keskiviikko 6. elokuuta 2014

Lastausta uudella tavalla





Koko loman ainut tavoite oli oikeastaan harjoitella Taavin kanssa lastausta. Helteet ja uusi liikuntakalenteri ovat hieman vieneet motivaatiota, lisäksi yksin se on niin kovin vaikeaa. En esim. osaa itse vetää koppia, enkä uskalla edes yrittää. Lisäksi ainahan apukädet olisi hyviä, sulkemaan puomeja, pitämään kiinni, henkisenä tukena jne. Jos illalla ensin liikutat hevosen, niin senjälkeen ei enää ole aikaa jäädä lastaamaan, eikä sitten lastauksen jälkeenkään viitsi enää lähteä kiusaamaan hevosta hikilenkillä. Se on minusta lähinnä kiusaamista. :)

Loma alkaa olla pidetty (huomenna töihin) ja havahduin siihen tuossa viikonvaihteessa, että Taavi on edelleen lastaamatta. Meillä oli tallilla monta kertaa siitä puhetta, mutta asia on jäänyt. Niina ehdotti aikanaan, että Taavia voisi kokeilla ohjasajaa koppiin, kun se siinä toimii niin hyvin. Se jäi mieleen pyörimään ja nyt pistettiin tuumasta toimeen. Nenna harjoittelee kovasti kopin kanssa liikkumista ja auton peruuttamista kopin eteen, joten minulla on ollut melko vapaaehtoinen avustaja pari päivää. ;) 






Eilen aloitettiin tallin kopilla, joka on kahden hevosen Umeå, ei varmaan tarvitse mainita, että se on hieno. Siinä on etupurku, joten hyödynnettiin sitä alkuun. Taavi suhtautui koppiin jo kaukaa epäluuloisesti ja jännittyen, joten ohjasajoin sitä ympyrällä ravissa jonkin aikaa, tulin pikkuhiljaa lähemmäs koppia ja pysäyttelin kopin kohdalla. Ajatuksena, että kopin kohdalla saa levätä = positiivista.

Hetken pyörittelyn jälkeen ohjasin Taavin kopille, se käveli hyvin sillalle asti ja alkoi sitten venkoilla. Pitkät ajo-ohjat osoittautuivat tosi näppäriksi, minun oli helppo kontrolloida käännöksiä ja poistumisyrityksiä ja edestä vetämisen sijaan (joka Taavin on halutessaan melko helppo saada loppumaan..) sain annettua painetta taakse. Jonkun aikaa Taavi vänkäili, koetti sivuilta ohi ja pari kertaa laittoi niskan linkkuun ja koitti häipyä. Se ei siltä onnistunut, kun pystyin ohjilla kääntämään sen kuitenkin haluamaani suuntaan. 


Niina oli ruokakipon kanssa kopissa odottamassa, Taavin ottaessa askeleen eteenpäin, se sai palkinnoksi seistä hetken rauhassa ja rauhoittua. Kun se oli rauhallinen (alkoi ummistaa silmiään), annoin taas painetta takaa. Peruuttamiseen vastasin naputtamalla raipalla ja ajamalla eteen, eteenpäin mentäessä otin kaiken paineen pois.
Ei siinä varmaan kahtakymmentä minuuttia kauempaa mennyt, kun Taavi sitten asteli koppiin. Se oli silminnähden hämmästynyt, kun kopista pääsi kävelemään läpi. 








Pari kertaa annettiin kävellä ihan läpi ja sitten pysäytin sen koppiin vähäksi aikaa. Sitten peruututin ulos ja kun nämä vaiheet sujuivat rutiinilla, niin lisättiin etupuomi paikoilleen. Tämän enempää ei tehty tällä erää. Kerraksi jo ihan hyvin.

Tänään sitten jatkettiin meidän omalla kopilla, jotta Taavi oppii menemään kaikkiin koppeihin. Positiivista oli huomata, ettei Taavia jännittänyt kopin näkeminen enää yhtään ja se oli täysin rento. Lastautumista se kuitenkin mietti hetken, mutta meni sitten aika pienellä paineella. Kuppi oli tällä kertaa viritetty pysymään kopissa itsekseen, jottei jatkossakaan tarvittaisi ihmisiä edessä.



Rohkeasti sisään


Sisällä herkut odottaa Ruuna Rohkeaa


Taavi kulki koppiin todella rohkeasti, mutta takapuomin kiinnilaitto jäi ekalla kerralla yritykseksi. Se peruutti pois. Tässä kohtaa sitten muistui mieleen, että sille olisi hyvä opettaa (olisi ollut jo kauan sitten), että puomista mennään vain eteenpäin. Otin sen nyt asiakseni, että joka päivä tehdään sitä harjauksien yhteydessä, painan puomin häntään kiinni ja paine poistuu vain menemällä eteenpäin.

