tiistai 18. marraskuuta 2014

Vaikka sua rakastaisin enemmän, nauraisin pois kaiken ikävän..





Taavin lopetuksesta on kulunut vasta aivan hetki. Sen poissaoloa on vieläkin välillä vaikea käsittää. Kaikki tapahtui lopulta niin nopeasti. Ikävä on aivan valtava ja riipii sisuksia. Toisaalta olo on levollinen, koska Taavilla ei ole enää kipuja eikä huolia. Minun suuri unelmani, oma sinisilmäni, maailman kaunein hevonen on poissa.

Asiaahan olin tosiaan pohtinut jo aiemmin blogissa, mutta vielä torstaina olin hyvällä tuulella ja täynnä taistelutahtoa. Maha vaan ottaa oman aikansa ja olihan Taavi ollut ehkä hetkellisesti piristymään päin.

Perjantaina menimme Sannan kanssa tallille ja valjastimme Taavin kärryjen eteen. Ensimmäinen ravipätkä oli järkytys. Taavi ontui takapäätään hyvin voimakkaasti ja se näkyi sitten jopa käynnissä. Pihalla juoksuttaessa tulimme siihen tulokseen, että jalka on mitä luultavammin se "terveempi" vasen. Jalat pettivät kurveissa alta ja ontuminen oli selkeää.

Jalassa ei päällisin puolin ollut mitään selittävää vikaa, ei kuumotusta, ei turvotusta, ei aristelua. Oireiluahan on sitten ollut jälkikäteen ajateltuna jo pidempään. Se on ollut jäykähkö ja liikkunut kentällä huonosti jo pitkään eli kyse tuskin on mistään yhtäkkisestä vammasta.

Sen illan aikana minä itkin, itkin ja mietin. Me mietimme kaikki vaihtoehdot läpi, mietimme hevosen parasta ja itkimme.
Mietimme toki myös mahdollista klinikkareissua, mutta mitä se olisi lopulta muuttanut? Uusi vamma muiden jatkoksi? Ehkä vasemman takapolven alkava nivelrikko oli nyt edennyt isommaksi nivelrikoksi? Vaikka vamma olisi ollut hoidettavaa laatua, olisi Taavilla edelleen oikean polven nivelrikko ja mahavaivat, senlisäksi sillä on monta pienempää juttua, kuten hampaiston ongelmat ja outo kutina. Puhumattakaan siitä, että epäilin sillä olevan aineenvaihdunnan kanssa ongelmia.

Ja vaikka maha sitten olisikin saatu kuntoon, ei jalkoja voi parantaa. Ne vain pahenevat entisestään. Eikä Taavi ole nyt edes liikkunut kovinkaan rankasti.

Taavin vaivat kaikenkaikkiaan olivat melko haastavia hoitaa. Hoitamalla yhtä vaivaa, tulit pahentaneeksi toista. Nivelet tarvitsevat liikettä, mutta maha kaipaa kipeinä aikoina lepoa. Nivelien takia paino pitäisi saada alas, mutta maha ei kestä heinän vähennystä tai pitkiä taukoja ruokinnassa. Nyt muutaman päivän aikana rajoitetummalla heinällä (10kg päivässä tuplaverkkojen läpi nypittynä vapaasti) oleminen sai aikaan ruoka-agression heräämisen ja mahan kosketusarkuuskin palasi. Liikunnan rankkuutta ei voi lisätä, koska nivelet eivät kestä ja maha ei siedä pitkiä pätkiä ravia tai laukkaa, eikä myöskään ympyröitä. Nivelien ongelmat ja kivut heijastuvat myös mahaan.
Koska nivelet vaivasivat myös laihana, niin ongelma tuskin edes poistuisi kokonaan laihduttamalla. Ja kaiken tämän lisäksi minulla ei edes ollut keinoa mahavaivojan taltuttamiseen, eikä edes varmaa syytä oireisiin.

Hevosen kannalta tilanne on myös kurja siinä mielessä, että vaikka se hetken olisikin ollut oireetta, niin suurimman osan vuodesta se oli kipeä jostakin. Viimeisinä päivinään Taavi oli jo melko hapan, eikä oikein tykännyt kosketuksesta. Ja syksy on sille kaikkein vaikein. Ja nykyään syksyt tuntuvat kestävän ikuisuuden.

Jo pidemmän aikaa koko arki oli täyttynyt huolesta Taavin voinnin suhteen ja jatkuvasta tarkkailusta, oireiden kyttäämisestä. Jatkuvasti mietin mielessäni uusia keinoa helpottaa sen oloa. Olen jo pitkään ollut todella väsynyt. Tallilla vastassa oli useimmiten luimiva ja huonotuulinen hevonen, jollainen se ei kuitenkaan perusluonteeltaan ole.
Havahduin itse tilanteeseen joku aika takaperin, kun kirjoitin jollekin tätä samaa litaniaa nivelistä, mahan kunnosta ja niiden hoitamisen vaikeudesta. Luin tekstini kertaalleen uudelleen ja ajattelin ekaa kertaa, että jos lukisin tekstiä ulkopuolisen silmin, niin vastausta ei tarvitsisi kovin kauaa miettiä. Kysyisin kirjoittajalta: "Eikä tuollainen hevonen kannattaisi laittaa pois?". En koskaan lähettänyt sitä kirjoitusta vastaanottajalle.

