maanantai 28. heinäkuuta 2014

Liikkuvaa Taavia, ruokintapohdintaa syksyksi jne.



Laitoin tänään taas kameran hetkeksi kuvaamaan meidän askartelua kentällä. Lähinnä tarkoitus oli katsella itse, miltä liike videolla näyttää, mutta en nähnyt mitään syytä, miksei tätä voisi julkaista. Se on taas ihan leikkaamaton versio, kaukaa kuvattu jne. Video on kuvattu ihan lopusta, Taavi on jo vähän väsynyt (se on kentällä päässyt todella helpolla) ja ei ole esimerkiksi enää halukas peruuttelemaan.

Minua harmittaa suunnattomasti, etten ole onnistunut löytämään enää toista kertaa sellaisia asetuksia mitä kerran löysin. Silloin sain puolipidäteharjoitusten ja peruutus-ravi-siirtymisten kautta Taavin sellaiseen moodiin, että se hetkittäin kulki erittäin kivasti. Suoraan siirtymisestä se myötäsi niskastaan, kulki suorana ja rehellisesti läpi kehon, vain muutamia metrejä, mutta kuitenkin. Se kulki!
Sitä Taavia en ole sen koommin nähnyt ja se harmittaa, koska tiedän sellaisen olevan jossain.

Harjoittelua, harjoittelua! Helteet vaan ovat saaneet mielen ja hevosen laiskaksi, eikä kentällä tee mieli puurtaa ennen iltayhdeksää. Huh! Eilen oli pakko antaa Taaville vapaa, kun helle nousi täällä ennätyslukemiin. Ei vaan pystynyt, kumpikaan.

Muina päivinä Taavi on juossut pihatiellä ja irtona kentällä (minä pyörän kanssa perässä) ja käynyt ratsain hölkkälenkillä. Yllättäen helteet ovat todellakin tehneet hommasta melko tahmaista ja vastenmielistä molemmille. Ollaan kuitenkin selvitty ja Taavikin on saanut liikunnan jälkeen pesun ja päässyt piehtaroimaan. Pojat pääsivät myös eilen takaisin pihattoon ja olivat asiasta erittäin onnellisia, tönöttivät siellä ihan vain silkasta tönöttäminen riemusta. :D




Löysin muuten veden, jota Taavikin jopa suostuu juomaan. Koska näillä helteillä on hyvä juoda! Se on fysiologinen suolaliuos, niin hullulta kun se kuulostaakin, tätä meni eilen 10 litraa! Tänään ehkä 4-5 litraa, mutta kuitenkin sitä juotiin. Tähän asti on koitettu, melassit, mehut, omena, lese, pellava, murskattu ohra, yrtit... Kaikki tuottaa saman lopputuloksen; yksi kulaus ja se oli siinä sitten. Tämän vinkin bongasin ht-netistä ja siitä puhuttiin myös uusimmassa Hevosenomistaja-lehdessä. Hevonen myös hyödyntää suolan ja nesteen parhaiten tällätavalla.

Taaville on myös tilattu pirunkoura-pellettejä kokeiluun. Otan riskin ja kokeilen, mitä maha sanoo. Niitä on kehuttu nivelien hoidossa paljon, joten siksi asia houkuttaa. Tuloksia pitäisi olla luvassa jo parissa päivässä jos on tullakseen. Jos tuote toimii, eikä maha tule siitä kipeäksi, niin ruusunmarja vaihtuu sitten tähän.
Myös muita muutoksia olen syksylle miettinyt. Yksi on varma, Taavi alkaa saamaan pellavasiemenöljyä rasvahappojen takia. Se korvaa siis hampunsiemenen ja pellavansiemenen. Öljystä se saaa pienestäkin määrästä enemmän hyviä rasvahappoja ja ne ovat valmiita hyödynnettäviksi, siemenistä osa tulee aina pureskelematta läpi ja pienessä määrä myös rasvahappojen määrä jää onnettomaksi. Tämä on myös edullisempi.

Auki on vielä kivennäisasia, minua houkuttaisi henk-koht. kokeilla, että kestääkö maha ihan tavallista kivennäistä nyt, kun kaikki muu on korjattu kuntoon. Toisaalta en tiedä uskallanko, mitä jos maha ottaa takapakkia taas? Toisaalta jos aloittaisi pienellä annostuksella? Jäljellä on vielä juureksia yms., joten niitä voisi alkuun syöttää kivennäisen kaverina. Söihän Taavi laitumella ollutta kivennäisvatiakin, eikä maha siitä tullut kipeäksi...