Taavi alkoi seisoa kopissa paremmin, kun vein kuppiin lisää ruokaa ja Niina muistutti minua "odottaa"-sanasta, jota käytän Taavin kansa paljon muuten. Se toimi ja saatiin puomi hyvin kiinni ja aukikin. Kuitenkin vielä pari kertaa meille kävi se kämmi, että kupista oli ruoka loppu ja Taavi pääsi tulemaan ulos.
Lopulta laitettiin takaluukkukin kiinni ja Taavi suhtautui asiaan melko rauhallisesti. Sen jälkeen sitä hiukan mietitytti, että onko koppiin turvallista mennä.. Kaikki edistys ottaa pienen takapakin, mutta hyvinhän se sitten lopulta sinne meni. Minä en vaan saa olla missään muualla, kun hännän takana, muuten se seuraa puuhiani ja kummastelee, oli ohjaksissa kuka tahansa. Kun menen taakse ja sanon napakasti "kyytiin", se kävelee sinne helposti. :) 









Huomenna olisi vielä tarkoitus jatkaa tallin kopilla ja ajattaa ihan lyhyt muutaman metrin matka pihalla. Meillä olisi tähtäimessä yksi reissu tässä lähipäivinä ja olisi ihanaa jos Taavi olisi silloin jo hyvä lastata. Lisäksi elokuun lopulla olisi edessä se pitkään suunnitteilla ollut viikonlopun länkkäkurssi, varmaan turhaa edes sanoa, että jännittää jo vietävästi!





Lastaus ohjasajamalla:
+ Hevosta on helpompi ja turvallisempi hallita 

+ Helpompi korjata liikkeitä takaa 
+ Taavi sietää paineen paremmin takaa-ajettuna, kun edestä vetämällä
+ Ei tarvitse voimaa
+ Helpompi jatkaa kohti koppiin "lähetystä"
+ Vähemmän vaaratilanteita kopissa, kun käyt vaan lopuksi sitomassa hevosen

- Yksin vähän vaikeaa
- Ohjien kanssa on taitelemista, kun lastaussilta suljetaan
- Enemmän vaivaa, kun pitää pukea sila

- Pitää osata lukea hevostaan ja hallita ohjat jos hevonen meinaa kääntyillä






15 kommenttia:

  1. En voi ymmärtää miksi aina halutaan tessa luoda paine edestä vetämällä. Ei eläin halua kävellä kapeaan traikkuun ihmistä päin! Kantapään kautta on tullut opittua, että molemmat takapuomit irti lastatessa ja hevonen kävelee toiselle puolelle kuin ihminen. Samalla pääsee luomaan raipalla painetta taakse ja jäämään itse laittamaan takapuomia :) Tuo ohjasajaminen traikkuun näyttää aivan loistavalta vaihtoehdolta! Eiköhän Taavikin tajua kopin olevan kiva paikka kun siellä on juuri häntä varten aina odottamassa herkkuja. Toivottavasti tuo tajuaminen tapahtuu ennen suunnittelemianne reissuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä.. Ja kun siinä vetokilvassa hevonen voittaa ihmisen mennen tullen, Taavin ei edes tarvi käyttää voimiaan, että se nyppäisee minut alas kopista. Tässä ei satu ketään, eikä kukaan tarvitse voimaa. Ja toimi paljon nopeammin!
      Taavi on ennenkin saanut herkkuja kopista ja sitä taktiikkaa on viimeksi käytetty, mutta ongelmana oli se, että mitään painetta ei saanut luoda siihen tai se hermostui (jolloin alkoi vetokisa). Ja esim. klinikalta lähdettäessä herkut ei kiinnosta tai ei saa antaa rauhoituksen takia, niin mitäs sitten? Josko tämä olisi läpimurto, toivotaan.. :)

      Poista
  2. Näppärää. Konstit on monet sanotaan. Kiva, että olet löytänyt Taaville sopivan tavan mennä kyytiin. Tuli tästä mieleen, pitäisikö kokeilla omien heppojen kanssa myös tälläistä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konstit on monet todellakin. :) Onneksi tämä tuli Niinalle mieleen, Taavi kun toimii paremmin ajaen, kun ratsain.
      Tämä oli ainakin itselle positiivinen yllätys, helppoa ja vaivatonta, kunhan vain alkuun oli looginen ja päättäväinen. Kun Taavi sen huomasi, se alkoi mennä sisään mukinoitta. Yrittää ehkä kerran katsella vasemmalle, mutta heti korjatessa se käveleekin sisään.

