sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

200. teksti: Taavin historiaa

200. kirjoitus lähestyi vääjäämättä ja sattui onneksi sopivasti sunnuntaipäivälle, jolloin on enemmän aikaa kirjoitella. Sadas postaus meni ihan ohitse, en edes tiedä missä vaiheessa.

Ajattelin sitten tasaluvun kunniaksi kertoa vähän Taavin menneisyydestä. Sehän myytiin minulle eestinponina(!), eikä sen taustoista ollut sen kummempaa tietoa. Harvemmin Venäjällä on eestinponeja, joten aloin sitten selvitellä Taavin menneisyyttä.


Googlailin passissa olevia nimiä tuloksetta. Jostain mieleeni oli kuitenkin jäänyt rotu nimeltä Valko-Venäjän (työ)hevonen ja siitähän se sitten lähti. Aluksi etsin tietoa suomeksi ja sitä oli hyvin niukasti. Googlen kuvahaun kautta löysin jollakin hakusanalla kuvan, jossa ihan selvästi seisoi minun Taavini! Kuvaa ei kuitenkaan saanut suuremmaksi, sillä sivu oli ilmeisesti poistettu. Tunnistin kuitenkin sivun tekijän ja muistin hänellä olleen aikaisemminkin hevosia myynnissä. Etsin hänet facebookista ja laitoin viestiä, se viesti tosin ei koskaan tavoittanut kyseistä henkilöä.



Tähän kuvaan törmäsin googlen haulla, vaikka kuva oli armottoman pieni, ei tunnistaminen tuottanut ongelmia

Onnistuin Google-kääntäjän avulla kääntämään rodun nimen venäjäksi (joka muuten googlen käännöken mukaan on "valko-valjaat"). Sen jälkeen eksyin venäläiselle sivustolle, jolla oli kuvia kyseisen rodun hevosista ja sieltä löysinkin muutaman kuvan Taavista! Lisääjä oli sama ihminen, johon olin yrittänyt jo aiemmin olla yhteydessä.


Muunmuassa tämä kuva löytyi sieltä venäläiseltä sivulta

Tämän jälkeen etsin Elenan sähköpostin ja laitoin sitä kautta uuden viestin ja uudemman kuvan Taavista. Kyselin, onko hevonen hänelle tuttu ja mitä hän tietää sen menneisyydestä. Sainkin pian vastauksen, että Taavi oli tullut hänelle Suomeen ja sain myös muutaman uuden kuvan. Sen jälkeen ollaankin viestitelty aina välillä ja hän on kertonut minulle kaiken mitä tietää Taavista.







Hidalgo on tullut Valko-Venäjältä muiden hevosten kanssa ensin Pietariin, jossa se vietti muutaman kuukauden odotellen vientipapereiden järjestymistä. Se oli tarkoitus kouluttaa ja myydä eteenpäin.
Elenalle "Danja" saapui syyskuussa 2007. Hän kertoi hevosen olleen alkuun hyvin hiljainen ja rauhallisesti vain katselleen ympäristöä, eikä ihmetellyt mitään. Ratsastaessa se ei osannut juurikaan mitään ja oli erittäin hidas ja jopa maastossa vaikea saada siirtymään raviin. Se on kuulemma koulutettu herkuilla lahjomalla ensin pohkeelle ja myöhemmin ihan istunnallakin siirtymään raviin. Laukkakin tuli opetettua. Raipasta Taavi ei välittänyt yhtään. Ajossa Taavi on kuulemma osaava ja rauhallinen. 





Se oli kerennyt olla Elenalla kuukauden, kun se koetti ensimmäisen kerran purra. Parin päivän päästä se yritti uudelleen. Se sai molemmilla kerroilla nenilleen ja siitä tuli kuulemma todella mukava sen jälkeen. Oli mustasukkainen Elenasta ja hirnui nähdessään. Elenä on sitä mieltä, että Taavi on "yhden ihmisen hevonen", jonka luottamus pitää ansaita. 
Taavi oli Elenalla talven yli, koska se oli purrut ihmistä. Kun se ei enää uudelleen yrittänyt purra, se tuli keväällä  myyntiin.





 



Ilmoituksessa oli mainittu, ettei se sovi lapsille eikä kilpailukäyttöön (harraste- ja maastokäyttöön siis). "Kentällä hidas, kuin mato, kuten maastossakin" -oli kirjoitettu ilmoituksessa.
Vaellustallilta oli soitettu ja kyselty Taavista. He kuulemma etsivät juurikin hidasta, kun sellaista on vaikea löytää. Heille oli myös kerrottu, että Taavi oli purrut ja että sitä ei saa jättää lasten kanssa ilman valvontaa.

Toukokuussa 2008 Taavi sitten lähti vaellustallille ja Elenan tiedot sen elämästä päätyvät tähän.



Onnistuu se laitumelle viesti näinkin... :D





Olen myös koettanut selvittää Taavin vaiheita Elenalta lähtemisen jälkeen, mutta minulla ei ole kuin pieniä tiedonmuruja ja viimeisimmän edellisen omistajan kertomaa.

Taavi kerkesi olla kyseisellä vaellustallilla ilmeisesti vain kesän yli (minulle on tähän asti puhuttu, että se olisi ollut siellä vuoden, mutta omistajanvaihdoshistoria puhuukin muuta?), kunnes se lokakuussa myytiin sille henkilölle, jolta minä sen ostin. Olin myös yhteydessä kyseiseen vaellustalliin, mutten saanut kuin epämääräisen vastauksen, että tutulta näyttää ja rauhallinen oli..

Vaellustallilta myynnin jälkeen se on viettänyt leppoista pullaponin elämää liikkuen melko harvakseltaan ja pääsääntöisesti kevyesti. Se asui shettiksen kanssa "pihatossa" ja oli ilman kenkiä. Sille oli käynyt jossain vaiheessa tämän omistajan kanssa jonkinlainen tapahtuma traktorin ja peräkärryn kanssa. Taavi oli säikähtänyt ja peruuttanut ojaan. Muuten ilmeisesti yhteiselo oli sujunut mutkattomasti.
Tämän omistajan kertomana se olisi vaellustallilla jumitellut tallin oville, eikä sen kanssa olisi käytetty raippaa ollenkaan. Ja lopulta se tosiaan olisi myyty liian hitaana pois. Tiedä sitten, nämä tiedot ovat mutkan kautta tulleita. 


Taavi juuri kopista purettuna 4.7.2012, klo 20:35


Taavi kerkesi olla edellisellä omistajallaan lokakuusta 2008 aina heinäkuuhun 2012, jolloin Taavi saapui meille, elämänsä viimeiseen kotiin. 






Kuvat ovat (kahta viimeistä lukuunottamatta) kaikki ajalta 2007-2008 ja niiden käyttöön olen saanut luvan Elenalta. Kiitos! 

Pikkaisen täytyi noita ajankohtia ja vuosilukuja mietiskellä, tarkistella ja päätellä Hippoksen avulla, toivottavasti ne ovat nyt lähellä oikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.