Ja kun tänne laitetun pohdiskelevan kirjoitukseni jälkeen muutama henkilö uskalsi sen minulle sanoa tai kirjoittaa, sain vahvistusta ajatukselle. Se tuntui toisaalta niin hyvälle, että joku antoi minulle synninpäästön; laita pois, olet jo yrittänyt tarpeeksi.
Minä kuitenkin ajattelin vielä yrittää hetken, koska se päätöksen teko tuntui niin vaikealle ja kaikki niin lopulliselle.

Alunperin olin päättänyt, että katselen mahan tilannetta vuoden vaihteeseen ja tehdään päätöksiä sitten. Koska takapää alkoi pettämään, en nähnyt enää mitään järkeä pitkittää tätä. Näinkin monisairaan hevosen hoitaminen ja kipujen pitkittäminen olisi minusta enemmän ihmisen omaa itsekkyyttä ja hevosen tekohengitystä.

Lopulta yömyöhään perjantaina sain päätöksen valmiiksi. Minä itkin koko illan ja seuraavan aamun, sen jälkeen olo oli melko turta. Toivoin, että kaikki olisi ohi mahdollisimman nopeasti, sillä päätöksen teon jälkeen odottelu tuntui ahdistavalta. En kertonut päätöksestä etukäteen juuri kellekään, koska en halunnut kenenkään yrittävän pyörtää päätöstäni. Onneksi lopulta asiat järjestyivät niin, että lauantaina kaivettiin hauta ja muutaman vaiheen jälkeen sunnuntai-illalle saatiin asiansa osaava ampuja paikalle.

Taavi vietti viimeisen tuntinsa syöden suurimpia herkkujaan kauraa ja pellavapuuroa. Leikkasin hännän muistoksi ja loppu letitettiin. Halusin Taaville mukaan sen oman loimen, joten se puettiin sille valmiiksi. Kovasti ei harjailtu tai paijailtu, olimme vain.

Taavin elämä päättyi silmänräpäyksessä, pää kauravadissa, yhteen laukaukseen. Seisoin sen vieressä viimeiseen asti. Kauniimpaa lähtöä en olisi voinut edes toivoa. Se haudattiin Maunon viereen laitumien taakse nukkumaan. Myöhemmin vien sille vielä muistolaatan paikalleen.

Päätös lopettamisesta oli ehkä yksi elämäni kaikkein vaikemmista päätöksistä. Elmon lopetuksesta päättäminen toi levollisen mielen, mutta Taavin lopettamisen ajatteleminen sai minut ahdistumaan aivan kamalasti, eikä ahdistus kadonnut kokonaan missään vaiheessa. On kamalaa päättää toisen elämästä, enkä minä olisi ollut vielä valmis luopumaan.

Vieläkin välillä mietin, teinkö oikean ratkaisun, mutta haluan uskoa, että tein. 






Kun kuitenkin aina
On elämä laina

65 kommenttia:

  1. Olen ihan varma, että päätös oli oikea. Kamala ja raskas, mutta oikea.

    Taavi ei olisi voinut saada parempaa kotia muualta, yritit sen kanssa niin paljon ja halusit ymmärtää sitä parhaasi mukaan. Nivelrikko taas on toisaalta hyvin kipeä ja parantumaton, kaikkien noiden muiden ongelmien lisäksi. Itselläni on enemmän tai vähemmän kroonista kipua ympäri kroppaa, ja voin sanoa, että se vaikuttaa elämänlaatuun ja mielialaan ehkä enemmän kuin uskoisikaan. Viimeinen palvelus siis ystävälle, suruthan on vaan elävien murhe. Kamalasti voimia suruun ja tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on totta, että surut ovat elävien murhe ja hevonen ei kuolemaansa murehdi. Juuri tuo nivelrikko on kalvanu minua melkein diagnoosista asti, sen kanssa eläminen on ollut melko stressaavaa. Kun toisen kivuista ei koskaan tiedä.

      Poista
  2. Otan osaa. Teit oikean ratkaisun. Lopetuspäätös ei mielestäni ole koskaan väärin, kipeän hevosen myyminen puolestaan on. Päätös lopettaa oma rakas on todellakin elämän vaikeimpia, tiedän sen koska olen itsekin sen joutunut tekemään. Mutta ajan myötä helpottaa ja rauhan saa kun tietää ettei se tärkeä eläin taatusti kärsi koskaan enää.

    Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin uskon, että rauha vielä tulee, kun aikaa kuluu. Nyt kaikki on kaaoksena päässäni. Siksi halusin päästä kirjoittamaan ne näin pian myös tänne blogiin, jotta sain ajatuksia vähän selvennettyä.

      Kiitos!

      Poista
  3. Teit kaikkesi ja lopulta oikean päätöksen. Voimia Elina sinulle.

    Kyynelsilmin tätä luin. Kohta pakkaan yhden hevosistani matkalle, jonka määränpäätä ei vielä kukaan tiedä. Siinä voi käydä hyvin tai huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Tuollaiset matkat ovat raastavia, minä pelkäsin jokaista klinikkareissua (oletan, että olette menossa klinikalle) aivan kamalasti, mietin joka kerta, onko tämä se viimeinen.