      Poista
  3. Mielenkiintoista! Eipä ole tullut mieleen. Meilläkin ovat nuo lastaustreenit jääneet, vähän jännittää kun lauantaina pitäisi lähteä näyttelyyn...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli yllättävän hyvä keino! Odotin kovempaa vastarintaa ennen antautumista!

      Miten se treenaaminen onkin niin vaikeaa... Huoh. :) Nyt kun ei voi enää sillä puolustautua, ettei ole omaa koppia. Otat näyttelyyn silan mukaan. ;D Hah!

      Poista
  4. Näppärää! Oletko ihan perinteisesti lähettänyt Taavia koppiin? Sehän on oikeastaan ihan sama asia kuin maasta käsin pyytää hevosta lähtemään itsestä poispäin, ja kuten Nea yllä kommentoi, siinäkin on helppo antaa takaa painetta ja vain ohjata edestä (tai jos hevonen sietää painetta niskaan, niin vähän auttaa sieltäkin).

    Minä lastaan liinalla/koulutusköydellä ja naruriimulla, seison itse sillan vieressä ja lähetän Penan ohitseni koppiin, ja heilautan köyden ohimenevän hevosen selän päälle, niin saan vapaat kädet sulkea puomin. Tähän tyyliin on ollut helppo opettaa kaikenlaisilla tavoilla lastattuja hevosia, se on vaan niin paljon loogisempaa niille kulkea vapaaseen tilaan kun ihminen pyytää sivulta tai takaviistosta astumaan eteenpäin. Minuu kirvelee katsoa sellaista lastaamista, jossa hevosta vedetään riimusta ja itse seistään sillalla rintamasuunta hevosta kohti, yleensä vielä aika kiukkuisina "kun ei se tule". No ei kai tule kun ei se muutenkaan saa eikä halua kävellä ihmisensä päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen yrittänyt lähettää Taavia koppiin, aloitettiin silloin harjoitukset ensin muualla. Lähettelin sitä ahtaisiin väleihin ja pyysin peruuttamaan pois. Kopin luona se vaan löi asian lekkeriksi ja pienestäkin paineesta se jyyrää pahimmassa tapauksessa yli jos seison lastaussillan sivussa (vaikka se muussa tilanteessa väistäisikin). Se ei kestä yhtään edestä vetämistä, se vastaa siihen täydellä laidallisella toiseen suuntaan tai saattaa jäädä roikkumaan narun päähän puolilötkönä roikkuen... :D Ja epämiellyttävästä tilanteesta se häipyy ilmekään värähtämättä suorinta reittiä laittamalla niskan jyyräysmoodiin, siinä vaiheessa ei haittaa ketä tai mitä on alla. Tätähän tapahtuu nykyään aniharvoin, koska olen oppinut tunnistamaan tilanteet ja eleet.

      Tämä osoittautui siksi juuri toimivaksi, että se tekee Taavin normaalit ongelmat mahdottomiksi; koska pystyn ohjaamaan sitä takaa se ei pääse sivuilta ohi, koska sillä on päässä suitset (vaikkakin kuolaimettomat) ja ohjat menevät vasta aisalenkin korkeudelta, saan "niskannitkautusjyyräämisen" loppumaan nopeasti, koska pään saa linkkuun. Ja koska kukaan ei vedä edestä, Taaville ei tule tarvetta vetää ja painia vastaan.

      Yritimme myös eilen sitä, että olisin seissyt ikäänkuin "lähettämässä" lastaussillan vieressä, kun Nenna ohjasajoi, saimme aikaan vaan vastaanlaittavan hevosen. Heti kun siirryin taakse, Taavi kiipesi koppiin. Sillä on varmaan nyt sen verran ikäviä muistoja kaikista lastausriitelyistä, että menee hetki päästä niistä pois. :(

      Mutta tässä oli sitten ajatuksena se, että ehkä me vielä päästään lähetykseen. Siksi olen nyt vahvistanut sanaa "kyytiin" tässä yhteydessä.

      Poista
  5. Pitääkin pistää korvan taakse tuo homma! Pitää vain ensin hankkia koppi ja opettaa hevoselle ohjasajo... Miten kovat nuo Taavin kuolaimettomat ovat? Ovatko verrattavissa esimerkiksi LG bridleen? Hackamoreen? Sidepulliin? Pystyvätkö pari vuotta ratsastaneet käyttämää noita? Itse meinasin vaihtaa omatekemät kuolaimettomat noihin, mutta mietityttää että pystyykö pari vuotta ratsastaneet sukulaiseni menemään noilla? Eivät siis omaa mitään mainittavaa ratsastustaitoa, istunta ja käden vakaus saattaa välillä hieman horjua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä on tosiaan melko hyvä kikka jos vain hevonen osaa ohjasajossa edes alkeet. :)

      Taavin kuolaimeton on Orbitless ja sen toiminta on melkolailla samanlainen, kuin LG:ssä. Jos ohjan laittaa leukahihnan taakse (niinkuin se meillä normaaliratsastuksessa on), avut ja voimakkuus vastaa sidepullia. Jos tarvitsee vähän enemmän vääntöä (niinkuin esimerkiksi tällainen tilanne, jossa en tiedä tarkalleen hevosen reaktiota) voi ohjan laittaa edessä oleviin lokeroihin. Mitä edempänä, sitä enemmän vääntöä. Silloin toimintaperiaate on hackamoren kaltainen, mutta kevyempi.

