torstai 23. lokakuuta 2014

Labratuloksia!

Tänään soittelin labraan niistä koleista ja tulos oli melkoisen yllättävä. Taavin lantanäytteessä oli koleja 3000kpl grammassa näytettä. Ja paljonko niitä kuuluisi sitten olla? Yli 100 000 grammassa! Pikkuisen on siis vajetta.

Eläinlääkärillekin koetin soitella, mutten saanut kiinni, kokeilen varmaan huomenna uudelleen. Yhdeltä ihmiseltä kyselin, joka näistä koleista tietää. Jostain niitä koleja on nyt saatava, siihen on kaksi tapaa:
1. terveen hevosen lanta
2. letkuttaa koliliuosta suoraan mahaan (tehokkaampi ja nopeampi)

Päätettiin nyt kuitenkin ensin kokeilla toisen hevosen lannalla, sitten jos paranemista ei näy, niin tilataan kolilius ja koetetaan saada ell se letkuttamaan. Tässä on se ongelma, että se kolipullo matkaa tänne postin kautta ja se pitäisi saada hevoselle heti saapumispäivänä, sillä kolien säilyvyys on huonoa.

Samaan aikaan, kun koleja tuupataan sisälle, on olosuhteet tehtävä niille hyviksi. Liian happamassa kolit eivät elä, joten suoliston pH on saatava nousemaan. Helpoin konsti on ruokasooda, purkki päivässä neljän päivän ajan.
Lisäksi se saa 3-4 päivää toisen, terveen hevosen kakkaa. Tänään annoin nesteen ruiskulla suuhun, en tiedä paljonko meni oikeaan osoitteeseen. Huomenna ajattelin kokeilla ruuan seassa. Tämän jälkeen kakkakuuria jatketaan kerran viikossa.

Better Choicelta meni tilaukseen myös kasa kasvien juuria. Niissa on suolistolle tärkeitä prebiootteja. Ne ovat pöpöjen ravintoa. Sikurijuuressa on sitä erityisen paljon, mutta myös voikukan juuret kelpaa (nyt on vaan maa jäässä..). (Välihuomautus: Taavi söi viime keväänä sikurijuurta ruuan seassa!)
Probioottejahan se on saanutkin, mutta ei niillä ole mitään virkaa jos muut asiat eivät ole kunnossa. Samoin on turhaa antaa koleja lisää jos suolistossa vallitsee niille huonot olosuhteet.

9 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Milloin ajattelit ottaa uuden näytteen jotta näkee, ovatko kolit käyneet taloksi? Ja mahtaakohan kolien noin radikaali puuttuminen olla jotenkin "tyyppivika" vai vain hetkellinen häiriötila, ts. kärsiikö Taavi aina siitä että sillä on liian vähän koleja vai saisiko tilanteen pysyvästi korjattua kertalaakista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ajatus oli, että pari kuukautta varmaan ainakin mennään ennen uutta näytettä. Tietenkin suurin indikaattori mahdollisten kolien kotiutumisesta on hevosessa näkyvät muutokset. :) Onneksi testi on edullinen, parikymppiä, joten sitä voinee seurata melko aktiivisestikin jos tarvetta on.

      Minä luulen, että Taavin kohdalla ongelma on pidempiaikainen, ehkä hetkellisesti vahingossa korjaantunut ja sitten taas huonontunut radikaalimmin (vrt. oireiden paheneminen, helpottuminen ja taas paheneminen). Esim. madotukset, lääkekuurit ja happamoittavat ruuat (esim. omenaviinietikka, jota minäkin olen välillä antanut) saavat aikaan kolien kuolemista. Ja jos suolisto ja keho happamoituu, niin tilanteesta toki tulee krooninen.

      Se mikä tässä nyt on mielenkiintoista, niin aika moni Taavin ongelma täsmää kolien vähyyteen, mm. kutina, paisumisongelma ja hemoglobiinin alhaisuus. Minä niiiiiin toivon, että tämä on syy Taavin mahavaivoihin. Oli se sitten lähtöisin mistä asti tahansa.

