lauantai 20. tammikuuta 2018

Yhden anturan uudelleenrakennus ja miten siinä onnistuttiin


Tänään oli juhlapäivä, kun meidän lähelle avautui uusi suureläinklinikka (sama eläinlääkäriasema, jonka palveluja ollaan Ripen kanssa käytetty jo pari vuotta). Käytiin Suskin kanssa avajaisissa syömässä kakkua ja saatiin samalla kätevät säilytyskannet hevospassille. On hienot ja avarat tilat kyllä. Toivottavasti tosin ei hevosen kansa tarvita sitä. Röntgenit ja muut onnistuu kyllä kotonakin edelleen. 
 



Mutta sitten itse asiaan. Uusimmat kontrollikuvat viimeviikolla kertoivat, että anturaa on tosiaan saatu reilusti lisää. Muutenkin kavio on hyvässä tasapainossa, vaikka toki kuvassa näkyy kaviokuumeen jättämät jäljet kavion seinämässä. 
Tilanne on kuitenkin todella hyvä, eikä poni tällähetkellä oireile kavioitaan yhtään mitenkään. Se liikkuu hyvin ja mielellään, ei ole lämpöjä tai pulsseja enää. Hyvä balanssi on siis kaiken a ja o!
Rotaatiota on ekassa kuvassa sen 7-8 astetta noin, toisessa sitä vielä näkyy (se on otettu noin neljän viikon puukenkäkuurin jälkeen) ja viimeisessä rotaatiota ei käytännössä enää ole.
Ripen kohdalla kuitenkin rotaatiota suurempi ongelma oli anturan ohuus ja sentakia lähellä pohjaa oleva kavioluun kärki.
Kengittäjä laski, että ekassa kuvassa anturan paksuus on vain muutamia millejä. Auts. Normaali antura on sentin tai vähän yli.


Rippehän sai ensin alleen combikengät, mutta niistä ei ollut merkittäää hyötyä. Senjälkeen sille laitettiin puukengät ja kahdessa päivässä ontuma katosi. Siitä asti Rippe on ollut ilman kipulääkettä.  Pulssittelua ja lämpöilyä oli edelleen ja sitä jatkui seuraavaan kengitykseen asti. Kuuden viikon jälkeen laitettiin vielä uudelleen puukengät ja samalla kavio vuoltiin kuvien mukaan balanssiin. Pulssitus katosi samantien, kun varvas oli lyhennetty ja kavio paremmin balanssissa. Rippe ei mielellään vielä seissyt jalan varassa kokonaan, eikä varannut sille painoa, vaan nosteli kannalta ilmaan. Lisäksi sillä oli kengän poisoton jälkeen huolestunut ilme naamalla, joka hävisi heti varpaan lyhennyksen jälkeen. En voi siis liiaksi korostaa, että pitkä varvas aiheuttaa lisäpainetta seinämälle jossa muutenkin on jo vaurioita, joten varvas on syytä pitää lyhyenä!

Se pulssi palaili taas viiden viikon jälkeen, kun kaviossa alkoi olla taas liian pitkä varvas ja puukenkä kulunut käytännössä loppuun. Rippe ei kuitenkaan enää nostellut sitä kengityksessä ilman puukenkääkään ja pystyi varaamaan painoa jalalle normaalisti seistessä. Myöskään naulaus ei ollut ongelma.

Ripellä oli siis 12 viikkoa puukengät, mutta kuten näkyy, niin 4-5 viikon jälkeenkin anturassa on jo huimasti paksuutta lisää. Puukenkähän on tässä asiassa ihan paras ja nopein apu. Sen teho perustuu kai siihen, että se keinuttaa kaviota ja samalla hieroo anturaa, jolloin verenkierto paranee. Lisäksi siinä on loistava pyörähdys ja se jättää varpaan kokonaan ilman painetta. Ripellä kengittäjä vielä hioi puukengästä kavioluun kärjen kohdan pois kokonaan ja tässä uudessakin kengässä on reuna viistetty, jotta kavioluun kärki ei ota painetta.
Uudessa kengässä on välissä nahkapohjallinen, mutta onhan siellä anturaakin ihan riittämiin nyt. Kengittäjä oli kuvat nähdessään todella tyytyväinen ja niin on kyllä omistajakin.
En varmaan voi koskaan liikaa hehkuttaa hyvää kengittäjää näissä asioissa. Samoin kuvien otto todellakn kannattaa, koska ilman niitä kaikki on pelkkää arvailua. Epätoivon hetkelläkin ihana kengittäjä valoi minuun uskoa sanomalla, että ei vielä mietitä niitä ruhon hävitystapoja. Heh.


Aikaahan on mennyt ja kärsivällisyyttä on vaadittu. Ja vieläkin liikutus on käyntipainoitteista. Käyn selässä pari kertaa viikossa ja lopun ajan liikutan muuten. Vältän ottamasta laukkaa, koska siinä paino tulee yhden jalan varaan. Ulkomailla suositus on, että laukkaa voi ottaa, kun hevosella olisi puolet kaviosta tervettä kasvua ja kun ravi sekä käynti onnistuu ilman oireita.
Selkäännousussa jotkut noudattavat samaa ohjetta, itse päädyin nousemaan jo aiemmin (koska silloin pääsen tekemään pidempiä lenkkejä käynnissä). Noudatin ohjetta, jossa hevonen on liikkunut maastakäsin puhtaasti käyntiä ja ravia pidemmän aikaa. Ratsastus aloitetaan varovasti ja asteittain ja jos takapakkia tulee, niin siirrytään taas taluttamaan.

