sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Sadepäivän koulujumppa



Tänään sain houkuteltua K:n kuvaamaan minua ja Rippeä kentällä. Halusin nähdä, miltä se näyttää silloin, kun se tuntuu hyvälle. Tietenkin sattui kevään ensimmäinen sadepäivä.. Se teki ratsastuksesta kiireistä ja ponin keskittyminen kärsi. Siihen nähden lopputulos oli ihan hyvä. Se oli sellainen, josta normaalitilanteessa olisin sitten lähtenyt vasta työstämään lisää. Ripelle sopii kunnon alkuverryttelyt laukassa, jotta se saa paikat kunnolla lämpimäksi.




Videoiden muokkaamiseen menee niin tuhottomasti aikaa, että niitä ette ainakaan vielä saa. Muutaman kuvamaistiaisen sensijaan koetin napata. Eihän se meno näytä läheskään samalta videolla edes puolta ajasta, mutta pieniä pilkahduksia ja hyviä hetkiä mukaan mahtuu. 




 
Vastalaukka on ollut harjoituksena meille aivan oivallinen. Se venyttää ponin kupeita ja nostaa selän ylös. Sen tuntee satulaan asti, kun saa ponin ns. läpi ja se alkaa kulkea omalla moottorilla läpi koko rungon. Iso kenttä on myös plussaa, koska silloin Rippe saa ravata tarpeeksi isosti ilman, että tarvitsee kokoajan kääntää kovin jyrkästi. 

Videoista näki myös sen, että voisin ottaa ohjat lyhyemmäksi, jolloin saisin pakkaa vähän enemmän kasaan. Sitä on Ripen kanssa todella vaikea jotenkin hahmottaa, että missä sen pää on. 
 




Oli meillä myös vähän erimielisyyksiä pariinkin otteeseen, toinen liittyi siihen iänikuiseen kakkaongelmaan ja toinen sitten yleiseen tuijotteluun. Ripellähän on tapana alkaa hidastamaan jo kauan ennen, kun se lopulta kakkaa. Ennen sen pysähteli kentän reunoille jatkuvasti, mutta nyt se on saatu aikalailla kitkettyä pois. Nytkin se alkoi hyytyä ja tiesin, mistä se johtuu. Se ei suostunut nostamaan laukkaa ja muuttui ihan kuuroksi. Lopulta hermostuin ja pari kertaa annoin raipasta, kun laukka katkesi kaikesta pyytämisestä huolimatta. Rippe tästä kiukustui ja pukkasi oikein kunnolla. Heh. Mutta sitten se sai tehtyä asiansa ja päästiin jatkamaan hommia paremmalla eteenpäinpyrkimyksellä. 

Tuijottelu on muuten vaan rasittavaa, kun kesken hommien alkaa kuikuilu. Olen koettanut viime aikoina lähinnä ajaa liikettä eteen aina tuijottelun alkaessa. Joskus joudun aika ronskisti nykäisemään ohjasta, kun hienotunteisempi huomauttelu ei auta.



Onneksi kengittäjä tulee huomenna ja saadaan kaviot lyhyemmiksi. Etuset alkavat olla jo valtavan pitkät ja ihan varmasti haittaavat liikettä. Vaihdoin Ripelle D-nivelen kolmipalan sijaan ja se tuntuu olevan hyvä valinta. Suu vaahtoaa ja poni tuntuu tyytyväisemmältä. Samainen kuolain on ollut käytössä kaikilla hevosillani jossain vaiheessa. Elmo siihen aikanaan ihastui ja senjälkeen olen käyttänyt sitä muillakin. 

Eläinlääkäri kävi myös ottamassa perjantaina Ripestä sen kontrolliverikokeen, se ei ollut vielä lauantaina valmistunut. Katsellaan mitä se näyttää. Nyt Rippe on saanut kaksi päivää noin 1/6, eikä ainakaan tänään horjunut. 



Tässä totesin K:lle, että nyt se tuli läpi ja sen voi ilmeestäkin päätellä.

12 kommenttia:

  1. Vanha aineenvaihdunta sairautta poteva hevonen tarvitsee ne kakkataukonsa. Tuskin teidän treenit niistä parista tauosta piloille menisi. Tuli äärettömän paha mieli tästä postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luitko ollenkaan ajatuksella postausta? Enhän missään vaiheessa sanonut, ettei Rippe saa kakkataukojansa. :D Tästä on ollut täällä puhe ennenkin.