      Poista
  4. Valintasi on aivan varmasti ollut oikea ja oikea-aikainen. Hyvä että kirjoitat, se selkiyttää ajatuksia. Ehkä Taavin raju ontuminen oli merkki sinulle, niin kuin meilläkin Immun ontuminen yllättäen kun vielä keikuttelin päätöstä ja lykkäsin päivän sopimista aina viikolla ja taas viikolla. Sitten ei vain voinut enää perääntyä.

    Vielä osanottoni ja voimantoivotukset, saa ja pitää surra, ja kun suru tulee valmiiksi, se väistyy taka-alalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin haluan ajatella, että se ontuminen oli ikäänkuin vihje.

      Se tunne on vapauttava, kun kaiken päätöksen, valmistelun ja kaaoksen jälkeen tulee se viimeinen laukaus. Itku tuli heti sen jälkeen, kaikki oli ohi silmänräpäyksessä.

      Kiitos. Kauniisti sanottu surusta, kyllä tämäkin suru joskus tulee valmiiksi, uskoisin.

      Poista
  5. Kyllä päätös oli varmasti oikea. Hevonen ei voi kipuaan sanoiksi pukea, eikä se päiviään laske - ystävälle voi tehdä vain oikean palveluksen kun elämä käy liian vaikeaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miten se onkin niin helppo toiselle sanoa, että teit oikean päätöksen samassa tilanteessa ja todella tarkoittaa sitä, mutta omansa kohdalla sitä pohtii ja miettii.

      Poista
  6. Oikein paljon voimia sinne suuren surun keskelle. On totta että toiselle on helppo sanoa että teit oikean päätöksen. Mutta,jo pelkästään blogista kävi ilmi että teit aivan kaiken mitä vaan voi tehdä hevosesi eteen. Ja uskon että blogista ei edes välity ihan kaikki teot ja henkinen tuki jota hevosellesi annoit. Jossittelu on pahinta,mutta ihmismieli on armoton jossittelun suhteen... Kaikista haasteista huolimatta,teillä oli kaunis tarina yhdessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta viestistä! Minäkin pidän meidän tarinaa kauniina. Taavi opetti minulle todella paljon, se on oikeastaan muuttanut koko ajattelutapani. Sen ystävyys oli ansaittava, mutta sen jälkeen se oli uskollinen. Voi miten paljon olisin antanut jos olisin saanut sen terveenä.

      Se on totta, että kaikki ei blogin kautta välity. Blogista puuttuu myös osa pienemmistä huolista ja murheista, välillä isommistakin. Koska en enää, varsinkaan loppuajasta, jaksanut kirjoittaa niitä kaikkia tänne. En halunnut kuulla, kuinka vaivat johtuvat lihavuudesta tai kuinka minun pitäisi toimia. Ja kuinka kaikki olisi ratkaistavissa jos minä vaan panostaisin enemmän. Kun olin jo kokeillut lähes kaikkea ja antanut kaikkeni.

      Poista
  7. Itkuhan tätä tuli lukiessa. Itku tuli myös aamulla lenkillä, kun tajusin kulkeneeni tietä jonka nimi on Taavintie <3

    Mie en ainakaan ole hetkeäkään ajatellu, että olisit tehny väärän valinnan. Sie jos kuka hevosesi tunnet ja oot aina osannu ajatella hevosen parasta. Ja kuten jo eilen keskusteltiin, niin Taavi näytti aina jos olo ei ollu hyvä, se ei halunnu miellyttää ja esittää muuta.

    Oisin suonu teille kahdelle vielä monia vuosia, mutta aina asiat ei meni niin kuin toivotaan. Nyt on Taavin hyvä olla ilman kipuja.

    Voimia sinulle ystäväni <3

    VastaaPoista
  8. Tiedän niin hyvin, miltä tuntuu kun joutuu päättämään rakkaan ystävän elämästä. Kun koko ajan on se pieni epävarmuus, että onko tekemässä oikein. Mutta sä teit ainoan oikean päätöksen tuossa kohtaa. Kukaan ei voi tosissaan sanoa, ettetkö olisi tehnyt kaikkea mahdollista ja mahdotonta Taavin puolesta.

    Hirveän surullista silti, te olitte Taavin kanssa aivan ihana parivaljakko. Taavi oli aivan valloittava hevonen, teki varmasti lähtemättömän vaikutuksen moniin, minut mukaanlukien. Tuntuu niin epäreilulta, teille olisi suonut vielä vuosia ja vuosia lisää yhdessä.

    Mutta se valtava suru muuttuu hiljalleen kiitollisuudeksi yhteisestä elämästä. Niitä pieniä, arkisia, ihania muistoja vaalii rakkaudella. Ja on onnellinen siitä, että osasi päästää ajoissa irti. Ikävä on aina, mutta toivottavasti sekin muuttuu hiljalleen siedettävämmäksi. Näin ainakin mun kohdalla on, kun ajattelen Nopsua. Paljon voimia jatkoon. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivon, että suru tosiaan väistyy pikkuhiljaa ja muuttuu kauniimmaksi. Nyt tuntuu, ettei itkulle tule loppua ollenkaan ja ikävä on loputon suo. Vaikka tiedän, että päätös oli Taavin kannalta ainoa oikea, itsestäni en olisi niinkään varma. Sydän pakahtuu ja olisin niin halunnut vielä yhteistä aikaa Taavin kanssa, se oli niin ainutlaatuinen ja niin puoleensavetävä.
      Hevosen kannalta päätökset kuitenkin on tehtävä, sehän kipujen kanssa joutuu elämään. Ja kuitenkin lopulta jos Taavi on onneton, silloin myös minä olen.