      Tilanne on varmasti mahdollista korjata melko pysyvästi, mutta se vaatii kohtalaisen pitkän ajan. Suoliston korjaaminen voi viedä kuukausia, kun esim. mahahaavan paraneminen alkaa viikossa. Mutta jos ongelma tosiaan piilee tässä, niin jatkossa ensioireiden ilmetessä on helppo lähteä heti korjaamaan esim. soodalla ja pelastaa kolit, eikä siten ehkä enää päädytä samaan tilanteeseen uudelleen. Kolithan eivät toki viihdy jos suoliston tasapainoa ei saa kohdalleen, silloin vaiva uusii nopeastikin, vaikka suolistoon letkuttaisi suoraan koleja.

      Nyt pitää olla kärsivällinen (joka ei todellakaan ole parhaita piirteitä minussa!), tulokset tuskin näkyvät ihan parissa päivässä. Kävin juuri lainaamassa ystäväni tallilta heidän hyvämahaisen ponin lantaa. Tuo lannan alassaaminen itsessään on jo oma tarinansa.. Tänään lahjoin melassilla syömään kakkapuuronsa. Melko tyrmistyneitä ilmeitä olen saanut Taavilta. :D

      Poista
    2. Olisikin tosi mainiota, jos Taavin mahaongelmat ratkeaisi tällä. Toivon parasta! Oletko nähnyt Taavin syövän jonkun toisen hevosen lantaa? Kun se kuitenkin on ilmeisen ahne, ja väitetään että hevoset osaisivat jonkun verran koittaa itse tasapainottaa kolibakteerejaan... Mä olen tavannut vain yhden lantaa syövän, ja sekin söi omaa lantaansa, ja oli täynnä hiekkaa... Raukkaparka koitti sillä lailla helpottaa oloaan :/ En siis oikein tiedä, uskoako tuohon vapaaehtoiseen lannansyöntiin.

      Poista
    3. Minäkin olen tämän väitteen kuullut, mutta en ole Taavin nähnyt KOSKAAN syövän lantaa. En koskaan.

      Sensijaan edellinen ponini Elmo söi omaa ja muiden lantaa oikein antaumuksella.... Siitä en sitten tiedä, mikä oli pielessä. Se oli silloin, kun ei vielä hiekkoja ja mahahaavoja sillätavalla tutkittu. Maitohappobakteeria sille syötettiin, mutta en muista auttoiko se yhtään. Liekö saanut liian vähän heinää ja ollut vatsanpuruja.

      Poista
    4. Ja tosiaan, ei Taavi nytkään vapaaehtoisesti sitä kakkaa syö edes ruuan seassa. Ei todellakaan. :D

      Poista
  2. Voi vitsit, toivottavasti saat Taavin mahan kuntoon! Tosi harmittavaa ja kurjaa lukea aina näistä vatsavaivoista, vaikka parhaasi yrität ja enemmänkin :/ Ei ne nallekarkit tasan mee, omalla hepalla ei ole ikinä ollut mitään kummempaa vaivaa. Pari pikku haavaa, keväisiä löysiä vatsoja ja kerran vissiin jalka vähän otti osumaa liukkailla keleillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tietysti nyt ollaan taas vähän enemmän taistelutuulella, kun on edes jotain toivoa ja mahdollisuus yrittää jotakin. :-)

      Eipä nämä tunnu tasan menevän, Elmokaan ei oikeastaan sairastellut mitään ennen sitä jalkajuttua, joka sen sitten vei.. En edes ollut ikinä käynyt klinikalla ensimmäisen viiden vuoden aikana, mitä se mulla oli! :D eläinlääkärikin sille kutsuttiin vain kerran, kun sillä oli ruokamyrkytys pilaantuneesta säilöstä, muuten se oli mahastaankin aina näennäisesti ainakin terve.

      Taavi onkin sitten ollut toista luokkaa, mutta eihän näistä koskaan tiedä. Ja kai se omakin silmä on tullut tarkemmaksi ja mie hysteerisemmäksi. ;)

      Poista
  3. No onpa hyvä että selvä syy löytyi Tietää mitä vastaan "taistelee" Kunhan saat kolit jotenkin Taavin mahaan ja tiedät ongelman niin se maha on helpompi pitää kunnossa :) Toivotaan että paraneminen alkaa etenemään nopeaan tahtiin ,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täälläkin ollaan nyt peukut pystyssä, että olo alkaisi kohentua. :-)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.