Kivennäinen 2012



Kokeiluun menisi ekaksi Black Horsen kivennäinen, koska siinä on kivennäiset hyvin imeytyvässä muodossa ja se on helposti saatavissa sekä maistuvaa. Lisäksi minulla on siitä hyviä kokemuksia; Elmo söi sitä vuosia. Se olikin ihanan helppo hevonen ruokinnallisesti, se sai kivennäisen lisäksi pari desiä Racing Peacemakeria/Racing Ponya, välillä pellavaa ja progutia ja se voi aina hyvin, karva kiilsi jne. Vaikka sekin söi välillä luvattoman huonoa heinää ja sai jopa säilöstä joskus ruokamyrkytyksen. Huhheijaa.

Mutta toisaalta; luulen, ettei se myöskään koskaan ollut kovin herkkä näyttämään kipujaan tai (vatsa)vaivojaan ylipäätään, sehän esimerkiksi alkoi isossa tallissa asuessaan jossain vaiheessa impata. Liekö syynä vatsavaivat, turhautuminen vai mikä, ei sitä tutkittu, koska hevonen ei muuten oireillut selkeästi.
Vatsahaava-buumi oli silloin juuri rantautunut tänne, joten sitä tottakai epäiltiin. Silloin klinikalta annettiin ohjeeksi syöttää Progutia. Ei kuulemma voi olla vatsahaava, kun hevonen kiilsi, eikä se ollut ripulilla!

Luulen, että olisin tänäpäivänä aika paljon tarkempi Elmonkin kanssa. Ehkä se ei ollutkaan niin terve, kun nyt tuntuu. Ikävä on silti välillä niin valtava! 



4 kommenttia:

  1. Hieno Taavi! Olisi ollut mukavaa kuulla hännän tilanne. Onko muuten kivennäinen hevoselle välttämätön rehu, jos hevonen syö yrttiä ja chiaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen unohtanut kuvata hännän kahtena päivänä, anteeksi! Minun piti ottaa siitä tänään kuvia ja kertoa tarkemmin. Täytyy ottaa huomenna kuvat. Häntä on jo parempi, keskellä ollut reikä on mennyt umpeen ja se alkaa todenteolla kuivumaan. En ole enää pessyt sitä ollenkaan, vaan laittanut kerran päivässä rasvaa päälle. :)

      Periaatteessa hyvä heinä vie jo aika pitkälle. Meille ell aikanaan sanoi, ettei kivennäinen mikään välttämättömyys ole jos heinä on hyvää.
      Taaville chia ei sopinut, enkä ole uskaltanut uudelleen edes kokeilla.. Enkä oikein muutenkaan ole vakuuttunut siitä, että pieni määrä sitä riittäisi korvaamaan kivennäistä, sama hampun kanssa. Sitä Taavi söi viime talven. Enemmän se on sitten niiden rasvahappojen takia syötössä ollut, mutta toisaalta; sekin on varmempaa ja edullisempaa syöttää öljynä.

      Yrtit sinällään kera juuresten on todettu ainakin toistaiseksi riittäväksi verikokeiden ja yleiskunnon mukaan. Mutta onhan niissä aivan eri tavalla hommaa, kun niitä pitää tilailla monesta paikasta ja sumplia annostuksia sun muuta. Ja tietyllä tapaa olen silti vähän skeptinen.. Että onko se vain ihan sama, vaikka olisi pelkällä heinällä sitten? Eli onko kunto hyvä siksi, että meillä on ollut laatuheinää vai siksi, että se on syönyt juureksia?

      Ja toki on tietenkin myös taloudellista puolta vähän ajateltava ja kyllähän tuollainen peruskivennäinen on huomattavasti edullisempi syöttää, sitä saa läheltä ja se antaisi tietyllä tapaa mielenrauhan hysteeriselle omistajalle. ;)

      Tietysti kaikkein optimaalisin olisi ottaa heinästä analyysi ja kivennäiset ja laskea sen mukaan vain puutokset, tosin en itse edes usko, että ruokintalaskuri antaisi välttämättä kuitenkaan hevoselle optimaalista ruokintaa.. Ja heinän vaihdellessa on melko vaikeaa sitten arvailla, että mitä se syö milloinkin.