      Poista
  9. Teit oikean päätöksen. Vaikka se vaikeaa varmasti oli <3 Itku tuli täälläkin. Voimia!

    VastaaPoista
  10. Kyllä ratkaisusi oli varmasti oikea ja Taavi laukkaa nyt onnellisena pilvilaitumilla.

    Kyllä suru ajallaan helpottaa ja jäljelle jää kauniit muistot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      On ihanaa saada tukea tällaisella hetkellä.

      Poista
  11. Niin hieno kirjoitus Ellu - jälleen kerran <3 Omien - ja osin meidän yhteistenkin - kokemusten kautta uskon minäkin pystyväni tuntemaan sen, mitä sinä tunnet. Kyyneleet valuen tätä luin. Tiedän kokemuksesta myös sen, mitä synninpäästö näissä päätöksissä itsellemme tarkoittaa. Sinä jos kuka yritit ja annoit kaikkesi - yhtään enempää et olisi voinut ja päätöksesi oli ainut oikea <3 Sanna

    VastaaPoista
  12. Aivan oikea päätös. Sydäntä lämmitti jotenkin että hevosen parasta ajateltu myös lopussa eli lopetustapa, hevosella niin nopea loppu kun olla voi ja suu makeana viime hetkellä. Arvostan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle oli aivan erityisen tärkeää, että Taavi lopetetaan nimenomaan ampumalla ja se saa syödä kauraa vadista loppuun asti. Olin päättänyt sen, kun katselin edellisen hevosen kuolinkamppailua piikkilopetuksessa.
      Joudun tämän asian kanssa ihan vähän jopa väittelemään, mutta olin päättänyt pitää oman tahtoni. Ja kun sain sille sellaisen lopun, sain myös tietyllä tapaa rauhan asian suhteen.

      Poista
  13. Otan osaa :-( tiedän tunteen, oman lopetuksesta on jo puolitoista vuotta, ja vieläkin miettii tekikö oikein, olisiko voinut tehdä jotain toisin, tai yrittää vielä kerran. Vaikka oikeasti ei olisi, harmi kun näihin ei saa varaosia.

    Kevyitä taivaslaukkoja Taaville, ja hurjan paljon jaksamista sinulle, päätös oli varmasti oikea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joku ylempänä kirjoittikin, että ihmismieli on jossittelun suhteen armoton ja se on ihan totta. Minäkin mietin, miten harmi on, ettei hevosille ole tekoniveliä..

      Poista
  14. Herranjumala. Tulin pikaisesti lukemaan bloggerin lukulistan ennen nukkumaanmenoa ja mitä täällä olikaan. Toki luin aiemmin huolestasi mutta en ollut ihan näin perillä. Ai kamala mikä järkytys, ihan tässä ottaa aikaa sulatella asiaa vaikka ei ole teitä edes koskaan nähnytkään. Olen todella pahoillani, ei tässä sanat riitä :( *halaus*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin jo, että milloin uutinen tavoittaa sinut. Minäkään en tosiaan ennen perjantaita ollut ajatellut, ettei Taavia enää tällä viikolla ole. :(
      Se on hassua, miten blogityyppeihin samaistuu ja heistä tulee osa elämää, vaikka on vain lukenut juttuja tietokoneen ruudulta.

      Kiitos! Suru on surtava, jotta pääsee eteenpäin. Siinä onkin tekemistä.

      Poista
    2. Mun reaktio oli sama kuin Bessiellä ja oottekin pyörineet Taavin kanssa mielessäni viime päivinä. Tämä teksti kuitenkin avasi paljon sun ajatuksia ja ymmärrän paremmin kuin hyvin päätöksesi. Voimia jaksamiseen, suru muuttaa vielä muotonsa iloksi mitä on saanut kokea.

      Poista
    3. Kiitos! Eiköhän tämä vielä iloksi muutu. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä varmemmaksi tulen omasta päätöksestäni.

      Poista
    4. Tulin lukemaan vastauksesi. Sen verran läheltä omia pelkoja nämä tapahtumat aina liippaavat, etten ole vieläkään kyennyt lukemaan koko tekstiä -enkä sitä edellistä postausta. Aina kun luin aiemmin Elmostakin niin sekin kosketti niin syvältä -ja nyt on tämä "tuttu" Taavi poissa, hui, se on aivan liian uskomatonta. En voi edes kuvitella miten pahalta sinusta tuntuu, vaikka nyt edes se lohduntapainen on ettei muuta voinut tehdä ja että se oli hyvä päätös. Elämä on niin julmaa, en osaa sanoa mikään mikä lohduttaisi. Ainoastaan sen, että täällä kaukana onpi yksi joka on tästä järkyttynyt myös.

