheiniksi se saa 4kg. Päiväheinät ovat osittain siksikin niin kevyet, että Rippe syö myös kaverin heiniä tarhassa, joten se todellisuudessa syö varmaan 1,5 kiloa per päiväruokinta. Sen päiväannos on siis jotakin 7,5-8,5 kilon välillä. Heinänä on kuivaa heinää.


 





Lopuksi käyn viemässä yöheinäsäkin karsinaan ja sullon heinät tiheäsilmäiseen verkkoon. Jätän aina lattialle vähän "sääliheiniä" pahimpaan nälkään.

Tämän jälkeen käyn yleensä hakemassa Ripen tarhasta, harjaan ja mahdollisesti liikutan sen. Riippuen kellonajasta ja säätilasta, jätän sen joko valmiiksi sisään tai vien vielä ulos. Jos Rippe jää aikaisemmin sisään, otan sen yöheinäverkon ulkopuolelle ja tallityöntekijä ripustaa sen illalla paikoilleen lähtiessään. Näin heinää riittää mahdollisimman pitkään.

Lopuksi tarkistan vielä tarhan vesitilanteen ja lisään sitä tarvittaessa.

Tallin puolesta hevoset siis ruokitaan valmiiksi täytetyillä heinäkasseilla, viedään ulos ja sisään sekä loimitetaan tarpeen vaatiessa. Vesistä huolehtiminen, heinien laitto ja karsinan siivous sekä kuivitus kuuluu omistajalle.

Loimitus tarpeen mukaan kuuluu tallivuokraan.

Minusta puolihoito on ollut todella hyvä juuri minulle. Se antaa enemmän vapauksia hoitaa hevosta, kuten tahdon, vaikuttaa sen kuivikemäärään, heinien määrään jne. Pystyn myös paremmin seuraamaan juomista, syömistä ja lannan koostumusta. Se sopii tällaiselle hysteerikko-omistajalle vallan mainiosti. ;)

Puolihoidossa tietenkin huonoihin puoliin voisi laskea sen, että se on sitovampaa, kun täyshoidossa pitäminen. Joudut käymään tallilla joka päivä, koska karsina on puhdistettava ja ruuat laitettava valmiiksi. Lisäksi omalla kohdalla vuorotyö välillä hankaloittaa hevosenhoitoa, kun heinäpusseja on laitettava välillä enemmän valmiiksi ja se pitää muistaa etukäteen huomioida (jos esimerkiksi käyn torstaina aamulla tallilla ja tulen perjantaina vasta illalla, tarvitsee tehdä kahden päivän heinät valmiiksi). Lisäksi tallille olisi hyvä keretä ennenkun hevoset tulevat sisään, koska karsina pitää putsata.

Minulla on onnea, sillä talli sijaitsee melko lähellä kotiani, meiltä on tallille vain 5km matkaa. Koen, että kovin  paljon kauempana en viitsisi hevosta puolihoidolla pitää, koska matkoihin menee paljon aikaa ja se käy pidemmän päälle raskaaksikin. Varsinkin aamuiset tallikäynnit ovat hyvinkin aikarajoitettuja, eikä niistä viitsisi kovinkaan paljoa tuhlata autossa istumiseen. 





Hintahan puolihoidolla on yleensä jonkinverran matalampi, kun täysihoidossa. Minulla ei ole mitään itsehoitamista vastaan (päinvastoin, hoidan erittäin mielelläni itse), mutta tottakai sen kuuluu silloin näkyä hinnassa. Rippe asuu maneesitallilla, maneesi on meille käytännössä ihan turha. Mutta koska hinta on silti minusta enemmän, kuin kohtuullinen, olen tyytyväinen valintaani. Tällä hinnalla on vaikea saada edes kentälliseltä tallilta täysihoitoa.
Maastot ovat näin lähellä kaupunkia sijaitsevaksi talliksi melko hyvät, ei pitkiä lenkkejä, mutta lyhyistä saa kaiken ilon irti; on kiivettävää ja metsäpolkuja, muutama suora laukkaamiseen jne. Eikä ole pakko mennä autotielle, mikä on aina plussaa. 


Kaikinpuolin olen ollut todella tyytyväinen tähän ratkaisuun. Lisäksi tallinomistaja on mukava ja antaa melko paljon vapauksia hevosenhoitoon, kesäsuunnitelmiin jne., mikä vähentää huomattavasti hevosenomistajan stressiä, kun asioista voi puhua ja niitä voidaan suunnitella hevosen yksilöllisen tarpeen mukaan. Minäkin yritän parhaani mukaan olla mahdollisimman vähän vaivaksi ja auttaa aina, kun vaan voin tai olen sopivaan aikaan tallilla.

Talli on myös melko pieni, joten ruuhkaa on todella harvoin. Aika paljon tallilla saa puuhailla ihan itsekseen ja harvoin joutuu ratsastamaan kenenkään kanssa edes samaan aikaan. :)




4 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika huipulta järjestelyltä. Minäkin kyllä ottaisin oikein mielellään tuollaisen paikan - käyn tallilla melkeinpä joka päivä nytkin. Minä olen myös sitä tyyppiä, että minun olisi vaikea olla tallilla, jolla en itse tekisi muuta kuin harjaisin ja liikuttaisin ponin. Nykyisellä tallilla saan antaa Ruusalle itse heinää (tämä on tärkeää minulle - ja ponille) ja sen tarhan siivous kuuluu minulle ihan jo sopimuksenkin mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi hyvä järjestely. :) Ainut huono puoli on, ettei ole pihattoa, mutta toisaalta; ulkokarsina on toisiksi paras vaihtoehto. Minäkään en oikein osaa enää käydä tallilla vain hoitamassa omaani. Nytkin kävin vielä illalla heittelemässä kasan uusia heinäpaaleja varastoon ja samalla otettiin hepat sisään, kun alkoi sataakin. :) Minusta on kiva puuhailla ja tiedän, että sitä arvostetaan.
      Lopulta kuitenkaan yhden hevosen karsinaan ja hoitamiseen ei mene aikaa paljon mitään, joten sinällään se ei ole iso vaiva minulle.

      Meilläkin tarhan siivous kuuluu omistajalle. Tai oikeastaan se ei kuulu kellekään sopimuksen mukaan, mutta itse tulee kyllä siivottua, ettei tarvi kakan seassa kahlata.

      Poista
  2. Puolihoito on ehdottomasti meille kanssa paras ratkaisu :) mulla on tallille matkaa noin 15km, mutta motaria pitkin pääsee muutaman sadan metrin päähän eikä matka suuntaansa kestä kuin 5-10min.

    oon ehkä hieman kateellinen tosta maneesista.. Meidän lähistöllä onneksi maneeseja kuitenkin useita ja lähimpiin ajaa vartin. Useimmiten kai ainakin kentät ja maastot on tallin puolesta paremmin hoidettuja, kun maneesi uupuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli sulla menee tallimatkaan suunnilleen sama, kun mulla. :D Minä kun ajelen oikeastaan pelkästään kaupungin läpi ja se on _hidasta_.

      Maneesi on kyllä joskus ihan kiva lisä, mutta tää mun harrastus on senverran ei-tavoitteellista, että pärjäisin aivan loistavasti ilmankin. Kunhan mulla on joku tasainen ja aukea paikka ratsastaa. Mutta ehdottomasti jos pihassa ei olisi näin hyviä ratsastuspaikkoja, olisi maastojen oltava paremmat. Nyt pärjää kyllä hyvin.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.