Tänään käytiin ekaa kertaa yli tunnin lenkillä ja Rippe jaksoi hyvin. Hiki tuli, mutta väsymys ei painanut, eikä jalat oireilleet. Toivottavasti tästä alkaisi nousukausi ja päästäisiin nauttimaan yhteisistä lenkeistä vielä pitkän aikaa. :)

Olki kuulemma aiheuttaa hevoselle pömppömahan. Tässä meidän pömppis. ;)


14 kommenttia:

  1. Toivon samaa kuin sinäkin! hienoja kuulumisia kavioiden osalta kaikkiaan. Todella onnea on hyvä kengittäjä ja kärsivällisyys, kun kyse on kavioista. Ja komea on pömppis tai sen puute ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilman kavioita ei ole hevosta, niin se vaan menee. Rippe on oikeastaan paranneltu versio kaikinpuolin siitä, mitä se oli saikun alkaessa ja ennen sitä.

      On poni aika sutjakassa kunnossa nyt. Oljista huolimatta tai niiden takia. ;) Nyt se tarvitsisi pikkuhiljaa lisäenergiaa turvallisessa muodossa.

      Poista
    2. Piti muuten vielä kysyä noista puukengistä - puhuitko kengittäjän kanssa siitä, miten tuo keinunta vaikuttaa muuhun jalkaan? Voiko siinä olla jänteet kovilla tms?

      Poista
    3. Ei ollut siitä puhetta. Sehän keinuttaa eniten vain eteenpäin ja jonkin verran sivuille, takaa kenkä on suora. Ja käyttökenkähän se ei ole, vaan sairaskenkä.

      Ripellähän oli sitä epämääräistä oirehdintaa karsinasta poistuttaessa ja muutenkin (siis sellaista könkkäystä muutaman askeleen ajan), mutta ne kaikki poistui ton kengän myötä. Nivelillehän toi kenkä on armollinen, koska pyörähtää hyvin ja myös sivusuunnassa pyörähdys onnistuu. Vähän sama ajatus on tässä nykyisessä kengässä.

      Ainakin jalat ripellä on olleet ihan kuivat kokoajan.

      Poista
  2. Voi miten mahtavia uutisia! Tosi hienoa kehitystä, teillä on selvästikin aivan huippu kengittäjä. Hyvä kengittäjä on kyllä painonsa arvoinen kultaa, etenkin näille, joiden laitto vaatii vähän enemmän osaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanne on tosi hyvä, parempi , kun odotin. Meillä on kyllä huippu kengittäjä, yritän pitää hänestä kiinni kaikin keinoin. Hän myös jaksaa aina selittää, mitä tekee ja miksi tekee. :)

      Poista
  3. Voi miten hienoja uutisia!! Onni on hyvä ja ammattitaitoinen kengittäjä. Oliko nuo puukengät ja niihin liittyvät kengitykset muuten hinnaltaan minkälaiset verrattuna ns. normaalikengityksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etusten puukengitys oli vajaan satasen bensakuluineen kaikkineen. :) Tietenkin tässä voi olla eroja, kuulemma Hyvinkääm hevossairaalalla hinnan saa tuplata. Yksi kenkäpari kesti meillä sen kuusi viikkoa.
      Rippe oli ilman takakenkiä sairasloman ajan ja viimekengityksessä laitettiin taaksekin kengät.

      Nämä uudet ihmekengät oli melko tyyriit, 35e pari, mutta meidän kengittäjä lupasi kokeilla tehdä jatkossa itse samanlaiset raudasta. :) Toisaalta - jos tämä kenkä on ratkaisu kaikkiin ongelmiin, niin minä maksan sen mieluusti.

      Poista
  4. Wau, oon ihan vaikuttunut sekä sun kengittäjän että sinun tietotaidosta, kärsivällisyydestä ja periksiantamattomuudesta! Toivon hurjasti että pääsette Rippen kanssa liikkeelle myös ratsain nousujohteisesti, ilman takapakkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Ainakin aamulla karsinasta oli lähtenyt edelleen reipas ja vetreä poni, joten hyvältä näyttää. :)

      Poista
  5. Mahtavaa poiketa täällä lukemassa hyviä uutisia!! Herra Pömppis on kyllä suloisen näköinen mutustelukuvassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Toivottavasti jatkossakin saan kertoa vain hyviä uutisia teille.

      Poista
  6. Kuvista kyllä näkyy huikea muutos, mahtavaa! Ja myöskin korostuu se kuinka tärkeää yleensäkin on ottaa kavioista kuvat tällaisissa tilanteissa. Minä olen ihan jumittunut tuohon puukenkään :D täytyy yrittää kaivella löytyisikö netistä liikevideota ko. kengän kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Kuvat on tosi tärkeitä, kaikki on muuten ihan arvailua. :)
      Harmi, ettei tullut kuvattua rippeä kenkien kanssa sitä yhtä pätkää enempää. Mutta ainakin itse löysin ulkomaisia sivuja, joissa puukenkiä oli kuvattu kaviokuumeisilla.

      Poista

Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.