      Poista
    5. Ymmärrän hyvin. Blogimaailmassa hevoset ja ihmiset tulevat kovinkin tutuiksi ja asiat koskettavat aivan kuin oikeassa elämässä. Taavin lähtöä on itkeneet todelle monet, ihan sellaisetkin jotka muuten eivät hevosten kanssa ole tekemisissä. Se todella jätti suuren aukon, minun suuri opettajani, erikoinen hevonen.

      Tänään on ollut ensimmäinen aamu ilman itkua, näin jopa Taavista unta. Se olikin edelleen hengissä, mutta pian huomasin, että se ontuu edelleen yhtä pahasti. Ehkä tämän tarkoitus oli tuoda sitä rauhaa, ettei asiat olisi muuttuneet paremmiksi odottamalla. Unen lopussa Taavi muuttui yhtäkkiä varsaksi..

      Nämä on näitä elämän kurjia puolia ja kuuluvat harrastukseen. Toki olin laskenut, että meillä olisi vielä vuosia aikaa jäljellä. Toisaalta niverikon myötä miinustin heti muutaman vuoden pois. Taavi oli ja eli tarpeeksi kauan, opetti tarpeeksi, sai asiansa valmiiksi, sitten sen aika oli mennä. Näin minä haluan asiaa ajatella. :) Sen oli tarkoitus tulla juuri minulle ja vain täksi ajaksi.

      Minä toivon Bessie, että teillä olisi Skinnyn kanssa vielä paljon vuosia jäljellä, jään seuraamaan teitä!

      Poista
  15. Kirjoitat niin kauniisti ja samalla riipaisevasti tuosta päätöksestä. Todellakin meidän sinun blogiasi seuranneiden on helpompi täällä nyökytellä ja sanoa sinulle että teiti oikein ja niin teitkin! Se ei todellkaan silti poista sinulta vielä sitä sekavaa tunnetta jonka myllerryksessä olet varmasti vielä jonkun aikaa. se rauhallinen varmuus tulee sieltä kyllä. Kun olet tuollainen hyvä kirjoittaja ja sinulla on upeita kuvia Taavista ja sinusta suosittelen oikein lämpimästi että teet kunhan jaksat sellaisen kuvallisen kertomuksen teidän yhteisestä matkasta jossa annat kaiken ilon ja hauskuuden näkyä. Kuinka paljon se hevonen toikaan iloa jo meille seuraajillekin. Minä ainakin muistan heti Taavin ihanana jouluheppana ja juurikin sen ilmeikkäät kuvat joita olemme saaneet ihailla. Surutyötä kannattaa tehdä kaikilla niillä tavoilla mikä itsestä tuntuu oikealta. Vaikka sinusta nyt tuntuukin että teit päätöksen nopeasti. Minä ainakin ajattelen että ei se mennyt ihan niin. Aloit jo valmistauta paljon aikaisemmin, tiesit ne monet sairaudet ja viat ja olit jo kokeillut niiin paljon ja monta juttua. Tuo jalkojen pettäminen oli ehkäpä se pisara joka sai sinut näkemään totuuden paljaana ja uskalsit ehkäpä sanoa itsellesi sen kunnolla ääneen että nyt on se aika tullut. Ei sinun kaltainen huolehtiva ihminen laittaisi hätäisesti ystäväänsä pois. Alitajuntasi varmasti työsti asiaa sinulta hiukan niinkuin salassa. Hevonen kertoili sinulle ehkäpä pikkuhiljaa omalla olemuksellaan että hän ei enää oikein taida jaksaa. Ystävä on se joka auttaa siinä pahimmassakin asiassa ja unohtaa sen oman tunteensa. Sille on nyt aika ja paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irkku ihanasta kommentistasi. Taavi oli mahtava hevonen, se toi elämääni niin paljon iloa ja oivalluksia, olisin niin mielelläni pitänyt sen vielä luonani. Mietin jopa heikkoina hetkinä kaikenlaisia itsekkäitä tapoja, joilla voisin vielä hetken pitää sitä kanssani. Olen kuitenkin ylpeä, että minulla oli lopulta rohkeutta päästää se pois. Vaikka se sattuu, sattuu aivan valtavasti.

      Asiat menivät varmaakin juuri niinkuin ajattelit, tein pientä luopumista pikkuhiljaa. Vähän itseltänikin salaa ja hyvin vaivihkaa annoin itselleni luvan ajatella elämää ilman Taavia, lopetustapaa ja kaikkea asiaan liittyvää. Olin jo päättänyt, että seuraava uusi vamma tai sairaus on viimeinen.

      Pidän tuon kokoelmatekstin tekemisen mielessä. Palaan siihen varmasti sitten, kun kuvien katsominen onnistuu vähän paremmin. Nyt se tekee aivan liian kipeää eikä itkusta tule loppua. Alkuun on elettävä vain eteenpäin, myöhemmin voi sitten jo hymyillen katsoa taaksepäin.
      Luulen, että Taavin kohdalla joudun tekemään tämän prosessin vähän hitaammin, kun Elmon kanssa. Siitä luopuminen oli jollain tapaa helpompi hyväksyä.

      Poista
  16. Just one year of love
    Is better than a lifetime alone.
    -Queen, One year of love

    Osanottoni, terveisin blogiasi pitkään seurannut anonyymi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana teksti, joka on totta. Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.

