sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Uusi klippausmalli



Päätin kokeilla vähän uutta tyyliä klippaukseen.

Ajoin ponin lokakuun alkupuolella kokonaan ja ajatuksena oli, että se kerkeää pakkaselle kasvattamaan itselleen suojaa takaisin. Ja sitten tarvittaessa voin ajella talvella sille jonkinlaisen osaklippauksen. Olin ensin ajatellut, että en enää klippaa ennen kevättä jos karvankasvu pysyy kurissa (ja se on ollutkin melko maltillista). Poni kuitenkin hikoilee senverran paljon, että helpommalla päästään, kun ajetaan tuuletusraita. Kuivattelu on aina oma rumbansa varsinkin, kun hevonen ei asu omassa pihassa. Mulla ei ole aikaa jäädä odottelemaan kuivamista, joudun siis viemään hevosen pihalle tuplafleecen ja ulkoloimen kanssa ja sitten hevonen seisoo siinä samassa loimiyhdistelmässä pahimmillaan seuraavaan päivään asti. Ei siinä mitään, loimi kuivattaa hyvin, on lämmin kokoajan jne. Mutta onhan se sitten vähän liikaa, kun ulkona on +1 aste ja hevonen kuitenkin kuivanut jo.


Minusta osaklippaukset ovat järjestään melko rumia. Ja lisäksi piti keksiä joku sellainen, jossa maha jäisi ajelematta (koska loimi ei sitä kunnolla suojaa jos tulee pakkasta) ja kaulaakaan en halunnut ajella kokonaan (koska kaulakappaleet on niin huonoja). Yhden tallin hevosen kokemuksella kaulan ajelu on kuitenkin melko ratkaisevaa hikoilun vähentämiseksi (sillä hevosella kokeeksi jätettiin kaula ajamatta ja se on aina ihan hikinen).
Etsin netistä monta päivää sopivaa mallia ja arvoin, että mikä olisi hyvä ja kohtuullisen siisti. Tähän sitten päädyttiin. Se on vähän muokattu "irish clip". Tähän päädyin siksi, että maha on edelleen ajamatta, paitsi satulavyön kohdalta (pitkät haituvat jää aina solkien väliin nipistämään) ja kaulastakin on ajettu vain pieni osa, jonka voin kovilla pakkasilla lisäsuojata fleecekaulurilla (jos nyt sattuisi tulemaan joku kolmenkympin pakkanen). Ja kettuloimen kaulakappale onneksi suojaa kohtuullisesti ton kaulan alaosankin.
Kuitenkin juuri ne kaikkein helpoiten hikoilevat kohdat on lyhyemmässä karvassa. Tätä päästään nyt testaamaan lähipäivinä enemmän, tänään ainakin ratsatuksen jälkeen hevonen oli kuiva, mutta ratsastuskin kevyehkö. 

Tämä oli myös nopea klipata. Vaikkakin toi alue on mun suurin inhokki, kun karvat menee moneen suuntaan ja kainalot on hankalat ajella. Mutta tässä mallissa tulee kuitenkin melko vähän tota klippausrajaa, jota en koskaan saa kauniiksi ja suoraksi. Mikä ihme siinä oikein on, miten se pitäisi ajella? Kun karva menee niin moneen suuntaan, niin ei voi millään vetää vaan yhdellä vedolla tota linjaa.
Leuan alta vetäisin myös partakarvat pois, niin suitsiminen ja muu on helpompaa.

Alta paljastui tälläkertaa ihan kiiltävä karva! Mie edelleen elättelen toiveita, että tänävuonna saataisiin ihan oikea kesäkarva.
Karvahan on paljon ohuempi ja "normaalimpi", kun ennen ja klipperikin leikkasi sen ekaa kertaa ihan yskimättä.

lauantai 21. tammikuuta 2017

Kuvatulva

Vihdoinkin kerkeän laittaa teillekin nähtäväksi nämä joulukuussa otetut kuvat Ripesta ja Sisusta irtojuoksemassa. Kaikkien kuvien kopiointi on kielletty ja kaikki kuvat on ottanut Krista Heikkilä. Kiitos!

Täytyy kyllä sanoa, että melko kuvauksellisen hevosen omistan. On se vaan kaunis.





Tässä näyy hyvin se, miten laumaeläimenä hevonen peilaa toisen liikettä.




















sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Pulkkailua ja irtojuoksutusta






Tänään mentiin vähän erilainen treeni ja hauskaa oli. Poni veti, kun vanha tekijä. Tunnelmaa vähän latisti, kun kuvaajat joutuivat lähtemään heti ekan vedon jälkeen päivystykseen, kun liukastumisen takia polvilumpio meni pois paikaltaan. Auts. Siellä sitten istuttiin ilta, että saatiin potilas kotiin.
Me käytiin kuitenkin Elinan kanssa vetämässä muutama kilometri pulkkaa vielä, kun kerran oltiin tonne asti lähdetty vetämään. Taidttiin vetää juuri sopiva määrä, kun poni ei vaikuttanut liian väsyneeltä, mutta kuitenkin hiki tuli sopivasti.

Eilen poni oli irtojuoksemassa kentällä, kun toissapäivänäkin oli rankempaa. Muutama Merin ottama kuva kentältä tässä alla. 
 





















