keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Huh taas!



Tänään tallilla odotti pirteä ja iloinen Rippe. Paukamista ja turvotuksista ei ollut tietoakaan, ruoka oli maistunut ja karsina oli yhtä siisti, kun ennekin. Kranion jälkeen pitäisi levätä pari päivää, mutta tultiin siihen tulokseen, että Rippe käy kuitenkin vatsan toiminnan varmistamiseksi vähän taluttelulenkillä. En kerennyt pitkää lenkkiä tehdä, kun oli kauhea kiirus töihin.
Rippe sai vielä lämpimän vellin ja jätin sille illaksi vielä toisen, että maha varmasti nyt toimii.

Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että kaikki on ok ja suunta taas ylöspäin!





13 kommenttia:

  1. Ihana kuulla, että poni voi paremmin!

    Mä olen viime aikoina ahkerasti kertaillut sun vatsavaivoista kertovia postauksia... Totuin aivan liian hyvälle aina niin terveen Nopsun kanssa ja nyt hysteerisenä opettelen jalkojen anatomiaa ja luen ruokinnoista kun meidän mammman jalat nesteilee ja vatsa oireilee. Kuuluiko muuten Taavin oireistoon kivikovan tuntuinen vatsa? Mun K kyllä kakkaa aivan normaalisti, jopa usein, mutta vatsa tuntuu ratsastaessa jalkaa vastenkin todella kovalta. :/ Painelemalla se ei reagoi lainkaan, harjaamalla välillä kyllä näyttää hapanta naamaa ja kipeät päivät kyllä huomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla sinusta! Onneksi mainitsit Nopsun, muuten en olisi osannut yhdistää. :)

      Taavin maha tuntui ennen mahahaavan dianisointia nimenomaan kovalle parhaiten sitä kai kuvaisi sana "puukylki". Sittemmin puukylkisyys katosi, mutta vatsa oli usein pinkeä varsinkin takaosastaan.

      Mitä teillä syödään? Onhan Greenline jo ruokinnassa? Se auttaa ja tasoittaa aika montaa vatsavaivaa, Rippekin siirtyy siihen nyt.

      Poista
    2. Joo puukylkinen kuvaa kyllä meiän mammaakin hyvin. :( Meillä on omistajan vuoksi ollut tosi vaihtuva ruokinta, hän on siis saattanut pahimmillaan parin viikon-kuukauden välein vaihdella ruokintaa... Vatsavaivoille on siis "onneksi" selkeä syy ja toivon että se auttaa jo paljon, että saadaan oikeanlainen pysyvä ruokinta ja jatkuvat muutokset loppuvat. Nyt K tulee mulle ylläpitoon ja Greenlinen lisäsin jo ruokintaan. Racingin Selectediä ajattelin kokeilla siihen lisänä ja pellavaa se onkin koko ajan syönyt. K varsoi elokuun alussa ja on tällä hetkellä imetyksen jäljiltä tosi kuivassa kunnossa. Toivon että tuo Greenline auttaisi myös massan kasvatuksessa, vierotuskin tapahtuu lähipäivinä.

      Poista
    3. Jatkuva ruokinnan vaihtaminen on tosiaan huonoksi. Pitäisi malttaa odottaa tuloksia jonkin aikaa. :)

      Jos tuntuu, että massaa tarvitsee lisää, niin ihan joku kunnon proteiinilisäkin voisi olla paikallaan. Meillä on Rippe syönyt Krafftin Pluss Proteinia tai Racing Proteinia, kummastakaan ei pahaa sanottavaa. Ja nämä yleensä sopivat myös mahaongelmaisille, niissä on matala tärkkelys ja sokeri.

      Racing Selectedhän koostuu lähinnä mainitsemistasi pellavasta ja greenlinesta, joten sinällään se voi olla turha. Maksat vain samasta tavarasta eri muodossa. Jos haluat, niin voit tietty kokeilla myös pelkkää Selectediä, jolloin säkkien ja purnukoiden määrä vähenee.. :)

      Poista
    4. Okei, täytyypä harkita noita! Mä ajattelin, että tuohon Selectediin sitten sisältyy kaikki tarvittavat kivennäiset ja hivenaineet joita Greenlinessa ei ole? Ja se kuitenkin sopisi vatsavaivaiselle. Hmm täytyypä miettiä vähän uusiksi :)

      Poista
    5. Seletedissä tosiaan on valmiina kivennäiset yms., mutta syöttömäärä taitaa isolla hevosella olla monta litraa päivässä jos haluaa käyttää sitä täysrehun tapaan (siis ainoana väkirehuna ilman kivennäislisää). Muutenhan se sopii kyllä mahavaivaiselle ja on hyvä rehu noin muutenkin. Tokihan siihen voi sitten lisätä kivennäisiä säkistä lisää, niin minä Ripellä tein. Se kun ei saanut edes litraa päivässä.. :) Ripellä eteen tuli maistuvuus, puurona kelpasi hyvin, mutta kuivana ei tuntunut oikein uppoavan. Taisi olla aika kuivaa tavaraa pureksittavaksi.

      Mutta samaan lopputulokseen pääset jos sekoitat Greenlinea, pellavaa ja kivennäisen erillisestä pussista. Silloin ruuan määrää on helpompi muutella. Makuasioita! Jos ruokaa voi laittaa alkuun enemmänkin eteen, niin Selected voi olla ihan hyvä vaihtoehto.

      Poista
    6. Hyvä pointti, tuota en ole tullut edes ajatelleeksi! Olisikin tosi kätevä, että Greenlinen ja mahdollisesti jonkun proteiinilisän määrää voisi muutella helpommin sen mukaan, miltä hevonen alkaa näyttää ja tuntua. Kiitos hirveesti neuvoista! Nopsu pysyi aina niin hyvässä kunnossa sillä tutulla hyväksi havaitulla ruokinnalla, että oon tullut ihan uuden haasteen eteen kun nyt ruokittavana on liian hoikassa kunnossa oleva, lihakset tiputtanut, varsomisesta kuntoutuva, vatsavaivainen mutta kuitenkin tällä hetkellä vähän turhankin virtaisa hevonen :D

      Poista
    7. Hei pakko vielä kysyä, millaisia määriä olet antanut pellavaa? :)

      Poista
    8. Näin sitä joutuu sitten ottamaan asioista selvää. Kysyvä ei tieltä eksy. ;) Tsemppiä kuntoutukseen.

      Pellavaa olen itse antanut 1-3dl päivässä tiedän ihmisiä, jotka antavat puolta litraakin. :) Taavillehan pellava ei sopinut, vaan se kipeytyi siitä enemmän ja piereskeli. Sekin mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon! Ripelle pellava taas on sopinut ihan hyvin ja on tarkoitus tosiaan ottaa ruokintaan paremmin mukaan, onhan siinä paljon hyvää.

      Poista
  2. Hyvä, että pääsitte paukamista näinkin helpolla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, toivottavasti eivät koskaan enää palaa moiset kiusankappaleet. :)

      Poista
  3. Hyvä homma, että näyttäisi menevän ohi. Kaikkea sitä voikin tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä muuta sano, kaikkea tosiaan... :D Onneksi poni vaikuttaa jo ihan omalta itseltään.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.