      Poista
  17. Voi, osanottoni. Mysteerimahahevonen lähti pari päivää ennen Taavia eutanasiaperusteisesti. Paljon jaksamista sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksamisia myös sinne. On vaan pakko hyväksyä, että näitä on, joille syytä ei löydy eikä lääketiedekään osaa auttaa.

      Poista
  18. Todella surullista. Ymmärrän kyllä, miksi mietit sitä, oliko lopetuspäätös oikea. "Helpommaksi" tilanteen olisi varmaan tehnyt sen, jos Taaville olisi oikeasti löytynyt selkeä syy oireisiin eikä sitä voisi hoitaa, mutta nythän tilanne jäi ikään kuin vähän auki, jolloin usein alkaa miettimään, että, olisiko voinut tehdä vielä jotain, luovuttiko liian äkkiä jne. Voimia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Jossitella voi aina. Minä jossittelen myös Elmon kohdalla, vaikka sen tilanne oli täysin toivoton. Jossittelun voi kuitenkin viedä niin pitkälle; olisiko jo aikaisemmin voinut tehdä jotain toisin jne.

      Joskus näin on vaan tehtävä. Tavallaan loputon syyn etsiminen ja odottaminenkin on itsekästä jos hevonen sillä aikaa syyttä kärsii. Tämänkin päätöksen kanssa varmasti tulee sinuiksi, kun aikaa kuluu.

      Poista
  19. Mysteerimahaheppa ehti saada diagnoosintapaisen. Taavin oireita seuraillen ajattelen, että diagnoosi olisi ehkä ollut samantyyppinen. Eli ei mitään tehtävissä. Jaksamista, kyllä tämä vielä helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluaisitko laittaa minulle vaikka sähköpostilla, mitä teille sanottiin? elina.kahkonen@yahoo.com

      Poista
    2. Minuakin jäi vähän tämä kiinnostamaan?

      Poista
  20. Tosi paljon tsemppiä sinulle!

    Eksyin blogiisi googlen kautta, kun taas sadannen kerran googlettelin hevosten mahajuttuja ja ajattelin nyt jakaa vähän samanlailla oirehtivan hevoseni tilanteen.
    Minulla on siis myös mahajuttujen kanssa painiva hevonen. Oireet alkoivat vähitellen, pitkän aikaa meni hyvin, mutta sitten ne tulivat täysin yllättäen takaisin. Haluttomuutta ja mahan aristelua siloin tällöin, aivan epämääräisesti. Oireet saattoivat vaihdella päivän mukaan ja sitten ne pysyivät yhtäkkiä poissa kuukausia.
    Syyskuussa mentiin klinikalle (minäkin yritin ensin kaikkeni kotona, vain psyllium tuntui hieman auttavan), veriarvoissa albumiini oli matalalla ja heppa hieman kuivunut, joten päädyttiin tähystämään mahalaukku. Tähystyksessä löytyi mahalaukusta kasvain tai oikeastaan kaksi. Ne todettiin hyvälaatuisiksi liikakasvuiksi eli ei syöpää. Ensimmäiseksi kokeiltiin mahahaavalääkkeitä, ei mitään vaikutusta. Sitten oli kontrollitähystys ja tajuttiin, että maha on myös erittäin hidas, ei tyhjene kunnolla ja hevosella on tavallaan koko ajan ähky päällä/tukos, kun heinämassa ei vaan liiku=mahan impaktio. Lisäksi IBD-epäily. Hevosen maha tyhjennettiin letkuttamalla klinikalla. Kun normaalisti mahan pitäisi olla tyhjä 16 tunnin paaston jälkeen, meni hevosellani muistaakseni kolme päivää letkutuksessa, että maha oli tarpeeksi tyhjä. Hevoselle määrättiin erityisruokavalio, heinää korvattiin pelletillä, jotta maha tyhjenisi helpommin. Psyllium oli luultavasti silloin alkuun auttanut, koska se pehmittää ruokaa mahassa ja auttaa tukkoisuuteen. Myös kortisonikuuri aloitettiin IBD-epäilyn takia. Hevonen muuttui laiskasta hevosesta reippaaksi, ei ole näiden vuosien aikana koskaan ollut niin reipas (olisiko aina ollut hidas maha ja nyt vanhempana pahentunut). Kun kortisoni-kuuri loppui, alkoi hepan haluttomuus taas. Nyt jatketaan vielä yhdellä kortisonikuurilla ja sitä joudutaan luultavasti syöttämään pienellä annoksella koko hevosen loppuajan, jos en päädy päästämään hevosta sitä ennen pois. Vieläkään ei oikein ole selvää, että mikä aiheuttaa kipuilun; kasvain, hidas suoli, matala albumiini, IBD vai mikä ihme. Eläinlääkärit epäilevät, että kortisoni poistaa tulehduksia mahasta ja sen takia mahan liike nopeutuu ja hepan olo helpottuu, kun maha ei ole koko ajan ääriään myöten täynnä. Mikäli kortisoni ei enää vaikuta, joutuisi hepan mahaa tyhjentämään klinikalla letkutuksissa ja hepan olo olisi hetken taas hyvä ja sitten taas täytyisi käydä tyhjentämässä - ja siihen en enää lähde.

