sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Todellinen hevoskuiskaaja

Taavin uusi pihattoseuralainen saapui perjantaina myöhään ja vietti ensimmäisen yönsä karsinassa. Seuraavana päivänä laskettiin se sitten muiden sekaan. Kyseessä on suomenhevos-ruuna Väksy, joka pelkää melkolailla kaikkea ja kaikkia. Sitä on hakattu ja pidetty huonosti ja se on saanut myös muilta hevosilta turpiinsa.

Hieman siis jännityksen sekaisissa tunnelmissa laskettiin se muiden sekaan, pelkona oli tietenkin, että se muut potkivat sitä ja mula erityinen pelko oli, että Taavi kiusaa sitä.
Pelko alakynteen jäämisestä osoittautui melko nopeasti ihan turhaksi, kun muut hevoset tulivat liian iholle, Väksä karjui ja potki erittäin rajusti, lisäksi se puri liian liki tullutta Maunoa kaulaan. Se kulki korvat päätä myöten ja puolustautui heti jos joku tuli sen mielestä liian lähelle. Muut hevoset perääntyivät nopeasti ja jäivät ihmettelemään oudosti käyttäytyvää tulokasta. Lauma koetti ottaa myös Taavin suojaansa ja pitää sen omanaan, mutta Taavipa halusi tehdä tuttavuutta uuden hevosen kanssa.

Kuvien laatu on surkeaa, kun keli oli tosi huono kuvaamiselle ja hevoset liian kaukana pokkarille, mutta on nyt sentään edes jotain kuvia. Kuvista näkee hyvin tuon, miten Taavi vaan seisoo vieressä passiivisesti.









 

Sellaista käyttäytymistä en ole aiemmin nähnyt, mutta mallia varmaan pitäisi ottaa. Taavi meni Väksyn lähelle, muttei liian lähelle. Siinä se sitten seisoi tyynenrauhallisena mitäänsanomaton ilme naamallaan. Ja aina kun Väksä vaihtoi paikkaa, Taavi käveli perässä ja asettui taas sopivan matkan päähän seuraksi. Välillä Väksy lähestyi Taavia korvat niskaa myöten, mutta Taavi ei väistänyt ja Väksy kävelikin ohi nostaen korvat höröön. Tarvittaessa Taavi kyllä väisti, mutta vain niin vähän kun on pakollista. Yhtään kertaan se ei provosoinut, uhkaillut tmv. Väksyä, eikä yrittänyt tehdä tuttavuuttakaan. Se vain seisoi ja odotti. 























Ei mennyt kauaakaan, kun Väksy alkoi peilata Taavin käytöstä ja alkoi kiinnostua Taavista. Taavi seisoi edelleen mitäänsanomattoman näköisenä vieressä, paitsi jos Väksy haki siihen kontaktia. Oli todella mielenkiintoista nähdä, miten Taavi toimi ja miten Väksy alkoi pikkuhiljaa siihen suhtautua. 





 

Tässä vaiheessa minun oli pakko lähteä kotiin, joten jätettiin kaverukset Taavi "kesyttämään" kaveriaan ihan rauhassa. Illalla käytiin vielä moikkaamassa ja katsomassa miten tilanne on edennyt; siellä oltiin samalla heinäastialla syömässä hyvillä mielin ja ovat kuulemma muutenkin viettäneet aikaa yhdessä kylki kyljessä ja jopa vähän kihnuttaneet toisiaan. Väksy ei ollut vielä uskaltanut mennä pihattoon (pelkää suljettuja tiloja), vaikka siinä on toinen oviaukko vielä ilman mattoja. Jätettiin sinne valo ja toivottiin, että Taavi näyttää Väksylle esimerkkiä.

Tänä aamuna sain viestiä, että Väksy ja taavi olivat kaulailleet yhdessä.

Olen edelleen hirveän hämmästynyt Taavin tavasta reagoida ja käyttäytyä. Vaistosiko Taavi, miksi Väksy käyttäytyy oudosti (se pelkää) vai miksi se kaikesta hätistelystä huolimatta jäi Väksyn viereen ja siedätti sitä pikkuhiljaa omaan läsnäoloonsa. Vai oliko se vaan päättänyt, että tästä tulee mun kaveri? Se hylkäsi kaikki muut vain jäädäkseen Väksyn luokse, vaikka Väksy ajoi sen pois useamman kerran, se palasi joka kerta ja yhtä sinnikkäästi. Tosi kummallista, osaako kukaan selittää tätä?

8 kommenttia:

  1. Voi ihana Taavi! Sun kirjotuksien perusteella Taavi on niin värikäs persoona, jolta ei yllätykset lopu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taavi on todella värikäs, vaikka joskus ajattelinkin, että sen kanssa arki tulisi olemaan tylsää. Se on erittäin herkkä ja vaistoaa helposti toisten mielentiloja ja sen lisäksi se osaa tosiaan yllättää. :)

      Poista
  2. Ihana Taavi! Aika jännää käytöstä. Ja aika hienoa, että Taavi otti toisen tuolla tavalla vastaan.

    Joskus yhdeksän vuotta sitten Jose ryhtyi myös kaveriksi eräälle lv-tammalle joka oli vähän reppana ja erittäin arka ja epäluulonen. Suojasi muulta laumalta jne. Enkä ole tuollaista käytöstä Joselta sen jälkeen ikinä nähnyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meiltä pääsi kaikilta helpotuksen huokaus, kun Taavi otti Väksyn heti ystäväkseen.

      Se on kummallista, miten joku tietty hevonen saattaa saada toisen käyttäytymään ihan eri tavalla, kun normaalisti. Olisi kyllä hauska tietää, mitä ne ajattelevat ja tuntevat. Taavilla on ollut mun mielestä aina vähän outo maku ystävien suhteen, sen lempikavereita on olleet aina sellaiset, joiden uskoin vähiten tulevan sen kanssa toimeen. Kuten 2v lämminveri-ori, 5v suomenhevos-ori ja laumanjohtaja puoliveri-ruuna, kun alkuun Taavi pelkäsi sitä kuollakseen.. Ja nyt tämä.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Monen ihmisen pitäisi varmasti ottaa mallia tästä; vaikka joku olisi erilainen ja jopa vihainen ja yrityksistä huolimatta aluksi ajaa sinua pois, juuri hän voi tarvita apua ja tukea kaikista eniten.

      Poista
  4. Taavi vaan löysi itseään "alemman" eli näytti kaapin paikan tulemalla toisen lähelle ja pysymällä siinä (uusi väistää) Kun uusi hevonen hyväksyi asian, tuli taas rauha maahan. Ei ruunan rupsukat niin tosissaan ja näyttävästi viiti välejä selvitellä kuin tyttöset...sillon meinaan vingutaan ja potkitaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taavi kyllä väisti Väinöä jos Väinö tosissaan meinasi tulla päälle, noissakin kuvissa pari kertaa on sellainen tilanne. Ja edelleen Taavi väistää. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.