      Meillä näillä on menneet kaikki kokemustasoon katsomatta ja pidän näitä hevoselle miellyttävinä, vaikka käsi olisikin vähän epävakaa tai otteet huteria. Laitan silloin ohjan sidepull-asetukseen, paitsi jos selässä on erittäin kevyt ihminen, silloin annan vähän tasoitusta ja laitan ekaan lokeroon leukahihnan eteen. :) Itse menen yleensä sidepullilla, mutta joskus kentällä ja ajaessa laitan siihen ensimmäiseen lokeroon. Taavi ei alkuun tykännyt yhtään leuan alle tulevasta paineesta (eli jos ohjan laittaa leukaremmin eteen), mutta nyt se on oppinut jo sietämään sitä.

      Olen tykännyt Orbitlessista, ne on olleet laadukkaat ja kestäneet hyvin, säätövaraa on paljon ja ainakin Taaville nämä ovat riittäneet hyvin. :) Päivölän Tilalla on muitakin samaan tapaan toimivia, mutta edullisempia, niitä kannattaa vilkuilla! http://www.paivolantila.com/tuotteet.html?id=42/

      Poista
    2. Kiitos paljon Elina! Hienoa, että jaksat vastata aina pitkästi ja ystävällisesti kaikille kommentoijille ja jaat kokemustasi meille ummikoille :) Blogisikin on niin rento ja hevosystävällinen! Vielä olisi pari jatkokysymystä riesaksesi ;) Tuolla oli tuollaiset star wheel hackamoret jotka ovat paljon halvemmat ja vielä alennuksessa. Ovatko nuo yhtä pehmeät, vakaat ja tasaiset kuin orbitless? Kävisikö tuollainen orbittlesin sijasta? Onko noissa kahdessa mitään isompia eroja? Opiskelijan pudjetilla ei hirveästi jaksaisi maksaa ylimääräistä jos on samalainen kuolaimeton, mutta halvempi, tarjolla. Suuret kiitokset jos vastaat :)

      Poista
    3. Kiitos ihanasta kommentista! :) Yritän aina vastailla asiallisesti ja ystävällisesti, kunhan kommentti on asiallinen. Kysymyksiin vastaan mielelläni jos vain suinkin osaan auttaa. Mielelläni jaan kuolaimettomien kokemuksia ja sanomaa eteenpäin, ne on kuitenkin hevoselle niin mukavat, vaikka sitten kuolainratsastelun ohessa.

      Idea tuossa Starwheelissä on ihan sama ja uskoisin sen olevan käytössä ihan samanlainen ja yhtä hyvä. Olisin itsekin päätynyt varmaan siihen jos niitä olisi ollut silloin aikanaan markkinoilla. Silloinkin itse päädyin Orbitlessiin, koska se oli LG:tä halvempi ja parilta ominaisuudeltaan _minusta_ parempi. Ja henk.koht. olen sitä mieltä, että pienemmät lokerot (joihin ohja tulee) tekee kuolaimettomasta tarkemman, koska ohja ei pääse liukumaan lokosessa. Toinen asia, mitä itse arvostan on leuan alla oleva nahkaremmi, ketju on liian kova! Ja mitä paksumpi turpaosa, sitä mukavampi ja pehmeämpi se on hevoselle. Osta ihmeessä Starwheel, se on kauniimpikin! ;)

      Tuossa vähän ylempänä kirjoitellut Sanna on testannut ponillaan Penalla noita Starwheel-kuolaimettomia, hänen blogistaan löytyy kuviakin. :) Kysy ihmeessä jos on kysyttävää ja tule kertomaan kokemuksia jos päädyt ostamaan kuolaimettomat!

      Poista
    4. Kiitos paljon taas avusta! Menenkin kurkkaamaan blogin :)

      Poista
  6. Hienostihan homma sujuu! Vai lämkkärikurssia sitä suunnitellaan se onkin mielenkiintoista ja varmasti niin teidän molempien juttukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä jännittää moinen kurssi, kun ei olla Taavin kanssa oltu koskaan missään edes yötä, saatika kurssilla muiden, vieraiden hevosten kanssa. :-) eiköhän me hengissä selvitä..

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.