    Pieni mahdollisuus on, että heppani pystyisi vielä elämään pienellä annoksella kortisonia ja erikoisruokavaliolla, mutta pikku hiljaa alkaa tuntua siltä, että parempi olisi päästää pois. Toisaalta taas hevonen ei ole nyt ollenkaan kipeän oloinen. Elämää täynnä ja virkeä, niin ihana oma itsensä. Se tekee päätöksistä entistä vaikeampia.

    Kaikkeni olen yrittänyt. Ymmärrän TÄYSIN sinun päätöksesi, se oli ihan oikea. Jossain vaiheessa ne taistelut vaan on taisteltu. Ei hevonen sure kuolemaansa, ainoastaan me ihmiset. Minäkin olen miettinyt, että missä vaiheessa tämä menee niinkuin sanoit tekohengitykseksi, milloin on oikea aika luopua?

    Otan todella osaa suruusi <3 Blogistani voit lukea lisää meidän tilanteesta, jos sinua kiinnostaa: http://ablemajor.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä viestistä ja kokemuksen jakamisesta. Olenkin blogiasi joskus katsonut kauan sitten, mutta jään seuraamaan tilannetta nyt tarkemmin. Olen (jostakin syystä...) todella kiinnostunut hevosen ruuansulatukseen liittyvistä jutuista. Kiitos linkistä!

      Meillä Taavin maha on aikanaan tähystetty ja siltä löytyi pari pientä haavaa, mutta koska Taavi on ilmeisen kipuherkkä, se reagoi niihin hyvin voimakkaasti. Se myös laihtui aivan kamalasti. Tänäkeväänä otetuissa verikokeissa sillä ei näkynyt mitään poikkeavaa, paitsi matala hemoglobiini. Mutta verikokeiden ottaminen ajoittui juuri siihen seesteiseen ja hyvään jaksoon. Sen aikana minä näin sen oikean Taavin ensimmäistä kertaa ja siksi tämä päätöksen teko oli vähän helpompaa, se ei ole normaalisti hapan tai haluton. Ja se vaan vahvistaa käsitystäni siitä, ettei mikään hevonen ole haluton tai vihainen ilman hyvää syytä.

      Minä toivon koko sydämestäni, että teidän tilanteessa kortisonista olisi vielä apua ja saisitte lisää yhteistä aikaa. Minä en näe siinä mitään pahaa jos hevonen on virkeä ja selvästi kivuttoman oloinen. Nämä päätökset eivät koskaan ole vaikeita ja tänäpäivänä eläinlääketiedekin pystyy hoitamaan potilaitaan melko pitkälle erilaisin keinoin. Se ei ainakaan helpota omistajan päätöstä.

      Minulla päätöstä helpotti myös se, että tein selvän rajan. Seuraava vamma tai uusi hoidettava sairaus on viimeinen. Ja sitten tein toisen rajan, mahan kunto on parannuttava vuoden vaihteeseen mennessä, enempää ei pitkitetä. Taavi kertoi meille sitten jo sitä ennen, ettei tarvitse odotella sinne asti.

      Tsemppiä ja jaksamista! Sairaan hevosen kanssa oleminen on raskasta ja omistajalla on iso vastuu. <3

      Poista
    2. "Nämä päätökset eivät koskaan ole vaikeita ", pitäisi tietysti lukea, että eivät ole helppoja! Voi kauhistus, miten tekstin ajatus muuttuu yhdellä sanalla.

      Poista
  21. Olen seurannut blogiasi anonyyminä jo jonkun aikaa. Tsempit ja jaksamiset! Päätöksesi oli varmasti oikea vaikkei helppo. Nyt Taavin on hyvä olla :') Itsekin olen pistänyt yhden hevoseni pois mystisten oireiden (ei mahaan liittyvien) takia. Hevonen oli kuitenkin loppuun asti iloinen oma itsensä ja halusin, että saan sen sellaisena aina muistaa. Päätös ei ollut helppo mutta helpottava. Suru helpottaa ajan kanssa vaikka ikävä ei lopu koskaan... Kuten täälläkin monesti todettu, hevonen ei kuolemaansa sure, vain ihmiset sen ympärillä, pitää paikkansa..

    "Sitten kun kukkanen kesän on nähnyt
    Hajoaa se maahan multaan
    Näät sen silti kukkana aina
    Muistot on kalleinta kultaa
    Eikä sun vieraasi asumaan jäänyt
    Lähti se muualle matkaan
    Vielä se tulee mennäkseen jälleen
    Lähemmäs kuin aavistatkaan"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta viestistä. Se on ainut lohtu tässä kaikessa, että Taavi on kivuton.

      Tuo on kaunis kappale ja olen miettinyt sitä paljon. <3

      Poista
  22. Voi, nyt vasta huomasin tämän. Osanotto suruun. Teit hyvän ratkaisun, mielestäni ainoan oikean. Päätös ei ole helppo, mutta olemme hyvän lopun velkaa ihanille eläinystävillemme. Sinä pystyit siihen ratkaisuun, kun sen aika oli, se on kunnioitettavaa. Teit kaikkesi Taavin vuoksi, enempään ei kukaan olisi pystynyt. Voimia seuraaviin viikkoihin, ne eivät varmasti ole helppoja, mutta lupaan että jossain vaiheessa helpottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä toivon, että lupauksesi pitää paikkansa ja uskon myös siihen. Aika kultaa muistot ja surukin muuttaa muotoaan. :)

      Poista
  23. Ihan varmasti teit oikean päätöksen. Paljon voimia!