      Poista
  2. Heippa, oma masuherkkä hevoseni jonka kanssa on kivinen polku näiden asioiden tiimoilta ja on käännetty kivet ja kannonkolot etsien oikeaa ratkaisua eri ruokinta-ammattilaisten kanssa, olen löytänyt meille hyvän perusruoan; Racing mineral plus-kivennäinen ja Racingin Selected-rehu. Kannattaa tutustua näihinkin,vaikkein se sitä tarkoita että ne Taaville olisi parhaat jos ne minun hevoselle on. :) Tuo Selected on tehty juuri metabolisille, kaviokuumeherkille, vatsa/suolistovaivaisille yms. Ja kun on suomalainen rehu, osaa valmistaja tehdä rehun suomalaisen heinän näkökulmasta, moni unohtaa tämän kun ostaa ulkomaisia rehuja, niissä kivennäis,-ja hivenainepitoisuudet voivat olla miedän näkökulmasta ihan hölmössä suhteessa. Black Horsehan on myös kotimainen ja näin ollen varmasti myös hyvä valinta.
    Meillä on aina ollut hyvä, laadukas ja analysoitu heinä (siis analyysi on useamman kerran otettu, ei vain yksi otos). Silti lähes aina heinässä on samat ongelmat; Ca/P-suhde on väärä ja sinkkiä ei ole juuri nimeksikään. Nämä ovat suomalaisessa heinässä usein ongelmakohtia, johtuen siis maaperästä, ei siitä että heinä olisi väärin tehty.
    Kesäterveisin Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kommentista! Ihanaa pohtia ja kuulla mielipiteitä toisilta samojen ongelmien kanssa painivilta.

      Meillähän ei ole tarvetta ollenkaan täysrehulle, koska Taavi saa liikaa energiaa jo heinästäkin, niinkuin ikävä kyllä näkyy. Selectediä se on silloin hoikkuus-ongelmien aikana syönyt yhden säkin ja se kipeytyi siitäkin, tosin silloin sille ei käynyt mikään mukaan.
      Selectedhän on sinimailas-pohjainen pitkälti ja Taavi syökin nyt Greenlineä. Minua toisaalta houkuttaisi saada se kokonaan kuivaruualle, mutta toisaalta meille melko tärkeäksi osoittautunut oluthiiva on jauhoa ja pakko sekoittaa johonkin, samoin nivelaine, jonka makua Taavi inhoaa. :)

      Eli ruokinnassa säilyy jokatapauksessa Greenline ja oluthiiva sekä nivelaine. Tämä on se, mnikä päälle sitten rakennetaan loput tarpeelliset lisukkeet. Olen alkanut nyt pitkälti kaatua siihen, että ostan jossain vaiheessa säkin Black Horsen kivennäistä kokeeksi, aloitan varovast ja katsotaan miten käy.

      Meillähän tuo heinä oli ehkä suurin syy ongelmien alkuun (muutaman muun jutun kanssa). Se ei ollut laadukasta eikä analysoitua, lopuksi teetäsin itse analyysin ja muutettiin samantien osittain ell kehoituksesta. Nykyisellä tallilla otatin vain suppean analyysin sokerien takia ja heinä oli jo senkin perusteella aivan eri luokkaa. Kaikki arvot suoraan kuin oppikirjasta! Mutta sen lisäksi meillä oli viime talvena tarjolla myös säilöä, tästä vuodesta ei vielä ole varmuutta. Se riippuu pitkälti siitä, miten hyvin saadaan ruokintajutut järjestymään, koska kaikki heinä on saatava verkkojen alle lauman ahmattien ja sotkijoiden takia.
      Tänä vuonna ajattelin mennä kuitenkin ihan sillä linjalla, että jos oireita ei ilmene, niin en ota analyysia. Suolisto on nyt hyvässä kunnossa selvästi, koska oireita ei ole juurikaan. Taavi on myös alkanut reagoida minusta enemmän "normaalisti" mahallaan eli uloste menee välillä löysäksi eikä ummetukselle, kuten ennen. Se ei ole esimerkiksi enää tarvinnut lisäjuottoa ollenkaan, kuten ennen. Lisäksi suoliston hyvinvointi näkyy myös ulkomuodossa, ennen ei liha pysynyt päällä, nyt en saa läskiä pois. ;)
      Siksi ajattelin, että nyt voisi olla hyvä hetki kokeilla taas perinteisempää ruokintaa takaisin, josta aikanaan jo haaveilin.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.