sunnuntai 17. marraskuuta 2013

tervetuloa talvikarva! (ja kummallinen patti kaulassa?!)

Ihana pörröinen Taavi on taas täällä. Tänä vuonna karva kasvoi tähän mittaan vähän viime vuotta hitaammin, sillä viime vuonna sormet upottava karvoitus on kuvattu jo marraskuun alkupäivinä. Tämä villa tuli tällä viikolla, kun varkain.







 
Taavi on työskennellyt nyt jo kolmena päivänä peräkkäin (en melkein usko sitä itsekään). Huomenna pidetään temppupäivä, koska mulla ei ole aikaa lähteä maastolenkille sen kanssa. Tänäänkin oli nimittäin kenttäpäivä, koska tuuli oli melkoinen. K:n äiti tuli pitkästä aikaa ratsastamaan Taavilla, joka taas ei ainakaan tuulesta reipastunut. Se möngersi ympäri kenttää, pysähteli ja suostui ravaamaan vain, kun tulin vierelle.

K:n kanssa lopuksi muutama kierros ravia ja pari laukannostoa, johan siinä Taavikin heräsi. K kehui, että Taavi on tullut herkemmäksi, siirtyi raviinkin pelkällä suhinalla. Eka laukka nousi tosi tomerasti, mutta sitten vähän takelsi. Olen keksinyt luultavasti syynkin, mutta teoriaa pitää vielä testata käytännössä.Olen nimittäin opettanut Taavin nostamaan laukkaa niin, että nostan sen puolen sisäohjaa ylöspäin, minkä laukan haluan. Tämä on toiminut hyvin ja maastossa saan usein laukan pelkällä kädennostolla ilman ääntä tai pohjetta.
K taisi ekassa nostossa pitää ohjat molemmissa käsissä, mutta seuraavissa nostoissa K:llä oli ohjat vasemmassa kädessä ja oikealle hän piti kiinni nupista, nosto vaiheessa ohjakäsi kyllä nousee, mutta nosto tulee kummastakin ja ehkä enemmän vasemmalla, jolloin Taavi ei tiedä, mitä pitäisi tehdä.













Loimitin Taavin vielä ulos, kun tuuli oli niin kova ja pihatto ei tällähetkellä ole vielä täysin tuuleton. Hain postista kaverini lähettämän kaulakappaleen ja se oli sopivampi, kun se Finntackin. Ompelin pikaisesti Horsewaren loimeen kiinnityslenkit ja avot, nyt on kaulakappaleellinen loimi tarvittaessa. ;)

Sitten on taas asiaa eläinlääkärille, täytynee alkuviikosta soitella. K oli sitä mieltä, että asia on hyvä varmistaa ja itsekin haluaisin mielelläni saada mielenrauhan, ettei kyse ole mistään vakavasta. Taaville on nimittäin toissapäivänä ilmestynyt kaulaan sellainen kummallinen patti, ensin ajattelin että joku on ehkä purrut siitä. Iho on kuitenkin ehjä ja patti on minun mielestä enemmän ihon alla. Tänään, kun kuvasin pattia, niin tuli mieleeni, että hevosella kilpirauhanen taitaapi sijaita juuri tuossa kohtaa.. Mutta miksi ihmeessä se nyt yhtäkkiä turvottelisi. Todistettavasti 10. päivä otetuissa kuvisa tilanne on normaali. Nyt se näyttää tältä: 
 
 
Ihana blogger, kun kuva on täysin epäselvä... Se patti on tossa alaosassa aika ylhäällä, näkyy varmaan...





Tämäkin kuva oli ihan selvä.... Latasin kahteen kertaankin. Patti näkyy tossa leuan alla.

Eihän nyt kellään olisi tähän mitään sanottavaa? Taavi on ollut muuten jopa tavallista pirteämpi, syönyt hyvin ja liikkunut iloisesti. Patti ei ole kipeä, sitä saa painella ja hipelöidä ihan kuinka paljon tahansa. Taavi on yskähdellyt ratsastaessa muutaman kerran jokaisella ratsastuksella.
Mikäli tämä on kilpirauhanen, niin mitä netistä äkkiseltään selvitin, niin esimerkiksi jodin puute tai liikasaanti saattaisi suurentaa kilpirauhasta. Mutta mistäpä sitä tietää, kummasta on kyse. Toisaalta Taavin ruoka ei sisällä oikeastaan mitään, mistä se voisi saada jodia. Outoa ja kummallista taas.

4 kommenttia:

  1. Ai sielläkin on patti! Laikulla ei ole (ainakaan toistaiseksi) mutta ystäväni hevosella myös. Ihan samanlainen, ei arista yhtään ja kukaan ei ole kyllä voinu purastakaan kun sitä tarhataan yksin. Täytyypä kysyä, onko heidän pattitilanne jo selvinnyt.

    Me mennään Laikun kanssa huomenna klinikalle muuten. Saapahan toivottavasti selvyyttä vaikka oireita ei taaskaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyhän patista. Todella kummallinen...

      Tsemppiä klinikalle, eiköhän siellä jotakin selviä! :) Kerro sitten, mitä löytyi, kiinnostaa aina nämä vatsavaivat sun muut.

      Poista
  2. Olisko vaan turvonnut imusolmuke? Siis jos kerran yskääkin on ollut. Tuskin mitään erikoista, etenkään jos ei arista tai ole ollut pitkän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin netistä etsiä kuvia hevosten imusolmukkeista, enkä löytänyt yhtään kuvaa jossa ne olisivat tuossa kohtaa. Ne ovat vähän ylempänä, heti leukaperien alla ja takana (sylkirauhaset sitten taas ylempänä leukaperien takana).

      Tässä esim. imusolmukkeet piirrettyinä: http://thinklikeahorse.org/images2/lymphnodes%201.gif
      Ja tässä kuva suurentuneesta imusolmukkeesta: http://content.answers.com/main/content/img/elsevier/vet/gr181.jpg

      Ja tässä taas kilpirauhanen näkyvissä piirrettyinä:
      http://www.merckmanuals.com/media/pet/figures/DDH_horse_endocrine_glands.gif
      http://www.trailhorserider.com/images/images.jpg

      Ja tässä varsa, jolla kilpirauhanen suurentunut:
      http://www.horsegroomingsupplies.com/pictures/files/1/0/7/2/6/goiterfoal.jpg

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.