Tämä kuva on kyllä mun puhelinräpsy, seisoi niin kivasti siinä, että oli pakko ottaa kuva.


torstai 12. tammikuuta 2017

Ihan vain kuulumisia



Ei mitään uutta tämän taivaan alla. Ja se on minusta ihan erinomainen uutinen kerrottavaksi. Rippe on lenkkeillyt, jumppaillut ja vapaillut sopivasti, se on pirteä ja hyväntuulinen. Tänään on tuullut ihan kaameesti ja löysin tarhasta viluisen hevosen! Rippe oli loimen alta viileä ja selkälihakset olivat jäyistyneet, siitä tietää, että ponilla on kylmä. Hyrr... 200g kettuloimi ei ollut riittävä, joten hain sitten alle vielä lisää lämmikettä. Ei sillä, se tuuli oli aivan kaamean raaka, menee luihin ja ytimiin.




Olen myös viimein löytänyt sellaisen ruuan, jota Rippe ei voi vastustaa. Olen onnistunut piilottamaan siihen vaikka ja mitä. Tällähetkellä olen syöttänyt pois laatikkoon syömättömyyden takia jääneitä yrttejä. Velliin on siis piilotettu kurkuma+inkivääri+MSM -jauhe, munkipippuri jauhettuna, pakkasilla seassa meni myös arginiini ja hikilenkin jälkeen suola. Oujee!
Ja siis tämä seos sisälsi alunperin Animixin pellavajauhetta ja toissasyksynä ostamani yrttiseoksen yskään, pistin sekaan vielä kourallisen kivennäisnappuloita ja täysrehunappuloita. Se yrttiseos on on se salasana. Siinä on valkosipulia ja Provencen yrttejä. Haha. Sitä tarvitaan ihan ripaus sekaan tuomaan makua ja hajua ja kelpaa, kun väärä raha.

Nyt Animixin pellavajauhe on lopussa ja koska sitä ei enää saa täältäpäin lisää, niin kävin hakemassa säkin Racingin mashia (ja sitä Provencen yrtit -sekoitusta). Hyvin upposi sekin - Olin sitä jo etukäteen tallilta lainannut maistiaiseksi.
Eikä maha ole nyt sanonut pellavasta mitään, joten viimeksikin syyllinen taisi olla se heinä, kun maha meni sekaisin. Hyvä näin, koska pellava (tai tuo mash) on halpaa ja Ripestä hyvää.

Muuten Rippe syö nyt Junior Prota, kun sitä Classic+ -rehua ei ollutkaan saatavilla, kun ajelin viimeksi uutta säkkiä hakemaan. Olin tuota Junior Prota katsonut toisena mahdollisena vaihtoehtona, joten nappasin sitten sitä mukaan ja tässä rehussa taidetaan pysyä jatkossakin. Se on vaikuttanut kaikin puolin hyvältä ja se maistuu Ripellekin, joten mikäpä siinä sitten. Matala sokeri ja tärkkelys on tässäkin.
Ei ole paljoa nyt tarvinut antaakaan, kun poni tuntuu pysyvän ihan hyvin kunnossa muutenkin. Olen antanut nyt 3-4dl aamuin-illoin + kivennäisen.

Tästä kuvasta näkee, mistä syystä kutsun tota harjaa "töhötukaksi". :D

perjantai 6. tammikuuta 2017

Pumpuliin kääritty




Rippe on nyt muutamana päivänä pukeutunut kuvatunlaisesti. Olen käynyt aamulla itse käärimässä sen pumpuliin ja illalla sitten käynyt riisumassa. Onneksi meillä on niin ihana tallinpitäjä, ettei katso kieroon tätä touhua. Hän ymmärsi heti, mistä on kyse ja antaa mun tehdä mitä haluan. :D Pakkasasteet ovat olleet täälläkin rapasakoita ja tuuli on tehnyt pakkasen purevuudesta aivan jäätävää.
Syy tähän paketointiin on hyvn yksinkertainen: talvikaviokuume. En halunnut missään tapauksessa toistaa vuodentakaista virhettä, joten päätin suosiolla lisätä jalkojen verenkiertoa käärimällä ne pakettiin. Lisäksi ruokintaan on lisättu L-arginiinia pakkasjakson ajaksi. Loimitusta lisättiin ja ponilla on nyt sisällä 200g tallitoppa ja ulkona 200g siinä päällä.
Poni on suhtautunut kaikkeen positiivisesti ja ainakaan viime vuoden kaltaista apaattisuutta tai jalkojen nostelua ei ole ollut!

Kävin hakemassa kaverin varastosta käytetyt neopreenisuojat. Omasta varastosta löytyikin jo BOTin tallipatjat kahteen jalkaan ja toisiin laitoin sitten lampaankarvapalaset ja putsit. Illalla jalkojen lämpötiloissa ei ollut eroa, joten varmaan kumpikin toimii tai on toimimatta ihan yhtä hyvin.

Onneksi tämä on viimeinen pakkaspäivä ja sitten lauhtuu selkeästi. Tänään lähdetään synttärilenkille, kun olen taas vuoden vanhempi. Rippekin siirtyi vuodenvaiheessa 20-kerhoon! :)