      Se todellakin saa kakata aina paikallaan ja tekeekin niin. Kyse on siitä, ettei ratsastuksesta tule mitään jos hevonen viiden minuutein välein pysähtyy odottamaan sitä kakkaa ja tätä jatkuu 20min kunnes se kakka joskus tulee. Ja sillävälin työkentelystä ei tule mitään. Ja kun meidän treenit kestää yleens sen 30-40min, niin jos puolet odotellaan kakkaa saapuvaksi, niin e se jo vähän haittaa. Tapa on tosiaan jo lähes jäänyt pois.
      Tänäänkin tarjosin sille pariinkin otteeseen mahdollisuutta nostaa häntää, kun tunsin sen hyytyvän.

      Edellisen omistajan mukaan Ripellä on ollut tämä tapa jo vuosia, että se tunneilla pysähtelee jatkuvasti odottelemaan ja saattaa kakkia muutama pallo kerrallaan pitkin tuntia.

      Jos kyseessä olisi aineenvaihduntaan liittyvä ongelma, niin varmaan se pysähtelisi maastossakin odottelemaan kakkaansa hyvissä ajoin. ;) Siellä se kuitenkin pysähtyy vaan, kun sillä oikeasti on jo hätä.

      Eli ole huoletta vaan, vanha hevosparka saa kyllä kakkataukonsa. Se saa taukoja myös leivänsyönnin merkeissä lähes jatkuvasti.

      Poista
    2. Koska paska puhututtaa aina, haluan minäkin jakaa kakkataukokokemuksiani. Kouluni maneeseissa on sääntö että ratsastajat itse keräävät hevostensa lannat heti kun niitä tipahtelee. Siis kesken ratsastustunnin laskeutudaan alas noukkimaan kakat (koska maneeseissa on aikamoinen liikenne ja aikamoisen arvokkaat pohjat). Ja voi morjens kun osa hevosista on oppinut sellaisiksi kakkalingoiksi! Siis oikeasti ne pipanoivat koko tunnin, pallero sinne ja toinen tänne, ja joka kerta ratsastaja keskeyttää työnteon ja hyppää korjaamaan pallerot talteen. Tottakai hevonen oppii siihen että työt loppuu kun kakkaa, ja osa käyttää tätä ihan suvereenisti hyväkseen. Sanotaan sitten hevosen "älystä" ja ajattelukyvystä mitä tahansa.

      Toki se ratsastajallekin on helpompaa että sonta on yhdessä läjässä (on yhtä kuin pysähdys), mutta jotkut hevoset haluaisivat koko ajan seistä paskalla liikkumisen sijasta. Ei se aina ole julmuutta käskeä hevosta liikkumaan vaikka kakattaisikin.

      Poista
    3. Kiitos tästä kokemuksesta. :) Tosiaan - meillä saa paskoa paikallaan, mutta ei sitä paskaa nyt sentään jäädä odottelemaan. Sitten pysähdytään, kun hätä on.

      Tämäkin on siitä rasittavaa, että esim. maastossakin Rippe vetää laukasta suoraan liinat kiinni jos hätä yllättää..

      Poista
  2. Vau, ihan oikeita lihasrajoja sieltä erottuu! Nauratti kun luin tätä: itsekin tänään reenasin vastalaukkojen kautta laukkaan lisää kantovoimaa ja oli sellainen vesisade että Pena ehdotti kaikki vapaakäyntihetket josko se vain kääntäisi persiin tuulta ja sadetta vasten ja jäisi siihen tököttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä me ollaan menossa oikeaan suuntaan. Hitaasti, mutta aivan varmasti. :) Tuntuu hyvälle kun ollaan saatu vähän tästä ratsastuksesta taas kiinni, eikä poni tunnu enää niin huteralta ja heiluvalta joka suuntaan.

      Sade vähän latisti menoa kummankin osalta ja kuvaajakin oli vähän kyllästyneen näköinen ajoittain. :D Taavin kanssahan sateella ratsastus oli li mahdotonta, koska se väenvängällä kääntyi persus kohti sadetta ja tönötti siinä. Rippe suostui kuitenkin aina kiltisti töihin.

      Poista
  3. ei vanha hevonen tarvitse taukoa sontimiseen?! Ei mikään hevonen tarvitse :D erikoinen aihe pahoittaa mielensä...
    Ps Rippe on hieno, niin hieno:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha. Eihän ne tarvitsekaan. Rippe(-parka) kuitenkin saa kakata paikallaan. :D Mielensäpahoittajia riittää kyllä jokaiselle asialle.

      Ja kiitos. :)

      Poista
  4. Onpa tosiaan lihastakin! Hienon näköistä menoa. :)

    VastaaPoista
  5. Monenmoisia kakkatarinoita tuli mieleen kun tätä luki :D Cheri vainaa oli kakkaamisen mestari maastossa ja kun se hätä tuli niin se todellakin iski kesken kiitolaukan ja se oli sillä seis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin meilläkin. :D Se on perässätulevalle kiva, kun tulee äkkiseis..

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.