sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Loman loppu ja karvoille kyytiä ( +huomioita cushing-lääkityksen vaikutuksista)



Ripen loma päättyi perjantaina maastolenkkiin. Mentiin pääasiassa käyntiä, yksi pidempi ravipätkä ja yksi laukkapätkä. Laukannostoa siivitettiin pukkihyppelyllä, mutta muuten lenkistä selvittiin yllättävän vähällä loikkimisella vapaista huolimatta. Selkään kyllä tuntui, että varsinkin alkulenkistä poni oli melko pinkeä. 



Ötökät oli meidän reissun aikana päässeet syömään aikamoiset tissit ponille...


Lauantaina menin kentällä koulua ja poni oli yllättävänkin hyvä. Tehtiin ihan perustaivuttelua ja koetettiin löytää sitä hidasta ravia. Lisäksi keskityin ponin rassaamista enemmän omaan istuntaan ja siihen, että istun keskellä, kyljet yhtä pitkinä ja ponia jarruttamatta. Jossain vaiheessa Rippe oli todella hienosti avuilla, se kulki pohkeiden välissä omalla moottorilla eteen, kääntyi pelkästä istunnasta ja oli kahdella ohjalla tasaisesti. Aivan mahtava fiilis! 




Tänään sitten päätin taas ajella karvat ponilta. Karva ei vielä ollut mikään aivan tajuton, mutta ponilla tuli sen kanssa todella nopeasti hiki. mitä turhaan kiusaamaan, kun kuumuuteen on helppo lääke. Karvanlaadussa on tapahtunut ihan selkeä muutos! Karva kiiltää ja se on aivan erituntuista, ei niin höttöä enää. Jännä nähdä, että helpottaisiko karvankasvu vielä jossain vaiheessa.
Onneksi Rippe on maailman paras klipata, siltä voi ajaa koko päänkin ilman minkäänlaista ongelmaa. Se ei moittinut tänäänkään, vaikka klipperi jossain vaiheesssa hetkellisesti tökki ja tukistikin.

Tallinpitäjän kanssa puheltiin yksi päivä, että ponin naama on kyllä aivan erinäköinen, kun ennen. Turvotus on pikkuhiljaa kokoajan pienentynyt ja silmät ovat päässeet esiin. Silmien päällä olevat pallukat ovat enää pienet kohoumat normaalitilanteessa. Toki ne syödessä suurenevat (niinkuin kuuluukin), mutta enää koko silmä ei syödessä pullistele.. Kyllä - niin kävi talvella. 

Ihraniskasta ei ole eroon päästy, toki se on pehmennyt talvesta ja ehkä hivenen kutistunut. Se on kuitenkin minusta kuvien perusteella ollut joskus pienempikin ja aloin myöhemmin miettiä, että liekö sillä munkinpippurilla kuitenkin olisi ollut jotain tehoa. Nythän Rippe syö lääkityksen tukena myös yksilöityä yrttisekoitusta, jossa on yös munkinpippuria. Pääsin aloittamaan sen vastikään. 
Muuten tuo ruokapuoli on kyllä yksi iso maanvaiva. Melkein mikään ei kelpaa. Yrtit olen saanut alas, kun ne sekoittaa kahteen kouralliseen kauraa ja tilkkaan vettä. Senjälkeen kuivana kivennäisnappulat ja proteiini. Jos niihin laittaa vettä, Rippe ei edes vilkaise ruokakippoon. Leseen se hylkäsi jo hyvän aikaa sitten, joten sitä minulla on melkein säkillinen turhana (greenlinen lahjoitin jo tallille syöttöön, kun Rippe ei sitä enää halua). Kivennäisistä sille kelpaa ainoastaan Mineral Plus. 
Kyllähän sitä varmaan löytyisi jotain rehuja, jotka maistuu, muttei kaikkea viitsisi aina ostaa kokonaista säkkiä vaint todetakseen, ettei maistunut. Ja jos maistuukin, ei ehkä maistu enää ensiviikolla. Arhg!


Uusi paketti lääkettä alkaa ihan näinä päivinä. Koska sitä hintaa joskus itsekin googlettelin, niin 160kpl Prascend-tabletteja maksaa meidän eläinlääkäriltä ostettuna 276e. Eli yhden tabletin hinta on 1,7e.





Löytyihän se hyvä piehtarointipaikka viimein.

Kyllä vaan on mukavaa!

Ja kunnon ravistus loppuun.


6 kommenttia:

  1. Moi! Täällä myös yksi cushing-hevosen omistaja. Mitä yrttisekoitusta käytät lääkitystä tukemassa? Meillä onneksi ollaan menty syksyllä jo vuoden verran puolikkaalla tabletilla per päivä, muuten tulisikin itselle hevosen pito jo liian kalliiksi :( Kyseessä 24v suokki. Minkäs ikäinen Rippe on nyt? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ripellä on yksilöity yrttisekoitus Better Choicelta. Mutta pääasiassa siinä on samoja aineksia, kun Hilton Herbsin cushingeille tarkoitetussa. Lisäksi siinä on joitain nesteitä poistavia yrttejä.

      Rippe on nyt 19v. ja sillä oli todella korkeat arvot, kun sairaus todettiin. Minäkin toivoin salaa, että puolikas olisi riittänyt. Eihän tuo mikään halpa lääke ole todellakaan..

      Poista
  2. Okei. Meillä nyt ollut käytössä better breathing yrttisekoitus, nyt kun hengitystiet paremmassa kunnossa niin ajattelin vaihtaa johonkin toiseen. Mitä yrttejä siinä teidän sekoituksessa on/mitä suosittelet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä yrttisekoitusta on moni ainakin kehunut ja se käy myös lääkkeen kanssa yhdess syötettäväksi turvallisesti: http://www.horserider.fi/Hilton-Herbs-Cush-X-1kg

      Meidän omassa on noita samoja ja lisäksi mm. kierumataraa, persiljaa ja muutamaa muuta. Tuo munkinpippuri on ainakin erityisen hyväksi cushingille.

      Voithan toki myös ottaa yhteyttä Better Choicelle ja pyytää tekemään yksilöllisen sekoituksen juuri sinun hevoselle. :) Meillä tehtiin näin.

      Poista
  3. Ihanan kallista! O_o Yllättävän tyyris lääke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se.. Tosin aiemmin käytetty ihmisten pergolidivalmiste maksoi tietääkseni melkein viisi euroa tabletti. :)

      Jos tuota hintaa sitten alkaa katselemaan vähän toiselta kantilta, niin se on 51e kuussa.. Äkkiäkös sellaisen rahan saa hukattua mihin vaan. Ja moni käyttää sen jo esim. hevosensa lisäravinteisiin, kuten mahan hoitoon tmv.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.