    VastaaPoista
  24. Oikein teit ja oikein mietit, kiitos erittäin kauniista kirjoituksesta.

    t. saman juuri läpikäynyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Pitikin mennä heti kurkkimaan, mitä on tapahtunut. Voimia sinnekin suuntaan!

      Nyt alkaa jo vähän helpottaa ja alan pikkuhiljaa itsekin uskoa tehneeni ainoan oikean ratkaisun.

      Poista
  25. Voi ei, innolla tulin blogiasi lukemaan, ja tämä oli vastassa.. No, sanon kuten kaikki muutkin, teit oikean päätöksen ja Taavi odottaa sinua sateenkaarisillalla. Pelkään, että osaliikutushevoseni tekee pian Taaville seuraa, eipä näytä tämän tamman mahan asiat yhtään sen valoisammilta, kuin Taavin :/

    Jaksamista sinulle suuren surun keskellä Elina, teit kaikkesi!

    - Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Maha-asioiden kanssa painiminen tuntuu olevan yllättävän haastavaa joskus ja kun päälle lisätään muutakin vaivaa, niin melko mahdottomaksi menee yhtälö. Jonkin verran tilannetta helpottaisi mahdollisuus pitää omassa pihassa, jolloin voisi itse päättää kaikesta ja tarkkailla vielä enemmän.

      Poista
  26. Samaa mieltä täälläkin ettei tuossa tilanteessa muita vaihtoehtoja ollut :( Ei ole todellakaan helppoa tehdä päätöstä toisen elämän päättymisestä edes tuollaisessa tilanteessa, se vaatii valtavasti rohkeutta! Kamalaa, että kaikki tapahtui noin yhtäkkiä ja repäisemällä.. Valtavasti jaksamisia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3 Päivä päivältä mieli on kirkkaampi ja itkettää vähemmän. Tänään en enää aloittanut aamua itkemällä. :)

      Poista
  27. Niin vaikea paatos, ja niin oikea. Kiitos hyvasta kirjoituksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Toivottavasti kirjoituksesta olisi apua muillekin vastaavassa tilanteessa oleville.

      Poista
  28. Kaverini vinkkasi minulle tämän blogin, koska olen itse tämän saman vaikean päätöksen edessä. Kerran eräs eläinlääkäri sanoi minulle viisaasti, että se on "rakkauden päätös", sillä vaikka se on meille ihmisille vaikeaa, se on kuitenkin eläimen kannalta helpottavaa.
    Voinko kysyä, kuka Taavin ampui? Kysyn siis siksi, että haluan oman hevoseni lähtevän tästä maailmasta samallalailla ja tämä lähtö näyttäisi nyt olevan valitettavasti edessä lähitulevaisuudessa (hevosellani neurologinen sairaus joka pahentunut nyt viime aikoina) Kiitos jos jaksat vastata ja voimahalaus sinulle tämän surun keskelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä!
      Taavin ampuja löytyi tallin ihmisten kautta, minulle vieras, mutta heille tuttu. Ehdoton vaatimus oli, että ampujalla on ennestään kokemusta, jotta kaikki sujuisi hyvin.

      Kannattaa kysellä ympäriltä, olisiko jollain lähipiirissä kokenutta ampujaa. Yllättäen niitä kyllä löytyy, mutta harva haluaa itseään mainostettavan. Osa ottaa lihatkin tarvittaessa.

      Voimia sinulle raskaaseen päätökseen, tiedät kyllä kun hetki on oikea. Kun päätös on tehty ja asiat valmiina, on heti helpompaa.

      Se viimeinen laukaus oli lopulta helpotus sekä Taaville, että minulle.

      Poista
    2. Kiitos Elina vastauksestasi, olenkin alkanut kyselemään lähipiirissä ja vähän kauempaakin. Olisi kyllä hienoa, jos tästä vaikeasta (mutta tärkeästä) asiasta olisi jonkinlaista keskitettyä tietoa netissä. Ja vaikka lista ihmisistä, jotka lopetuksen voivat tehdä. Vaikka ymmärrän, että ehkä harva haluaa tätä mainostaa...

      Kiitos vielä ja hyvää jatkoa. Uskon itse, että vaikka Taavi on lähtenyt toiseen ulottuvuuteen, sen energia on vielä täällä, osana maailmankaikkeuden energiaa ja siksi se on kanssasi nyt ja aina. Teidän kahden energiat eivät koskaan laikkaa koskettamasta toisiaan.

      Poista
    3. Sellainen lista olisi kyllä kätevä. Ja se helpottaisi raskaan päätöksen kanssa, kun ei sitä meinaa jaksaa millään järjestellä kaikkia asioita. Onneksi minulla oli ympärilläni ihmisiä, jotka hoitivat melkein kaiken.

      Kiitos itsellesi kauniista kommenteista. :)

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.